کمبود هر ماده مغذی در بدن تبعاتی دارد که کمبود فیبر نیز از این امر مستثنا نیست. در ادامه با علائم کمبود فیبر در بدن آشنا میشوید
شفاآنلاین>سلامت> اگر رژیم غذاییتان به گونهای باشد که روزانه ۲۵ تا ۳۰ میلیگرم فیبر مورد نظر را دریافت نکنید دچار مشکلاتی میشوید که مهمترین آنها ابتلا به بیماریهای قلبی و خدای نکرده سرطان است.
به گزارش شفاآنلاین، کمبود هر ماده مغذی در بدن تبعاتی دارد که کمبود فیبر نیز از این امر مستثنا نیست. در ادامه با علائم کمبود فیبر در بدن آشنا میشوید.
یبوست
اگر شما در عرض یک هفته مقدار کمی از مواد زائد بدن خود را دفع میکنید و مدفوعتان خشک است یعنی یبوست دارید. یبوست میتواند نتیجه کمبود فیبر باشد. این مشکل گوارشی از دلایل دیگری از جمله ورزش کم و مصرف مکملهای غذایی و داروهای شیمایی نیز ناشی میشود. در هر حال اگر دچار یبوست هستید بهتر است برای افزایش دریافت فیبر به سراغ سیب، تمشک، هویج، کلم بروکلی یا حبوبات کامل بروید. باید دقت کنید که بدنتان فیبر را آهسته جذب کند.
دلضعفه دائم
به عقیده محققان فیبر به احساس سیری زودهنگام کمک کرده و به همین دلیل از ابتلا به چاقی(Obesity) پیشگیری میکند. سیری احساسی است که شما بعد از خوردن غذا حس میکنید. اگر چنین حسی ندارید باید غذای بیشتری را از نیاز بدنتان مصرف کنید.برای مقابله با این حس گرسنگی دائمی سعی کنید روزانه حدود 25 تا 30 گرم فیبر مصرف کنید و این مقدار فیبر در میوههای تازه و حبوبات وجود دارد. میتوانید هر کدام که بیشتر دوست دارید را انتخاب کرده و مصرف کنید.
قند خون بالا
اگر شما دیابت دارید و قند خونتان بالاست بهتر است با پزشک خود صحبت کنید. به احتمال زیاد بدنتان فیبر کافی جذب نمیکند. باید بدانید که فیبر موجود در مواد غذایی جذب قند را به تاخیر میاندازد به همین دلیل به کنترل قند خون کمک میکند. برای جذب فیبر بالا از مواد غذایی تازه مانند لوبیا و برنج قهوهای استفاده کنید. به یاد داشته باشید برای اصلاح رژیم غذاییتان حتما با دکتر مشورت کنید.فیبرها نه تنها به کنترل دیابت کمک میکنند بلکه باعث پیشگیری(prevention) از ابتلا به آن نیز میشوند. نتایج پژوهشها نشان میدهد رژیمی که سرشار از حبوبات فیبردار است احتمال ابتلا به دیابت را 28درصد کاهش میدهد. نتایج پژوهشهای دیگر هم نشان میدهد که قند بالا و کمبود فیبر خطر ابتلا به دیابت را در خانمها بالا میبرد.
حالت تهوع و خستگی
وقتی که شما بیشترین کالری مورد نیاز روزانهتان را از مواد پروتئینی مانند گوشت و تخممرغ و پنیر به دست میآورید این مساله نه تنها باعث افزایش کلسترول خونتان میشود بلکه باعث خستگی و حالت تهوع و بیحالی نیز خواهد شد. برای افزایش فیبر در رژیم غذاییتان از میوه و سبزیجات و حبوباتی که بدنتان به آن احتیاج دارد بیشتر استفاده کنید و از مصرف غذاهای چرب بپرهیزید.
افزایش احتمال سرطان
به گفته انستیتو ملی سرطان حدود یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان ممکن است به رژیم غذایی مربوط شود. نتایج بررسیها نشان داده است که یک رژیم غذایی حاوی چربی کم و فیبر زیاد(مانند غلات کامل و میوه و سبزیجات) میتواند سرطان کولون و رکتوم را کاهش دهد. بنابراین برای سالمبودن و در امان ماندن از خطر سرطان، مصرف فیبر را افزایش دهید.
کلسترول بالا و بیماری قلبی
غذاهایی که کلسترول بالا دارند علاوه بر افزایش وزن باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی نیز میشوند. یادتان باشد مصرف روزانه حبوبات کامل میتواند به میزان 20 الی 50درصد به کاهش کلسترول خون کمک کند. چون فیبرهای محلول در آب چربی را جذب کرده و به دفع آن از سیستم گوارش کمک میکنند. فیبرها همچنین باعث کاهش رسوب کلسترول در رگهای خونی میشوند. فیبرها در معده مادهای ژله مانند میسازند که باعث ایجاد احساس سیری میشود و اجازه افزایش وزن را به بدن نمیدهد. منابع غذایی فیبرها شامل جوی دو سر، نخود و لوبیا، سیب، موز، توت و سبزیجات و اسفرزه است.
هموروئید یا بواسیر
خوردن غذاهایی که فیبر بالایی دارند مانند غلات کامل و نوشیدن مایعات فراوان میتواند از مبتلا شدن به هموروئید جلوگیری کند. به یاد داشته باشید که با دکتر خود مشورت کنید زیرا ممکن است شما خونریزی از راست روده داشته باشید و این یک خطر جدی است. یادتان باشد که مصرف کافی فیبر به کاهش برخی علائم سندروم روده تحریکپذیر نیز کمک میکند. در این مشکل عصبها و عضلات موجود در روده بزرگ نسبت به مصرف برخی مواد غذایی حساسیت شدید نشان میدهند. در نتیجه بعد از مصرف این مواد غذایی مشکلاتی مانند دل درد، گاز، اسهال و یبوست بروز میکند. مشکل سندرم روده تحریکپذیر درمان ندارد و با مصرف دارو، کاهش استرس و کنترل رژیم غذایی برای بهبود علائم این بیماری موثر است. فیبرهای موجود در برخی مواد غذایی مانند نان و غلات کامل باعث کاهش علائم این مشکل بهخصوص یبوست میشود.
توصیههای غذایی در زمان مصرف آنتیبیوتیک
آنتیبیوتیکها داروهایی هستند که برای مقابله با باکتریها تجویز میشوند اما اغلب مصرف آنها بهخصوص اگر خودسرانه و بدون تجویز پزشک باشد با عوارض جانبی روی دستگاه گوارش همراه است.حالت تهوع، اسهال، نفخ، سوءهاضمه، درد شکم و از دست دادن اشتها از جمله عوارض جانبی آنتیبیوتیکها به حساب میآیند. این عوارض اگرچه آزاردهنده هستند اما موقتی بوده و معمولا پس از قطع مصرف دارو برطرف میشوند.انتخاب و مصرف مواد غذایی مناسب میتواند تا حدودی در رفع این عوارض جانبی و همچنین تسریع و روند درمان کمککننده باشد.در روده هر فرد تریلیونها باکتری و میکروارگانیسمهای دیگر وجود دارد. مصرف آنتیبیوتیکها به منظور مقابله با باکتریها میتواند توازن باکتریها در میکروبیوم روده را بر هم بزند.میکروبیوم روده عملکرد سیستم گوارشی را حفظ کرده و به سیستم ایمنی کمک میکند تا در برابر عفونت ویروسی قدرت دفاعی داشته باشد.زمانیکه آنتیبیوتیکها توازن باکتریها را برهم بزنند فرد با عوارض جانبی از قبیل حالت تهوع یا اسهال روبهرو میشود.
پروبیوتیکها و پریبیوتیکها
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که معمولا باکتری سالم شناخته میشوند.این ترکیبها برخی از عوارض جانبی آنتیبیوتیکها از قبیل نفخ و اسهال را کاهش میدهند. پریبیوتیکها نیز منابع غذایی برای باکتریهای مفید روده هستند. تغذیه باکتریهای مفید قبل و بعد از مصرف آنتیبیوتیکها به توازن باکتریهای روده کمک میکند. پیاز، سیر و موز نیز از جمله خوراکیهای حاوی مقدار کمی پریبیوتیک هستند.
خوراکیهای تخمیر شده
این خوراکیها منبع خوبی از باکتریهای مفید به حساب میآیند. تمامی خوراکیهای تخمیر شده دارای میکروارگانیسم هستند اما گرما و فرآیند تصفیه میتواند باکتریهای مفید را از بین ببرد.
ویتامین K
آنتیبیوتیکها با تمامی انواع باکتریها حتی مواردی که به بدن کمک میکنند مقابله میکنند. برخی از باکتریها ویتامین K تولید کرده که بدن برای لخته شدن خون به آن نیاز دارد. افراد برای کاهش اثر آنتیبیوتیکها روی سطح ویتامین K میتوانند از مواد خوراکی چون کلم، اسفناج و سبزی جعفری مصرف کنند.