سرطان یکی از بیماریهایی است که انسان با شنیدن نامش وحشت میکند. اما این بیماری که روزگاری یک بیماری صعب العلاج شناخته میشد اکنون به یک بیماری رایج تبدیل شده که سبک زندگی مدرن نقش زیادی در بروز آن داشته است. برخی از انواع سرطانها قابل پیشگیری نیستند
شفاآنلاین>سلامت> امروزه درصد زیادی از سرطانها بر اثر عوامل بسیار سادهای به وجود میآیند که اگر بیمارانی که امروز بر تختهای بیمارستان خوابیدهاند، این موارد را میدانستند شاید هیچگاه به سرطان دچار نمیشدند.به گزارش شفاآنلاین، سرطان یکی از بیماریهایی است که انسان با شنیدن نامش وحشت میکند. اما این بیماری که روزگاری یک بیماری صعب العلاج شناخته میشد اکنون به یک بیماری رایج تبدیل شده که سبک زندگی مدرن نقش زیادی در بروز آن داشته است. برخی از انواع سرطانها قابل پیشگیری(prevention) نیستند.ممکن است ژنهای شما در ابتلا به سرطان موثر واقع شوند و در برخی موارد دیگر نیز فاکتورهای محیطی که میتوانیم روی آنها کنترل داشته باشیم، مانند آلودگی هوا، تشعشعات هستهای یا مواد شیمیایی محیط کار در بروز سرطان نقش دارند. برای مثال در ایالات متحده نزدیک به نیمی از موارد ابتلا به سرطان یا مرگهای ناشی از آن در ارتباط با فاکتورهای قابل پیشگیری هستند و محققان دریافته اند که کاهش خطر ابتلا به این بیماری امکان پذیر است.
غذاهای سرطان زا
بزرگترین عامل ابتلا به بیماری سرطان(Cancer)، استعمال دخانیات است. داشتن اضافه وزن و نداشتن تحرک فیزیکی نیز نقش قابل توجهی در بالا بردن احتمال ابتلا به این بیماری دارد. با این وجود، یکی از سادهترین و سریعترین روشهای برای کاهش خطر ابتلا به سرطان، کاهش مصرف غذاهای خاصی است که مشخص شده ارتباط مستقیمی با ابتلا به این بیماری دارند. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۷ مورد از غذاهایی که خطر ابتلا به سرطان را در شما افزایش میدهند آشنا کنیم.
غذاهای فرآوری شده میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند
محققان فرانسوی که اخیراً بر روی نقش غذاهای فرآوری شده در ابتلا به سرطان متمرکز شده بودند به نتایج شگفت انگیزی دست یافته اند: افرادی که غذاهای فرآوری شده بیشتری میخورند؛ اقلام غذایی مانند چیپس، شکلات، نوشابه، غذاهای فریز شده و سوپهای آماده، بیشتر از کسانی که در خانه و با استفاده از مواد طبیعی خام غذا تهیه میکردند به سرطان مبتلا میشوند. از این رو غذاهایی که به صورت بسته بندی شده در پلاستیک یا به صورت سرد سرو میشوند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش داده و باید در کمترین حد ممکن مورد استفاده قرار گیرند.
گوشت قرمز پروتئینی دارد که میتواند به رودهها آسیب رسانده و امکان ابتلا به سرطان کولون را افزایش دهد
گوشت قرمز به طور رسمی در فهرست اقلام غذایی سرطان زا قرار ندارد، اما یک پروتئین خاص به نام «heme» در این گوشت وجود دارد که باعث قرمز شدن رنگ گوشت میشود و میتواند با وارد کردن آسیب به روده ها، احتمال ابتلا به سرطان کولون را افزایش دهد.
گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس، همبرگر و هات داگ میتوانند باعث ابتلا به سرطان شوند بخصوص اگر به صورت مرتب مصرف شوند
خوردن مقادیر زیاد گوشت که نمک زده شده، خشک شده و یا دودی شده است میتواند باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطانهای معده و روده شود. بخش اعظم این خطر به این موضوع برمی گردد که این غذاها حاوی مقادیر بالایی نیترات هستند: مواد شیمیایی افزودنی که به حفظ رنگ صورتی گوشت و مزه شور و خوشمزه آن کمک میکنند. حتی در مورد گوشتهایی که با برچسب «بدون نیترات» عرضه میشوند نیز این خطر صدق میکند.
