کد خبر: ۲۳۸۸۹۶
تاریخ انتشار: ۱۱:۲۰ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - 2019August 06
کاهش حس بویایی به دلایل مختلف در افراد مشاهده می‌شود که مهمترین آن وجود انسداد در بینی است که مانع ازرسیدن بو به رشته‌های ظریف عصبی موجود در بینی می‌شود
شفا آنلاین>سلامت> حس بویایی، حسی است که ما به ‌طور طبیعی داریم و هنگامی‌که آن را از دست بدهیم، می‌فهمیم چقدرمهم است. این حس، نقش مهمی‌را در زندگی روزانه ما ایفا می‌کند و خیلی مهم است که در اسرع وقت، این مشکل درمان شود.

به گزارش شفا آنلاین:با از دست دادن حس بویایی<Loss of sense of smell> ممکن است شما خود را در وضعیت خطرناک قرار دهید به عنوان مثال، بدون توانایی تشخیص بو، شما ممکن است در وضعیت خطرناکی مانند نشت گاز، دود ناشی از آتش و غیره قرار گیرید.با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد دراینباره با دکتررضا عرفانیان، متخصص گوش،حلق وبینی،عضو هیئت علمی‌دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت وگوکرده است.

وی دراینباره می‌گوید‌: کاهش حس بویایی به دلایل مختلف در افراد مشاهده می‌شود که مهمترین آن وجود انسداد در بینی است که مانع ازرسیدن بو به رشته‌های ظریف عصبی موجود در بینی می‌شود.

دکترعرفانیان خاطرنشان کرد: درصورتی که افراد به بیماری آلرژی، سینوزیت وپولیپ بینی مبتلا باشند نیز ممکن است دچار کاهش حس بویایی شوند، به طور مثال در افراد مبتلا به سینوزیت، سینوس‌ها دچار التهاب شده و باعث می‌شوند که الیاف بویایی فرد دچار آسیب شود.

این متخصص گوش، حلق وبینی بیان کرد‌: از دیگر عللی که باعث ایجاد اختلال در گیرنده‌های حس بویایی می‌شود بروز تروماها هست که به صورت غیر مستقیم می‌توانند به پیاز بویایی افراد آسیب وارد نماید به طور مثال با وارد شدن ضربه به سروجمجمه ناحیه ای از مغز افراد که مربوط به بویایی می‌شود،دچارآسیب می‌شود.

وی عنوان کرد: به دلیل بروزبرخی ازعفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی نیز ممکن است پس از بهبودی فرد با کاهش حس بویایی مواجه شود.

دکترعرفانیان بیان کرد‌: بینی ارتباط نزدیکی با مغز دارد و در نتیجه از دست دادن حس بویایی می‌تواند در اثر مشکلات مغزی بروز کند. ضربه سنگین به سر یا جراحی مغز می‌تواند در آسیب مغزی نقش داشته و به عصب بویایی نیز آسیب برساند. این تاثیر ممکن است موقتی یا دائمی‌باشد.اگر ضربه ای به سرتان وارد شده باشد، حتما حواستان به علائم احتمالی آن باشد. تغییرات حس بویایی نیز می‌تواند در نتیجه تومور مغزی نیز بروز کند، اما این مسئله نادر است.

این عضوهیئت علمی‌دانشگاه علوم پزشکی تهران ابرازداشت:مصرف برخی از داروها به عنوان مثال انواع آنتی بیوتیک‌ها نیز می‌تواند موجب کاهش حس بویایی در افراد شود لذا بهتر است عوارض احتمالی داروها را مطالعه و اگر متوجه تاثیردارو در حس بویایی تان شدید، از پزشک تان بخواهید تا دارو را عوض کند.

وی افزود‌: ابتلا به برخی از بیماری‌های عصبی نیز می‌تواند موجب کاهش حس بویایی در افراد شود.ابتلا به بیماری‌های متابولیک نیز مانند دیابت و کم کاری تیروئید نیز می‌تواند کاهش حس بویایی را در افراد در پی داشته باشد.

