بر اساس این استاندارد، میزان کمبود نیروی پرستار در کشور، حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر است. در عین حال در حال حاضر کل کادر پرستاری وزارت بهداشت در کشور نیز ۱۲۵ هزار نفر است و شاخص آن هم ۱.۵ به ازای هر تخت است که باید به استاندارد ۲.۵ به ازای هر تخت برسیم
شفاآنلاین>سلامت>
مدیرکل دفتر توانمندسازی و بهبود سرمایههای انسانی پرستاری معاونت پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به برنامه جذب سالانه ۱۰ هزار نیروی پرستاری در کشور، گفت: طبق آمارها از سال ۱۳۹۳ تا ابتدای سال ۱۳۹۷ حدود ۲۸۰۰۰ پرستار جذب کردهایم و امیدواریم این روند تا سال ۱۴۰۰ ادامه یابد.به گزارش
شفاآنلاین، احمد نجاتیان ، با اشاره به تعداد نیروی پرستار<
Nurse> کشور، گفت: باید توجه کرد که هنوز آمار دقیقی از تعداد پرستار در کشور وجود ندارد، اما در حال حاضر تعداد پرستارانی که در سیستم وزارت بهداشت ارائه خدمت میکنند، حدود ۹۰ هزار نفر است. بر این اساس شاخص تعداد پرستارمان نسبت به تعداد تخت نیز یک است؛ یعنی به ازای هر تخت بیمارستانی در شبانهروز یک پرستار داریم.
وی با بیان اینکه البته استانداردی که در این حوزه برای بهبود شرایط کشور تعیین شده و باید به آن برسیم ۱.۸ پرستار به ازای هر تخت است، افزود: بر اساس این استاندارد، میزان کمبود نیروی پرستار در کشور، حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر است. در عین حال در حال حاضر کل کادر پرستاری وزارت بهداشت در کشور نیز ۱۲۵ هزار نفر است و شاخص آن هم ۱.۵ به ازای هر تخت است که باید به استاندارد ۲.۵ به ازای هر تخت برسیم.
برنامه جذب سالانه ۱۰ هزار پرستار
نجاتیان به برنامههای وزارت بهداشت برای جذب ۱۹۰۰۰ نیروی پرستاری جدید در کشور اشاره و اظهار کرد: در دوره وزارت آقای دکتر هاشمی مذاکراتی با مجلس شورایاسلامی و سازمان مدیریت انجام و توافق بر این شد که طی یک دوره شش الی هفت ساله بتوانیم سالی ۱۰ هزار پرستار به تعداد کادر پرستاری کشور اضافه کنیم و در این صورت مشکلاتمان در زمینه کمبود پرستار حل خواهد شد و به عددی منطقی میرسیم.
وی با بیان اینکه قطعا بخش خصوصی، تامین اجتماعی، نیروهای مسلح و... هم به این افزایش نیرو در حوزه پرستاری نیاز دارند، گفت: البته از آنجایی که بخش عمدهای از خدمات بخش بستری از سوی وزارت بهداشت ارائه میشود، اگر بتوانیم این تعداد را جذب و ساماندهی کنیم، ظرفیت تعداد نیروی پرستارمان افزایش مییابد. البته باید مقدورات کشور را هم در نظر بگیریم و نمیتوان بدون توجه به مقدورات تصمیمگیری کرد. بر این اساس ۱۹۰۰۰ نیرویی هم که اعلام شد و قرار است طی سال ۹۸ و ۹۹ به ظرفیت نیروهای پرستاری کشور اضافه شود نیز در راستای همین مذاکرات بوده است.
جذب ۲۸۰۰۰ پرستار در وزارت بهداشت طی چهار سال گذشته
نجاتیان با بیان اینکه طبق آمارها از سال ۱۳۹۳ تا ابتدای سال ۱۳۹۷ حدود ۲۸۰۰۰ پرستار جذب کردهایم و امیدواریم این روند تا سال ۱۴۰۰ ادامه یابد، افزود: از طرفی طی یک ماه گذشته نسبت به راهاندازی سامانه ملی ثبت پرستار اقدام کردیم که آغاز به کار کرده است. در حال حاضر حدود ۷۰۰۰ پرستار در این سامانه ثبتنام کردهاند. برنامه ما این است که تا پایان بهمن ماه همه پرستاران کشور در این سامانه ثبتنام کنند. در این صورت اطلاعات بسیار خوبی از جمعیت بیکار پرستار، متوسط سن پرستاران و... به دست میآوریم که بعد از تکمیل اطلاعات، آمار آن را ارائه میکنیم.
نجاتیان در ادامه صحبتهایش درباره وضعیت پرداختها به پرستاران و میزان مطالبات آنها، گفت: بحث پرداختی پرستاران دو وجه دارد؛ در حال حاضر در بخش دولتی در زمینه پرداخت حقوق هیچ مشکلی نداریم و پرستاران هم حقوقشان را مانند سایر کارکنان دولت به موقع دریافت میکنند، اما مشکلی که در این حوزه وجود داشت در زمینه پرداخت اضافهکار و کارانه است که به دلیل مشکلات مالی بیمارستانها در این حوزه معوقاتی وجود دارد که البته در دانشگاههای مختلف، متفاوت است؛ بهطوریکه در برخی دانشگاهها دو تا سه ماه و در برخی حتی تا یکسال هم معوقاتی داریم.
اضافهکار پرستاران از کارانههایشان جدا شد
وی با بیان اینکه در عین حال بحث پرداخت کارانه و اضافهکار هم در حوزه پرستاری مطرح است، گفت: اقدامی که در وزارت بهداشت برای منظم کردن این پرداختها انجام شد، این بود که دستور داده شد اضافهکار از کارانه جدا شود. به هر حال پرستاران ما به نوعی اضافهکار اجباری دارند و بر همین اساس باید اضافهکارهایشان بهموقع پرداخت شود. بنابراین پرداخت اضافهکار را از کارانه جدا کردیم تا این اتفاق بیفتد. در عین حال کارانهها هم باید بهموقع پرداخت شوند که بهزودی دانشگاهها با گشایشهایی که ایجاد میشود، معوقات پرستاران را خواهند پرداخت.
نجاتیان همچنین به موضوع عدالت در پرداخت به پرستاران اشاره و اظهار کرد: باید توجه کرد که موضوع عدالت در پرداخت موضوعی است که در وزارت بهداشت همه به آن معتقدند. به هر حال این تفاوت در پرداختها بین پزشکان و پرستاران به نظام پرداخت بازمیگردد. نظام پرداخت حوزه سلامت باید از فیفور سرویس که در آن افراد بر اساس تعداد خدمتشان پرداختی دارند، تغییر کند و به سمت نظام پرداخت DRG یا پرداخت مبتنی بر گروههای تشخیصی که بر اساس نوع بیماری پول پرداخت میشود، حرکت کنیم.ایسنا