مصرف آبزیان بهویژه ماهی در سبد غذایی ایرانیان در مقایسه با بسیاری از کشورهای از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست و این مساله ضرورت آگاهسازی جامعه نسبت به خواص تغذیهای محصولات دریایی و تاثیر آن بر سلامت و پیشگیری از انواع بیماریها را دو چندان کرده است
شفاآنلاین>تغذیه> مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات بهترین راه برای فرهنگسازی مصرف آبزیان در سبد تغذیهای خانوادهها را آموزش از سنین پایه دانست.آبزیان بهخصوص ماهی و میگو از ارزش بالای غذایی بالایی برخوردارند و بسیاری از کارشناسان و پزشکان امور تغذیه نیز همواره مصرف این ماده غذایی را برای سلامتی بدن بهخصوص قلب و عروق مفید میدانند.
به گزارش شفاآنلاین، با این حال مصرف آبزیان بهویژه ماهی در سبد غذایی ایرانیان در مقایسه با بسیاری از کشورهای از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست و این مساله ضرورت آگاهسازی جامعه نسبت به خواص تغذیهای محصولات دریایی و تاثیر آن بر سلامت و پیشگیری از انواع بیماریها را دو چندان کرده است.
دکتر عیسی گلشاهی مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات با بیان اینکه، میانگین سرانه مصرف سالانه در بین خانوارهای ایرانی 11.2 کیلوگرم است، این میزان مصرف را در مقایسه با بسیاری از کشورها از جمله اروپا و ژاپن بسیار پایین میداند.وی افزود: در کشورهای اروپایی مصرف میانگین سالانه محصولات دریایی هر فرد 25 کیلوگرم و کشورهایی همچون چین و ژاپن بیش از 30 کیلو گرم است و به عبارتی بیش از 2.5 برابر مردم ما در سال ماهی مصرف میکنند.گلشاهی یکی از مهمترین و موثرترین اقدامات جهت ترویج مصرف آبزیان در بین خانوادههای ایرانی را فرهنگسازی مصرف ماهی در سبد تغذیه خانوارها از طریق آموزش از سنین پایه میداند.
وی افزود: در کنار تبلیغات مداوم صحیح و جذاب رسانههای دیداری و شنیداری برای تشویق مردم به مصرف هرچه بیشتر محصولات دریایی بهویژه ماهی و میگو، سیستم نظام آموزشی بهخصوص آموزش و پرورش نیز وظایف اصلی و خطیری را عهده دار هستند.وی تصریح کرد: البته ما تعاملاتی با آموزش و پرورش برای گنجاندن مباحث آموزشی و ارزش غذایی محصولات(Products) دریایی و آبزیان در کتب درسی دانشآموزان داشتهایم اما کار باید فراتر از اینها پیش برود.گلشاهی در عین حال نقش والدین و خانواده را در تشویق کودکان به مصرف محصولات دریایی بسیار با اهمیت خواند و گفت: عادت غذایی کودکان از دوران کودکی شکل میگیرد و بزرگترها در خانواده با گنجاندن مصرف ماهی در برنامه غذایی هفتگی میتوانند الگوی مناسبی برای شیوه تغذیه کودکان باشند.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات با انتقاد از برخی اظهارات که قیمت بالای ماهی را عامل اصلی کاهش مصرف آن در بین خانوارهای ایرانی عنوان میکنند،گفت: قیمت ماهی در مقایسه با سایر پروتئینهای مانند گوشت قرمز و مرغ ارزانتر است.وی افزود: بهعنوان مثال اگر نیازهای تغذیهای و پروتئینی یک فرد بهصورت روزانه با 150 گرم گوشت قرمز یا گوشت مرغ تامین شود، مصرف حداکثر مصرف 90 گرم گوشت آبزیان میتواند این میزان نیازهای پروتئین بدن را تامین کند. ضمن اینکه گوشت ماهی نسبت به سایر پروتئینها برای سلامت قلب وعروق و همچنین ضریب هوشی بسیار مفیدتر و سالمتر است.
گلشاهی همچنین اضافه کرد: آبزیان بهعنوان یک ماده غذایی جایگزین و با ارزش کمترین التهابات و نوسانات بازار را داشته است، بهطوری که در طول چند سال اخیر نوسانات قیمتی حوزه آبزیان بهخصوص قزلآلا یا کپورماهیان پرورشی از کمترین نوسانات قیمتی برخوردار بوده و مناسبترین قیمت را داشته است.وی عدم آگاهی مردم با ویژگیهای غذایی آبزیان از جمله ماهی بهعنوان یک منبع غذایی سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی، املاح و پروتئین و همچنین عدم آشنایی بانوان ایرانی با انواع روشهای طبخ محصولات دریایی را از جمله مهمترین عامل کاهش مصرف آن در بین خانوادههای ایرانی دانست.مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات در ادامه، میزان صادرات انواع آبزیان به کشورهای مختلف در سال 1396 را بیش از 137 هزارتن به ارزش 507میلیون دلار اعلام کرد و افزود: تراز تجاری ما در سال گذشته 347میلیون دلار مثبت بوده است.
وی گفت: بیشترین ماهی صادر شده انواع ماهیان دریایی جنوب بوده است و میگو دریایی ایرانی بهعنوان بهترین میگو دنیا از جمله محصولاتی بوده است که رکورد صادرات آن شکسته شد، بهطوری که سال گذشته بیش از 24هزار و 800 تن میگوی پرورشی به کشورهای مختلف از جمله کشور چین صادر شده است. چینیها هم برای نیاز بازارهای خود و هم برای صادرات از ایران میگو وارد میکنند.مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات، همچنین گفت: قیمت(Price) صادراتی هر کیلو میگو با توجه به سایز و شرایط فراواری از 4.2 دلار شروع تا 7 دلار نیز میرسد.
وی با اشاره به برخی بحثها در خصوص آلودگی آبهای دریایی و اینکه ماهیان جنوب سالم ترند یا شمال نیز گفت:به لحاظ سلامتی همه ماهیان سالم هستند و بهصورت مرتب پایش میشوند منتهی به جهت ارزش غذایی و کیفیت تغذیهای ممکن است نوع آبی که آبزیان در آن زیست میکنند به جهت ارزش غذایی با یکدیگر تفاوت داشته باشد.گلشاهی در عین حال با اشاره به اینکه عمده آلودگیهای دریایی در نزدیکی سواحل است و سازمان شیلات نیز نسبت به این آلودگیها بهعنوان مسالهای که زیست گاه ماهیها را به خطر انداخته است انتقاد دارد،گفت: البته کمتر پیش میآید در مناطق نزدیک ساحل صید آبزی انجام شود.وی افزود:عمده صید ما بهخصوص در مناطق جنوبی کشور از مناطق دور و فراساحلی انجام و این ماهیها نیز مرتب پایش میشوند مخاطرهای مصرفکننده را تهدید نمیکند.
روزانه چند لیوان آب بنوشیم؟
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی راهکارهای تغذیه مقابله با گرمازدگی را تشریح کرد و گفت: استفاده از شربت آبلیمو و خاکشیر در فصل تابستان باید حتما مدنظر افراد باشد.آزیتا حکمتدوست، متخصص تغذیه، در ارتباط با راهکارهای تغذیه پیشگیری از گرمازدگی اظهار کرد: بهدلیل تعریق زیاد و شدت گرما در فصل تابستان آب و املاح زیادی از بدن خارج میشود که جایگزین کردن این آب و املاح جهت حفظ سلامت بدن امری ضروری است.وی افزود: استفاده از آب به تنهایی جهت مقابله با گرمازدگی کفایت نمیکند چراکه تامین املاح بدن نیز باید در نظر گرفته شود.
بر همین اساس استفاده از شربتهای مختلف همچون شربت آبلیمو و خاکشیر و ریختن تخم شربتی در آب، استفاده از سبزیجات و میوههای فراوان در این زمینه بسیار توصیه میشود.عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که افراد روزانه بهصورت میانگین به چند لیوان جهت حفظ سلامتی نیازمند هستند، گفت: این مساله بستگی به شرایط فرد دارد و افرادی که در آفتاب فعالیت میکنند یا غدد عرق آنها پر کار است نیاز روزانه بیشتری به آب دارند.حکمتدوست خاطرنشان کرد: ولی بهطور میانگین مصرف روزانه 6 تا 7 لیوان برای یک فرد با شرایط طبیعی توصیه میشود که گاهی در افراد با فعالیت در آفتاب یا غدد عرق پرکار تا حداکثر دو برابر نیز میرسد.
وی اضافه کرد: افرادی که طولانیمدت غذا نمیخورند و فاصله وعده غذایی آنها بسیار طولانی است، توصیه میشود شربتهای حاوی املاح غذایی را مدنظر قرار دهند. همچنین والدین نسبت به نوشیدن آب در کودکان خود باید حساس بوده؛ چراکه این افراد بهدلیل سرگرمی و مشغول بازی بودن این اصل اساسی غذایی را فراموش میکنند.این متخصص تغذیه عنوان کرد: افرادی که در شهرهای دچار خشکسالی ساکن هستند و یا آب مناطق سکونت آنها شور است، بهتر است؛ مصرف سبزیجات و میوههای آبدار بیشتری را مدنظر قرار دهند.