کد خبر: ۲۲۶۶۳۷
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۰ - ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - 2019March 16
با وجود چند دهه تحقیق و بررسی، علت دقیق میگرن هنوز ناشناخته مانده است. البته کاملا واضح است که رژیم غذایی نمی‌تواند میگرن را ایجاد کند ولی با این‌حال، یکی از عواملی است که می‌تواند موجب تحریک سردرد در افراد مبتلا به میگرن باشد
شفاآنلاین>سلامت> پانزده‌درصد از بزرگسالان سراسر دنیا، با میگرن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. میگرن ممکن است سردردی عادی یا یک سردرد شدید همراه با علائم دیگر باشد و می‌تواند تاثیر قابل‌ملاحظه‌ای بر کیفیت زندگی مبتلایان به این بیماری بگذارد.

به گزارش شفاآنلاین، با وجود چند دهه تحقیق و بررسی، علت دقیق میگرن هنوز ناشناخته مانده است. البته کاملا واضح است که رژیم غذایی نمی‌تواند میگرن را ایجاد کند ولی با این‌حال، یکی از عواملی است که می‌تواند موجب تحریک سردرد در افراد مبتلا به میگرن باشد. در واقع بین ۱۰ تا ۶۰‌درصد افرادی که میگرن دارند، ادعا می‌کنند که خوردن بعضی از غذاها، سردرد آنها را تشدید می‌کند.در ادامه فهرستی از خوراکی‌هایی را معرفی می‌شوند که از عوامل رایج تشدید میگرن به‌شمار می‌آیند.

غذاهای چرب

به این دلیل که سطح بالای برخی از انواع چربی‌ها در خون به تولید پروستاگلاندین‌‌ها می‌شود. پروستاگلاندین، موجب اتساع رگ‌های خونی می‌شوند و این عاملی برای میگرن و تشدید سردرد است.یکی از تحقیقات انجام‌شده در این زمینه نشان می‌دهد که افرادی که رژیم غذایی پرچرب دارند و در روز بیش از ۶۹ گرم چربی مصرف می‌کنند، دو برابر بیش از دیگران دچار سردرد می‌شوند. در این تحقیق مشخص شد که بعد از کاهش دادن میزان چربی مصرفی، شدت و تناوب سردرد این افراد، کاهش(Decrease) یافته است.

پنیر کهنه

بسیاری از پنیرها برای آماده‌شدن باید چندین ماه فرایند تولید را طی کنند. پنیر به‌عنوان یکی از تحریک‌کننده‌های میگرن شناخته می‌شود. براساس تحقیقات انجام‌شده، این فرضیه مطرح می‌شود که دلیل محرک‌بودن پنیر کهنه این است که این نوع پنیرها معمولا حاوی مقادیر زیادی تیرامین هستند که این عامل می‌تواند بر رگ‌های خونی تاثیر بگذارد و درنهایت منجر به سردرد شود.دیگر غذاهایی که میزان بالای تیرامین دارند عبارتنداز: غذاهای کهنه، فرآوری‌شده، خشک‌شده، دودی یا در قالب ترشی از جمله پنیر چدار، پنیر سوئیسی، سالامی، توفو و کلم ترش.متاسفانه شواهد دقیقی مبنی بر رابطه‌ تیرامین و میگرن کشف نشده است ولی آنچه واضح است، این است که بیش از نیمی از مطالعات نشان می‌دهند که میگرن و تیرامین رابطه‌ مستقیمی دارند و تیرامین می‌تواند موجب تحریک سردرد در بعضی از افراد شود. برای اثبات این ارتباط، به مطالعات و تحقیقات حرفه‌ای نیاز است ولی در مجموع تخمین زده می‌شود که حدودا ۵‌درصد از افراد مبتلا به میگرن نسبت به تیرامین حساس‌ هستند.

شکلات

شکلات هم معمولا به‌عنوان محرک میگرن معرفی می‌شود. دو ماده بنام‌های فنتیل‌آمین و فلاوونوئید که در شکلات (Chocolate)وجود دارند، عامل اصلی محرک‌بودن این ماده‌ غذایی برای میگرن و انواع سردرد است. البته شواهد این ادعا هنوز متناقض است. چند مطالعه‌ اندک نشان داده است شکلات در افراد حساس، میگرن را تشدید می‌کند.به‌عنوان مثال، یکی از این تحقیقات که روی مبتلایان به میگرن انجام شد، نشان داد که ۵ تا ۱۲‌درصد از شرکت‌کنندگان در فاصله‌ یک روز بعد از خوردن شکلات، دچار حملات میگرن می‌شوند.

گوشت‌های فراوری‌شده

گوشت‌های فراوری‌شده یا عمل‌آوری شده مثل انواع هات‌داگ، دارای مواد نگهدارنده هستند که آنها را با نام نیترات و نیتریت می‌شناسیم. امروزه هنوز هم گوشت‌های فراوری‌شده به‌عنوان یکی از عوامل تحریک سردرد گزارش می‌شوند. نیتریت با انبساط رگ‌های خونی می‌تواند بر میگرن تاثیرگذار باشد. بااین‌حال، برای اثبات ارتباط نگهدارنده‌ها و تشدید سردردهای میگرنی، باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

قهوه و چای

کافئین معمولا به‌عنوان دارویی برای سردرد در نظر گرفته می‌شود اما در کمال تعجب باید بدانید که بعضی از شواهد نشان می‌دهد که این ماده به‌طور غیرمستقیم می‌تواند محرک میگرن باشد. سردردهای ناشی از ترک کافئین یک پدیده‌ شناخته شده است؛ سردردی که یکی از اثرات کاهش سطح کافئین است و زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خونی بعد از انقباض در پاسخ به مصرف کافئین، دوباره منبسط می‌شوند.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی

آسپارتام یکی از انواع شیرین‌کننده‌های مصنوعی است که استفاده از آن در تهیه‌ غذاها و نوشیدنی‌ها رایج است و جایگزین شکر می‌شود. بعضی از افراد از ابتلا به سردرد بعد از مصرف آسپارتام شکایت می‌کنند اما بیشتر تحقیقات در این زمینه، تاثیر کم یا ناچیز آسپارتام بر سردرد را نشان داده است. فقط چند تحقیق محدود برای بررسی اثرات منفی آسپارتام بر مبتلایان به میگرن، انجام شده است. متاسفانه همین تحقیقات محدود، با دقت کافی انجام نشده و به‌درستی طراحی نشده‌اند ولی نشان‌ داده‌اند که در بعضی از مبتلایان به میگرن، مصرف آسپارتام می‌تواند بر سردرد تاثیر بگذارد. یکی از این تحقیقات نشان داد که بیش از نیمی از ۱۱ شرکت‌کننده، بعد از مصرف مقدار زیادی آسپارتام، سردردهای میگرنی را با تناوب بیشتری تجربه کرده‌اند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که بعضی از مبتلایان به میگرن ممکن است نسبت به آسپارتام حساس باشند.

نوشیدنی‌های سرد

بیشتر افراد از سردردهای ناشی از خوردن بستنی شکایت می‌کنند. این قبیل سردردها بر اثر خوردن غذاهای یخی و سرد و نوشیدنی‌های خیلی خنک ایجاد می‌شود. این غذاها و نوشیدنی‌ها می‌توانند در برخی از افراد حساس، چنین سردردهایی ایجاد کنند.در طی یک تحقیق، از شرکت‌کنندگان خواستند تا یک تکه یخ را برای مدت ۹۰ ثانیه بین زبان و سقف دهان‌شان نگه دارند تا تاثیر سرما بر سردرد مشخص شود. نتایج این تحقیق نشان داد که این تست، موجب ایجاد سردرد در ۷۴‌درصد از ۷۶ نفری شد که مبتلا به میگرن بودند و در این آزمایش شرکت کرده بودند. از طرف دیگر، ۳۲‌درصد از افرادی که سردردهای میگرنی نداشتند، با انجام این آزمایش، سردرد را تجربه کردند.تحقیق دیگری نشان داد زنانی که در سال گذشته میگرن را تجربه کرده ‌بودند، در مقایسه با زنانی که در سال گذشته، میگرن نداشتند، با نوشیدن آب سرد، دو برابر بیشتر از دیگران دچار سردرد شدند.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: