مراقبت از لثه و دندان نوزاد باید از بدو تولد آغاز شود؛ نوزادان بهطور معمول در طول شب چندین بار بیدار شده و از شیر مادر استفاده میکنند
شفا آنلاین>سلامت>یک متخصص دندانپزشکی کودکان گفت: مراقبت از لثه و دندان باید از بدو تولد و با تمیز کردن لثهها آغاز شود.به گزارش شفا آنلاین، غلامحسین رمضانی متخصص دندانپزشکی کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تهران درباره مراقبتهای اولیه از دندانهای کودکان اظهار کرد: مراقبت از لثه و دندان نوزاد باید از بدو تولد آغاز شود؛ نوزادان بهطور معمول در طول شب چندین بار بیدار شده و از شیر مادر استفاده میکنند. مصرف شبانه شیر مادر باعث ایجاد پوسیدگی بهخصوصا پس از یک سالگی که تعدادی از دندانهای شیری کودک رشد کرده است، خواهد شد.وی افزود: توصیه میشود برای پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودکان به علت مصرف شیر شبانه و اثری که لاکتوز موجود در شیر بر پوسیدگی دارد؛ تعداد دفعات شیردهی در طول شب بهخصوص پس از یک سالگی در اختیار مادر باشد و خود تعداد دفعات را کنترل و مدیریت کند.
سندروم شیر شبانه چه بلایی بر سر دندان کودکان میآورد؟
رمضانی بیان کرد: سندرومی به نام شیر شبانه یا شیشه شیر وجود دارد که در آن تعداد دفعات شیردهی کودکان در طول شب در کنترل مادر باشد. البته این امر برای زمانی است که پزشک کودکان متولی سلامت آنهاست دستور خاصی برای شیردهی کودکان در شب صادر نکرده باشد و اگر کودک سالم بوده و مشکلی نداشته باشد از یک سالگی باید شیر شبانه در کنترل مادر بوده و پس از ۲ سالگی نباید شب به کودک داده شود.
این متخصص دندانپزشکی کودکان گفت: تمیز کردن دهان نوزاد قبل از رویش دندانها باید ۲ تا سه بار باشد؛ برای این کار از بدو تولد، پس از این که مادر نوزاد را شیر میدهد یک دستمال یا تنظیف تمیز روی لثه کودک بکشد تا مواد حاصل از شیر از روی لثه پاک شوند. بهتر است مادرانی که در طول شب به نوزاد خود شیر میدهند یک یا ۲ بار بعد از شیر دادن مقداری آب به نوزاد بدهند یا با یک تنظیف تمیز دندانها را در طول شب تمیز کنند؛ این امر سبب میشود پوسیدگی ناشی از شیر شب کمتر شود.
چگونه کودک را به مسواک زدن عادت دهیم؟
رمضانی گفت: پس از این که دندانها رویش پیدا کردند کودک راحتتر قبول میکند که دندان هایش را به طور مرتب تمیز کنند و مسواک زدن را میپذیرد؛ باید کودک را عادت داد تا آخرین کاری که در شب انجام میدهد مسواک زدن باشد، والدین میتوانند کاری کنند که تمیز کردن دندانهای کودک به یک عادت برای او تبدیل شود.
باور نادرست درباره زبان زدن به دندان
این متخصص دندانپزشکی کودکان اظهار کرد: یکی از باورهای غلطی که درباره رویش دندانها وجود دارد این است که اگر کودک هنگام رویش دندان به آن زبان بزند، دندانهای کودک به صورت کج رشد میکند. دندانها در ابتدای رویش فاقد استحکام کافی هستند و درصورت دستکاری شدن و وارد کردن فشار به دندانهای تازه رشد کرده، آسیب خواهند دید، اما اینکه زبان زدن به دندان باعث کج شدن آن میشود یک باور اشتباه است.