دکترعرفانیان اظهار کرد‌: وراثت نیز می‌تواند در برخی از افراد باعث کاهش حس بویایی شود بدین صورت که اگر بستگان درجه یک فرد به مشکلاتی از قبیل اختلال حس بویایی مبتلا باشند ممکن است که وی نیز با این مشکل دست به گریبان باشد.

این متخصص گوش، حلق وبینی بیان کرد‌: با گذشت زمان و فرا رسیدن پیری، حس بویایی همانند حس بینایی و شنوایی تحلیل می‌رود لذا بهتر است افراد با در پیش گرفتن عادت‌های سالم زندگی مانند پرهیز از مصرف دخانیات، دوری از استرس و غیره، افت حس بویایی خود را به تعویق بیندازند.

وی ابــــراز داشت‌: بیماری پارکینسون نیز مانند آلزایمر یکی از بیماری‌های دژنراتیو مغز است.در این بیماری نیز تغییرات حس بویایی می‌تواند اولین علامت ابتلا به این بیماری محسوب شود. با وجود اینکه اکثر افرادی که حس بویایی خود را از دست داده اند،الزاما به هیچ کدام از این دو بیماری مبتلا نشده اند، اما اکثر افراد مبتلا به پارکینسون از کاهش حس بویایی رنج می‌برند.

دکترعرفانیان تصریح کرد‌:برای تشخیص علت کاهش حس بویایی در افراد ابتدا پزشک معاینه کاملی از قسمت گوش، حلق و بینی فرد انجام می‌دهد زیرا ممکن است فرد به بیماری سینوزیت، انحراف تیغه بینی و... مبتلا باشد که از طریق معاینه آن را تشخیص دهد و پس از آن در صورت لزوم برخی تست‌ها هستند که می‌توانند هم میزان کاهش حس بویایی را در افراد تخمین بزنند و هم علت را مشخص کنند، توصیه می‌شود، یکی از این تست‌های رایج حس بویایی، تست (SIT) است.

وی افزود‌: از دیگر راهکارهای تشخیصی که پزشک به وسیله آن می‌تواند علت کاهش حس بویایی را در افراد معلوم نماید، انجام سی تی اسکن و ام آر آی می‌باشد.

دکترعرفانیان بیان کرد: با توجه به اینکه ابتلا به برخی از بیماری‌ها از جمله کم خونی، کم کاری تیروئید، بالا بودن چربی خون و برخی ازبیماری‌های التهابی می‌تواند کاهش حس بویایی را در فرد در پی داشته باشد لذا انجام آزمایش خون نیز می‌تواند بنا بر تشخیص پزشک برای معلوم کردن علت این اختلال،کمک کننده باشد.

این متخصص گوش،حلق وبینی عنوان کرد: درمان‌ اختلالات‌ بویایی‌ کاملا به‌ تشخیص‌ دقیق‌ علت ‌وابسته‌ است‌. درصورت انجام معاینه وآزمایشات تکمیلی ومشخص شدن علت کاهش حس بویایی درافراد می‌توان با برطرف کردن آن، اختلال را درفرد از بین برد، به طورمثال اگر علت، کم کاری تیروئید است با درمان آن می‌توان حس بویایی در فرد را تقویت کرد.

وی تصریح کرد: با توجه به تحقیقات انجام شده دربسیاری از افراد علت کاهش حس بویایی نامشخص است که برای این افراد بهترین راهکار، بازتوانی حس بویایی است بدین صورت با قرار گرفتن این افراد در معرض بوهای مختلف به تدریج حس باقیمانده بویایی آنها را تحریک و تقویت کرد.

دکترعرفانیان در پایان گفت‌: تغییر در حس بویایی می‌تواند نشان دهنده شروع یک مشکل در سلامتی باشد لذا توصیه می‌شود در صورت جهت یافتن علت کاهش حس بویایی، سریعا به پزشک مراجعه نمایند.آفتاب یزد
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: