اختلال افسردگی زمانی بهوجود میآید که خلق افسردگی حداقل به مدت دو هفته و در اکثر ساعات شبانهروز تداوم داشته باشد و همراه با علائم دیگری همچون اختلالات خواب، کم اشتهایی یا پر اشتهایی، کاهش و افزایش وزن، کژکاری جنسی و .. باش
شفا آنلاین>سلامت>در حالی که افسردگی هر ساله قربانیان زیادی به ویژه از میان جوانان میگیرد، پیشگیری و درمان آن چندان مشکل نیست و پزشکان همواره توصیههای فراوانی برای رهایی و مقابله با این مشکل و جایگزینی نشاط در زندگی دارند.
به گزارش شفا آنلاین: افسردگی دستهبندیهای مختلفی دارد و از ضعیف تا شدید طبقهبندی میشود و جزو اختلالاتی است که ممکن برای هر فردی از کودکی تا کهنسالی بنا بر موقعیت، شرایطی خانوادگی، اقتصادی، ژنتیک، از دست دادن شغل، همسر، فرزند یا هر عزیزی به وجود آید که این امر باعث اضطراب روانی در فرد مبتلا و اطرافیان او میشود چراکه افراد مبتلا به افسردگی <Depression>در مواردی حتی نمیتوانند سادهترین کارهای روزمره خود را انجام دهند و در روابط خود دچار مشکل میشوند و اگر اقدامات لازم روانشناختی، دارویی و … برای فرد مبتلا به افسردگی انجام نشود در نهایت میتواند منجر به خودکشی شود. ارتباط اضطراب با افسردگی
دکتر مریم رسولیان، رئیس انجمن علمیروانپزشکان عمومی ایران درباره اختلال افسردگی میگوید: اختلال افسردگی زمانی بهوجود میآید که خلق افسردگی حداقل به مدت دو هفته و در اکثر ساعات شبانهروز تداوم داشته باشد و همراه با علائم دیگری همچون اختلالات خواب، کم اشتهایی یا پر اشتهایی، کاهش و افزایش وزن، کژکاری جنسی و .. باشد.
وی با بیان اینکه حدود ۲۰ درصد مردم کشور ما مبتلا به اضطراب و افسردگی هستند، میافزاید: افرادی که به افسردگی مبتلا میشوند به نوعی اضطراب را نیز در زندگی خود تجربه کردهاند؛ بنابراین آدمهایی که اضطراب شدید دارند نیز ممکن است خلقشان افسرده شود.
اقدام به خودکشی در ۱۵ درصد افراد افسرده
رئیس انجمن علمی روانپزشکان عمومیایران میگوید: کاهش علاقه و انگیزه به کارهایی که فرد در گذشته میل و رغبت به آنها داشته است و احساس یاس و ناامیدی که به دنبال آن افکار خودکشی به سراغ فرد آید و اختلال در تمرکز نیز از دیگر نشانههای افسردگی است.
رسولیان با بیان اینکه حدود دو سوم بیماران افسرده به خودکشی فکر میکنند و حدود ۱۵ درصد از این افراد اقدام به خودکشی جدی میکنند، خاطر نشان میکند: مداخله و درمان افسردگی شامل دارو درمانی، رواندرمانی و مداخلات روانشناختی و روانپزشکی است که در پیشگیری از خودکشی فرد افسرده بسیار حائز اهمیت است.
هدفمند زندگی کنید
حسین بهلولی، روانشناس درباره توصیههای روانشناسی جهت پیشگیری از افسردگی میگوید: هدفمند زندگی کردن و به عبارتی برنامهریزی کردن برای طول هفته و به ویژه آخر هفتهها و رفتن به طبیعت، پارک و دیدار با اقوام سبب میشود تا افراد از لحاظ روحی شاداب شوند و اول هفته خود را پر انرژی آغاز کنند و در محیط کار با همکاران و حتی ارباب رجوع با کیفیت بالاتری پاسخگوی درخواستهای آنها باشند.
وی ادامه میدهد: پرورش افکار مثبت باعث شده تا فرد روابط بهتری را نسبت به همکاران و نزدیکان خود داشته باشد و به طبع آن دید منفی نیز در فرد کاهش مییابد به عبارتی مثبتنگری موجب میشود تا با رویی باز با مشکلات و مسائل روبهرو شویم و بدانیم که سختی و مشکلات تنها برای ما به وجود نمیآید بلکه هر فردی به نوعی در زندگی خود دچار ناکامیهایی است و آنچه که مهم تلقی میشود نحوه مدیریت درست ما در رویارویی با مشکلات است.
حسرت گذشته را نخورید
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه دور کردن افکار استرسزا از ذهن فرد را از لحاظ روحی به سطحی مطلوبی میرساند، میگوید: بارها شاهد بودیم افراد به طوری افراطی نگران مسائلی هستند که هنوز برای آنها اتفاق نیفتاده یا اصلا فکر کردن به آن دور از تصور است چراکه میتواند آسیب زا باشد. همچنین افرادی که مدام حسرت گذشته را دارند که چرا در آن زمان، کاری را انجام ندادهاند آنها را در معرض افسردگی قرار میدهد در صورتی که باید به دید تجربه به آنها نگاه و در زمان حال زندگی کنند تا در زندگی نشاط و انرژی مثبت داشته باشند.
