اختلالات روماتیسمی ممکن است در هر سنی رخ دهد و این اتفاق زمانی شدت می گیرد که فرد دارای سابقه خانوادگی اختلالات روماتیسمی باشد
شفا آنلاین>سلامت>مفاصل مچ پا، پا، انگشتان دست و دست و مچ دست اندام های هدف بیماری رماتیسم است.به گزارش شفا آنلاین، اختلالات روماتیسمی ممکن است در هر سنی رخ دهد و این اتفاق زمانی شدت می گیرد که فرد دارای سابقه خانوادگی اختلالات روماتیسمی باشد، اما سوالی که امروز قصد داریم تا به آن پاسخ دهدیم این است که بیماری مفصلی روماتیسمی چه تفاوتی با نوع غیر مفصلی آن دارد؟پس پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
علائم مفصلی روماتیسم چیست؟
این علائم در ۳۰ درصد مبتلایان دیده میشود:
درد مفاصل با حرکت یا فشار وارد کردن بر آن
احساس خشکی مفصل که معمولا در صبح بیشتر است، ولی با گذشت زمان بهتر میشود.
تورم مفصل
درد در اندامهای تحتانی که موجب لنگش افراد میشود.
علائم غیر مفصلی روماتیسم چیست؟
این علائم در ۴۰ درصد مبتلایان دیده می شود:
برآمدگیهای بدون درد زیر پوست که در ۲۵ درصد مبتلایان وجود دارد؛ به آنها ندول روماتیسمی Rheumatoid nodules میگویند.
تنگی نفس به موجب درگیر شدن بافت ریه
درگیر شدن عروق خونی در هر جایی از بدن که بیشتر در عروق پوست و دستگاه عصبی است، ولی میتواند در عروق خونی روده، طحال، لوزالمعده، ریه، کبد، گرههای لنفاوی و کبد هم باشد. درگیری عروق در هر کدام از این اعضاء میتواند علائم مخصوص به آن عضو را ایجاد کند.
درگیر شدن و آسیب دیدن چشم که همان روماتیسم چشمی است.
التهاب در تاندونها
کم خونی(Anemia)
تب
مفاصل هدف بیماری روماتیسم؟
مفاصل مچ پا، پا، انگشتان دست و دست و مچ دست از اهداف این بیماری مزمن هستند.
زانو، مفصل ران، شانه، آرنج و گردن هم در این بیماری درگیر میشوند؛ و در عین حال تمامی مفاصل بدن میتوانند در اثر این بیماری درگیر شوند.
عوامل ابتلا به روماتیسم
اگر سابقه خانوادگی اختلالات روماتیسمی دارید، احتمالا دارای ریسک بالایی هستید زنان همچنین بیشتر به مورد ابتلا آرتریت روماتوئید، لوپوس و سایر بیماریهای خود ایمنی، از جمله اسکلرودرمی هستند. دلیل این مشکل، هنوز هم به خوبی درک نشده است، اما استروژن، ممکن است در التهاب نقش داشته باشد.
اختلالات روماتیسمی در هر سنی ممکن است رخ دهند با این حال، بعضی از شرایط، معمولا در سنهای خاصی در زندگی ایجاد میشوند به عنوان مثال، لوپوس بیشتر در دهه ۲۰ سالگی ظاهر میشود، آرتریت روماتوئید، معمولا بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی به وجود میآید.
انواع و علائم انواع روماتیسم
روماتویید و آرتریت
شایعترین نوع اختلال روماتیسم(Rheumatism)، روماتوئید آرتریت (RA) است. یک بیماری التهابی مزمن.
افراد مبتلا به RA، دارای مفاصل متورم و ملتهب هستند؛ به این علت که سیستم ایمنی بدن آنها، به مفاصلشان حمله میکنند. RA میتواند بسیار دردناک باشد، RA همچنین میتواند به مفاصل به طور دائمی آسیب بزند و به آنها تغییر شکل بدهد که معمولا به مفاصل کوچک بدن، مانند بند انگشت دست یا پایتان متصل میشوند، همچنین میتواند علائم سیستماتیکی داشته باشد یعنی روی مناطق دیگری نیز تاثیر میگذارد، مانند: ریهها، چشمها، رگهای خونی، پوست. با این حال، اولین علائم و نشانههای قابل توجه از RA، معمولا درد و سفت شدن مفاصل دست یا پا است.