هر غذایی که در پلاستیک و ظروف پلاستیکی قرار بگیرد میتواند به ترکیبات شیمیایی سرطان زا آلوده شود
فتالاتها (Phthalates) ترکیبات شیمیایی هستند که باعث انعطاف پذیری و دوام بالای پلاستیکها میشوند، اما برخی از آنها باعث ایجاد مشکلاتی برای هورمونهای درون ریز بدن شده و با تغییر عملکرد این هورمونها امکان ابتلا به سرطان را افزایش میدهند. استفاده از ظروف شیشهای و استیل در آشپزخانه به جای ظروف پلاستیکی که در طول زمان ترکیبات شیمیایی خود را به درون غذاها منتقل میکنند، آسانترین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان از این راه است.
قند باعث افزایش وزن(Weight Gain) میشود که یکی از فاکتورهای مهم در ابتلا به سرطان است
خوردن اقلام خوراکی و نوشیدنی شیرین در مقادیر فراوان نه تنها خطر ابتلا به دیابت را در شما افزایش میدهد بلکه نحوه کار سلولهای مستقر در رودهها را نیز تغییر داده و شرایط را برای ابتلا به سرطان مهیا میسازد. البته خطر خوردن بیش از حد مواد قندی با ابتلا به سرطان پایان نمییابد، زیرا مطالعات جدید نشان داده که مواد قندی میتوانند رشد تومورهای سرطانی را نیز به مقدار قابل توجهی افزایش دهند.
سیاه کردن گوشت از طریق گریل کردن یا کباب کردن نیز میتواند در ابتلا به سرطان موثر باشد
وقتی که گوشتهایی مانند گوشت مرغ، گوساله و ماهی در دماهای بالا پخته یا کباب میشوند، ترکیباتی به نام آمینههای هتروسیکلیک و هیدروکربنهای بودار پلی سیکلیک در آنها شکل میگیرد. این ترکیبات میتوانند تغییر در ساختار دی انای را موجب شده و خطر ابتلا به سرطان را در شما افزایش دهند. برخی مطالعات نشان میدهد که خواباندن گوشت در محلولها و ترکیبات خاص قبل از کباب کردن میتواند این خطر را کاهش دهد. مطالعات محققان دانشگاه ایالتی کانزاس نشان داده که خواباندن گوشت در ادویههایی مانند رزماری، آویشن، پونه و مریم گلی میتواند مقدار ترکیبات مضر فوق در گوشت را به میزان ۸۷ درصد کاهش دهد.
هر چه بیشتر مشروبات الکلی بنوشید احتمال ابتلا به سرطان گلو، کبد، سینه و کولون در شما افزایش مییابد
هر چه در مصرف مشروبات الکلی بیشتر زیاده روی کنید احتمال ابتلای شما به سرطان بیشتر خواهد بود. یک مطالعه جدید بر روی مصرف کنندگان مشروبات الکلی در ۱۹۵ کشور و منطقه در جهان نشان داده که از هر ۴ مورد مرگ و میز ناشی از سرطان، یک مورد آن مربوط به زیاده روی در مصرف مشروبات الکلی بوده است.
با خوردن میوه، سبزیجات، غلات کامل و بقولات احتمال ابتلا به سرطان را در خود کاهش دهید
علاوه بر کمک به شما برای سیر شدن و تامین ترکیبات مغذی مورد نیاز بدن، غذاهای فیبردار مانند غلات، حبوبات و بقولات، میتوانند خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش داده و به سیستم گوارشی شما نیز کمک نمایند. سبزیجات و میوههای رنگدار مانند کرفس، کلم، هویج و گوجه فرنگی حاوی ترکیبات شیمیایی مفید گیاهی هستند که باعث ایجاد رنگ روش، بو و مزه این اقلام میشوند. این ترکیبات مفید گیاهی باعث کاهش التهاب شده و مانند محافظ درونی از تبدیل شدن غذاها و نوشیدنیهایی که میخوریم به ترکیبات سرطان زا جلویگری میکنند. همچنین این ترکیبات میتوانند باعث جلوگیری از صدمه به ساختار دی انای یا کمک به ترمیم آن شوند.
خوردن یک فنجان قهوه یا چای سبز نیز میتواند برای بدن بسیار مفید باشد
محققان دریافته اند که نوشیدن قهوه خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان رحم، پروستات، کبد، دهان، حلق و سینه را کاهش میدهد. اگر بیشتر به چای علاقه دارید نیز باید بدانید که تحقیقات گسترده نشان میدهند که انواع سبز چای که دارای مقادیر زیادی ترکیبات شیمیایی گیاهی به نام پلی فنول هستند میتوانند مانع از تقسیم شدن و رشد سلولهای سرطانی شده و همزمان سرعت شکل گیری رگهای خونی اطراف تومورها را کاهش میدهند.