وی افزود: بر خلاف تصور عموم زبان زدن به دندان باعث خواهد شد دندانها در موقعیت واقعی خود قرار بگیرند این امر بهخصوص درباره دندانهای فک پایین و جلو که رویش پیدا میکنند بیشتر صدق میکند. در سن ۶ سالگی اولین دندانهایی که رویش پیدا میکنند معمولا به سمت داخل یا زبان هستند و حرکت زبان در دهان دندان را در جهت طبیعی خود قرار خواهد داد.
عوامل موثر در کج شدن دندان کودکان
رمضانی اظهار کرد: تنها عواملی که میتواند باعث صدمه زدن به دندانها و نامرتب شدن آنها شود میک زدن انگشت یا وارد کردن یک شی در دهان در دراز مدت است که میتواند اثر منفی در سلامت و زیبایی دندانها داشته باشد.
تاثیر قطره آهن در پوسیدگی دندان کودکان
این متخصص دندانپزشکی کودکان بیان کرد: استفاده از قطره آهن یا شربتی که حاوی آهن است موجب تغییر رنگ در دندانها میشود و این باور که پوسیدگی ناشی از شیر شبانه به استفاده از قطره آهن ربط داده میشود، تصوری اشتباه است، در این موارد دندان شروع به پوسیدگی کرده و باید جلوی آن گرفته شود و در اکثر اوقات هنگامی به دندانپزشک مراجعه میشود که پوسیدگی دندان به عصب رسیده است.
وی گفت: اگر به موقع به دندانپزشک مراجعه شود میتوان با جرم گیری و تمیز کردن، تغییر رنگ را کاهش داد اما پوسیدگی حتما باید درمان شده و جلوی پیشرفت آن گرفته شود.
لزوم مراجعه مرتب به دندانپزشک کودکان
رمضانی اظهار کرد: از بدو تولد باید چکاپهای مکرر و مشاوره با دندانپزشک صورت بگیرد. هنگامی که اولین دندانها در ۶ ماهگی رشد میکنند مراجعه به دندانپزشک لازم و ضروری است و کمک میکند تا دندانها خراب نشوند.
این متخصص دندانپزشکی کودکان بیان کرد: حداقل هر ۶ ماه یکبار باید دندانهای کودک توسط دندانپزشک کودکان معاینه شود، زیرا بسیاری از پوسیدگیهایی که بین دندانها اتفاق میافتد میتواند از ۶ ماه، یک سال تا ۱۸ ماه طول بکشد تا مادر توجه این پوسیدگی شود و فرزند خود را نزد متخصص دندانپزشک ببرد، زیرا پوسیدگی در بین دندانها به راحتی قابل تشخیص نیست.
وی افزود: به طور مثال سوراخ شدن دندان در حین غذا خوردن بارها اتفاق افتاده است؛ پوسیدگی ممکن است از یک سال و نیم قبل شروع شده باشد و باعث شکستن دندان در حین غذا خوردن شود یعنی دندان از داخل خراب شده و مینای دندان که استحکام زیادی دارد با غذا خوردن بشکند، زیرا در زیر مینای دندان پوسیدگی رخ داده است.
رمضانی گفت: مراجعه هر۶ ماه یکبار به دندانپزشکی کودکان باعث خواهد شد پوسیدگیهای بین دندانی به راحتی شناسایی شده و در اسرع وقت درمان شود.
این متخصص دندانپزشکی کودکان گفت: بعد از آن که دندانها رویش پیدا میکنند مسواک زدن آغاز میشود, مسواکهای مخصوص انگشتی وجود دارد که میتواند برای استفاده کودکان مناسب باشد و وی را به این کار تشویق کند.
وی اظهار کرد: تمیز کردن دندانها روزی ۲ تا سه بار مخصوص شبها باید انجام شود، یعنی مسواک زدن از بدن رویش دندان و تمیز کردن لثهها از بدو تولد باید صورت بگیرد تا دندانهای کودکان دچار پوسیدگی و آسیب نشوند.