نقرس
نقرس، یک بیماری التهابی مفصلی بسیار دردناک است؛ زمانی اتفاق میافتد که کریستالهای اسید اوریک بسیار زیادی در بافتهای بدن شما ایجاد شود یا وجود داشته باشد که این موضوع باعث تورم، قرمزی و احساس گرما در مفصلهای آسیب دیده میشوند.
کریستالهای اسید اوریک، همچنین میتوانند منجر به کاهش عملکرد کلیه هم شوند. نقرس، اغلب در انگشت بزرگ رشد میکند، اما میتواند در سایر مفاصل هم به وجود آید؛ اگر این شرایط برای مدت طولانی درمان نشود، گرههایی معروف به توفی ایجاد میشوند.
واسکولیت
واسکولیت، یک التهاب عروق خونی است، که به طور بالقوه تهدید بزرگی برای زنده ماندن است، میتواند منجر به کاهش جریان خون رسانی به بافتی به نام ایسکمی شود و درد شدیدی در بافتی که رگهای خونی آن منطقه آسیب دیده هستند، رخ میدهد. علائم واسکولیت، ممکن است شامل لکههای قرمز یازخمهایی روی پوست، ضعف اندامها، سرفه و تب باشد.
لوپوس(Lupus)
لوپوس، یک بیماری خود ایمنی است و در هر سنی، میتواند در مردان و زنان رشد کند، اما در زنان جوان، بیشتر از مردان رایج است، اما گفته میشود که این بیماری در مردان بیشتر از زنان است. لوپوس میتواند منجر به مفاصل دردناک و سفت شده، بثورات پوستی، زخم در دهان، بینی یا پوست سر، تب، خستگی، مشکل در تنفس عمیق شود.
اسکلرودرمی
اسکلرودرم، یک بیماری زخمی مزمن است که روی بافت همبند در قسمتهای مختلف بدن، تاثیر میگذارد.
واضحترین علامت آن سخت شدن پوست است؛ با توجه به اینکه کدام اندام تحت تاثیر قرار گرفته، نشانههای رایجی مانند سوزش سر دل ممکن است رخ دهد.
روماتیسم پوستی
نوعی روماتیسم وجود دارد که روماتیسم پسوریازیسی نامیده میشود و در کسانی دیده میشود که به بیماری پوستی پسوریازیس مبتلا هستند.
روماتیسم قلبی(Cardiac rheumatism)
تب روماتیسمی ممکن است قلب را گرفتار کندیا آسیبی به قلب نرساند و در صورتیکه تب روماتیسمی سبب آسیب دائمی و پایدار قلب شود به این حالت بیماری روماتیسمی قلب گفته میشود.
بیماری روماتیسم قلب نتیجه آثار باقیمانده از التهاب دریچههای قلبی بر اثر تب حاد روماتیسمی است که موجب بروز تنگی، نارسایی یا هر ۲حالت در دریچههای قلبی میشود که دریچههای میترال و آئورت بیش از همه مبتلا به این عارضه میشوند و گاهی حتی تمام لایههای قلب درگیر میشوند.
در مواردی که لایه عضلانی قلب گرفتار شود نارسایی قلب جدیترین تظاهر این بیماری بود که در قالب موارد خفیف است و در پنج تا ۱۰درصد موارد التهاب در پرده دور قلب یا پریکارد وجود دارد که از علائم آن درد قفسه سینه است که با تنفس عمیق شدت پیدا میکند.
جالب است بدانید؛ در ۱۵ درصد موارد ممکن است درگیری سیستم مغز و اعصاب هم در این بیماری وجود داشته باشد که بیشتر در دختران ایجاد میشود و با حرکات غیر ارادی و سریع اندام ضعف عضلانی و بی ثباتی روحی نمود پیدا میکند؛ یکی از علائم و نشانههای بسیار خوب آن در کودکان سنین مدرسه، تغییر دست خط آنهاست و با پیشرفت بیماری عصبانیت، بی قراری و اختلال در راه رفتن بروز میکند.
به طور کلی علائمی از قبیل:
تنگی نفس هنگام فعالیت، احساس خستگی زودرس، تپش قلب، درد سینه، تنگی نفس هنگان خوابیدن، سرگیجه، سنکوپ و تورم پاها ایجاد میشود.
آسیبهایی که روی دریچههای قلبی ایجاد میشود دائمی بوده و برگشت پذیر نیستند، اما علائم و ناراحتیهای ناشی از این بیماریها را میتوان به وسیله درمان دارویی، جراحیهای ترمیمی یا تعویض دریچههای قلبی یا استفاده از بالون و موارد دیگر کاهش داد.