استفاده از توجه و تشویق رفتارهای مطلوب و بیتوجهی به رفتارهای نامطلوب، تاثیر تربیتی بسیار بالایی دارد
شفاآنلاین>اجتماعی>خانواده یعنی جایی که زمان زیادی از عمر ما در آنجا سپری میشود و میزان خوشبختی و رضایت ما از زندگی، به مقدار زیادی به شرایط خانواده و کیفیت روابط شکل یافته در آن وابسته است.
به گزارش
شفاآنلاین،خانواده همان جایی است که قسمت مهمی از سرنوشت بزرگسالان آینده اجتماع در آنجا رقم میخورد. امروزه، سبک زندگی مدرن، مشغلههای زیاد و فرصتهای کم و دلایل متعدد دیگر، رکن خانواده را با چالشهای زیادی مواجه ساخته است. حفظ و تقویت شادی و صمیمیت<
Intimacy> در خانواده نیاز به دانش و مهارت دارد. در این مقاله راهکارهای مهم و مؤثر برای دستیابی به این هدف را باهم مرور میکنیم.
در گذشتهای نه چندان دور، دور هم نشستن و باهم غذا خوردن یکی از اصول ثابت خانوادهها بود. باهم غذا خوردن اهمیت، معنی و کارکرد زیادی دارد. مهمتر از همه اینکه اعضای خانواده همدیگر را میبینند و باهم حرف میزنند و از احوال همدیگر باخبر میشوند.
امروزه بهدلیل وضعیت کار و تحصیل، شاید مقدور نباشد که با اعضای خانواده خود بههنگام تمام وعدههای غذایی در کنار هم باشید، اما تا جایی که امکان دارد سعی کنید که حداقل یک وعده در روز را باهم غذا بخورید.
هنگام صرف غذا تلویزیون را خاموش کنید و موبایلها را کنار بگذارید. هرگز بچهها را عادت ندهید که موقع تماشای تلویزیون غذا بخورند، وگرنه دیگر هیچوقت آنها را سر سفره پیدا نخواهید کرد. زمان وعدههای غذایی فرصتی ارزشمند برای دیدن همدیگر، صحبت کردن و استراحت است، این فرصت را هرگز از دست ندهید.
بهعنوان والدین سعی کنید که همیشه نظر اعضای خانواده را در زمینههای مختلف جویا شوید. نظرخواهی از کودکان، نوجوانان و جوانان تاثیر زیادی در عزت نفس آنها خواهد داشت. برای تصمیمگیری در هر موردی سعی کنید نظر تکتک افراد خانواده را بپرسید. منظور این نیست که حتما بر طبق نظر آنها تصمیم بگیرید.
تصمیم نهایی را خودتان، بهعنوان والدین، بگیرید اما سعی کنید نظر آنها را هم به دقت بشنوید و دلایلشان را بررسی کنید و اگر نظر ایشان بهنظر مفید بود، در تصمیمگیری خود از آن استفاده کنید. این کار به آنها این پیام را میدهد که شما برای نظرشان احترام قائل هستید و بدین ترتیب حس با ارزشمندبودن و عزتنفس را در ایشان تقویت میکنید.
بعضی تصمیمگیریها را بر عهده فرزندان خود بگذارید. مثلا برای صرف شام قرار است بیرون بروید. تصمیم در مورد اینکه در کجا غذا بخورید را به آنها واگذار کنید، اما باز هم دلیلشان را بررسی کنید.این نوع مشارکت در اظهارنظر و تصمیمگیری، توانایی افراد در برقراری ارتباط، صحبت کردن، استدلال کردن و تصمیمگیری را، بهویژه در کودکان، بسیار تقویت میکند.
خانواده بر رابطه بین اعضای آن استوار است. فرد فرد اعضای خانواده، افرادی منحصر بهفرد هستند. همیشه تفاوت روحیات و خلقوخوها را در نظر داشته باشید.
شما ممکن است از برخی خصوصیات افراد خانواده خود خوشتان نیاید و آنها هم همینطور. اگر قرار باشد روی موارد ناخوشایند شخصیت افراد تمرکز کنیم به شادمانی و صمیمت خانوادگی لطمه خواهیم زد. پس همیشه روی نقاط مثبت شخصیت افراد خانواده تمرکز<Focus>کنید.
تحقیقات نشان میدهد که این نوع برخورد، یعنی تمرکز و توجه به رفتارهای مطلوب افراد و تایید و تشویق این موارد، بهترین روش برای افزایش و تقویت رفتارهای مطلوب و کاهش و تضعیف رفتارهای نامطلوب است.
بهویژه در مورد کودکان، استفاده از توجه و تشویق رفتارهای مطلوب و بیتوجهی به رفتارهای نامطلوب، تاثیر تربیتی بسیار بالایی دارد. با تمرکز بر رفتار و خصلتهای مطلوب افراد خانواده، به مرور ذهنیت مثبتتری نسبت به آنها پیدا میکنیم که در رابطه ما با آنها بهشکل صمیمیت و دوستی بیشتر نمود پیدا میکند.
هر گاه که عضوی از اعضای خانواده به شما نیاز داشت، حتما سعی کنید در کنارش باشید. این مواقع، لحظات حساس و خاصی است و امکان دارد که دیگر فرصت جبران پیش نیاید. مثلا اگر به جشن آخر سال کودکستان دعوت شدهاید، حتما در آن شرکت کنید.
این شاید از نظر شما اتفاق مهمی نباشد اما ممکن است از دید کودک شما معنای زیادی داشته باشد و شاید عدم حضور شما لطمه عاطفی شدیدی به او وارد کند. این را باید به شکل یک فرهنگ خانوادگی درآورد که هر وقت یکی از اعضا به حضور دیگران نیاز داشت، حتما همه آن را در اولویت برنامههای خود قرار دهند و تمام سعی خود را برای حضور و مشارکت بهانجام رسانند.
قدر این گونه لحظات را بدانید و مشارکت در هیچیک از شرایط مهم خانوادگی را از دست ندهید. به یاد داشته باشید که در زندگی، انجام ندادن کارهای خوب و از دستدادن فرصتهای ارزشمند، همواره تاسفبار است. پس تا جایی که میتوانید سعی کنید همیشه در چنین مواقعی در کنار عزیزان خود حضور داشته باشید و توجه و علاقه خود را عملا به آنها نشان دهید.آرمان