نقش ورزش در پیشگیری از افسردگی
بهلولی تاکید میکند: برای پیشگیری از افسردگی باید خودمان را همانطور که هستیم بپذیریم. همچنین برای ارتقای شادی باید دست به انجام فعالیتهایی همچون ورزش کردن، کوهنوردی، پیادروی و دوچرخه سواری بپردازیم.
موسیقی ملایم گوش کنید
بهلولی ادامه میدهد: گوش دادن موسیقی در طول روز میتواند برای افراد مفید باشد. موسیقیهای ملایم و آرامبخش حالات روحی افراد را ارتقا میدهد و میتواند در نحوه تعامل آنها در طول روز با دیگران تاثیر مثبت بگذارد. همچنین کمک کردن به دیگران نیز میتواند سطح شادی و نشاط را در جامعه ارتقا دهد.
این روانشناس عنوان میکند: وقتی در انتخابات خود مثل شغل، همسر، محل سکونت و… دقت بیشتری داشته باشید، طبیعتا در آینده به مشکلات متعدد برخورد نمیکنید و با انرژی مثبت و شادی بیشتر به زندگی خود ادامه میدهید.
بهلولی توصیه میکند: همه ما موظفیم برنامههایی برای بالا بردن سطح شادی و نشاط حداقل برای خانواده خود داشته باشیم تا با بالا بردن سطح شاد زیستن در خانواده خود باعث شویم این سطح در جامعه پروش یافته تا افراد تعامل بهتری با هم داشته باشند و از استرسها و فشارهای کاری روزمره آنها کمی کاسته شود.
خوراکیهای که موجب شادی میشوند
دکتر سید مرتضی صفوی، متخصص تغذیه درباره خوراکیهایی که موجب نشاط میشوند، میگوید: اساسا تمامی افراد برای افزایش نشاط باید از گروههای مختلف غذایی همچون پروتئین، کربوهیدات و چربی متناسب با سن خود استفاده کنند.
از نوشیدن آب غافل نشوید
صفوی با بیان اینکه افراد باید از ویتامینها و املاح نیز استفاده کنند، میافزاید: نوشیدن آب نیز باعث بهبود حالات روحی میشود بنابراین افراد از نوشیدن آب نباید غافل شوند چراکه املاح، ویتامینها و آب انرژی ندارند ولی روی سلامت بسیار موثر هستند. اگر هرم غذایی از نظر دریافت مواد غذایی لازم از این گروههای مختلف رعایت شود فرد دچار مشکل نمیشود.
صفوی میگوید: جهت بهبود خلق و خوی و شرایط زندگی شادابتر نیاز است اگر فردی کمبودی در مواد غذایی دارد به صورت رعایت تغذیه مناسب یا با استفاده از مکملها آن را جبران کند.
ماهی بخورید تا شرایط روحی بهبود یابد
این متخصص تغذیه تاکید میکند: اگر فردی بخواهد شاد و شرایط روحی مناسبی داشته باشد لازم است از برخی مواد غذایی همچون امگا ۳ بیشتر مصرف کند و در بین خوراکیهای دریایی به ویژه ماهیهایی که ویتامین دی و امگا ۳ دارند همچون ماهی سالمون و بعد از آن ماهی ساردین و حتی ماهیهای تن به شرطی که روغن زیادی در آنها نباشد و ماهیهای پهن مثل هالیبوت، قزلآلا و شاه ماهی جهت ارتقای نشاط بسیار موثر است.
وی ادامه داد: امگا ۳ در غذاهای دیگر همچون گردو، بذر کتان، روغن دانه کتان، سویا، روغن کولزا یا پانولا، دانه کدو تنبل و تخم کدو نیز وجود دارد.
وی با بیان اینکه باید مصرف چربیهای اشباع را کاهش داد، عنوان میکند: چربیهای اشباع شامل روغنهای حیوانی هستند که در کره و خامه وجود دارند و مصرف زیاد آنها جلوی شادابی را میگیرد و فرد دچار کرختی شود.
صفوی ادامه میدهد: افراد برای اینکه شاداب باشند نیاز به میوه و سبزیجات دارند و علاوه بر ویتامین C که دارد حاوی فیبر است و برای گوارش خوب است و اساسا آنتیاکسیدانهایی دارد که برای سلامت بدن بسیار موثر است.
آب سیب نشاطآور است
صفوی یاد آور میشود: سبزیهایی با برگ تیره مثل اسفناج، کلم بروکلی، کاهو و چغندر و میوههای رنگی هم همچون زردآلو، انبه، طالبی، انگور، سیب و هندوانه برای تقویت هوش و حافظه موثر و موجب ارتقای نشاط میشود.
وی توصیه میکند: سالاد و سبزیجات قبل از غذا مصرف شوند و به جای سس مایونز از آبغوره و آب لیمو استفاده شود چراکه حاوی آنتیاکسیدان هستند و موجب خلق و خوی خوب و شادی بخشی میشوند.
افسردگی دومین علت اصلی مرگ ومیرافراد ۱۵ تا ۲۹ سال است. در عین حال، افسردگی میتواند پیشگیری و درمان شود. بنابراین شناخت بهتر از ماهیت افسردگی، چگونگی پیشگیری و درمان آن بسیار حائز اهمیت است چراکه افسردگی ممکن است برای هر کسی پیش آید و نشانه ضعف نیست و آگاهی از ابعاد مختلف روحی و روانی آن منجر میشود تا افراد بیشتری به دنبال کمک و راهنمایی باشند و حتی با رعایت نکات ساده تغذیهای و رفتاری تا حدودی از گسترش آن پیشگیری کرد.طبنا
سمانه نجارزادگان