زخمهای معده با سرعت کمتری از زخم اثنی عشر التیام مییابند، بیشتر احتمال بدخیمیدارند و اغلب همراه با التهاب معده (گاستریت) هستند.
شفا آنلاین>سلامت>زخم معده نوعی آسیب خوشخیم به مخاط و زیرمخاط دستگاه گوارش است که معمولا بین ترشح اسید معده و این آسیب ارتباط وجود دارد.
به گزارش شفا آنلاین:در تحقیقات جدید عامل اصلی این زخمها را وجود و تکثیر باکتری هلیکوباکتر پیلوری میدانند که از راههای مختلفی از جمله آسیب به لایه محافظ مخاط معده موجب ایجاد زخم معده میشوند و احتمال شیوع این بیماری ۶ تا ۱۵ درصد است.افراد بسته به محل آسیب مخاطی دچار زخم معده <Ulcers>یا دوازدهه میشوند. زخم معده اغلب همراه با زخم دوازدهه است و در مردان سیگاری، میانسال یا مسن، با گروه خونی O و پراسترس بیشتر دیده میشود. زخمهای معده با سرعت کمتری از زخم اثنی عشر التیام مییابند، بیشتر احتمال بدخیمیدارند و اغلب همراه با التهاب معده (گاستریت) هستند.
علایم بیماری درد ناحیه فوقانی شکم (اپی گاستر) و سوزش سردل، سوءهاضمه و وجود خون در مدفوع است. معمولا درد مدت کوتاهی پس از مصرف غذا یا در زمان گرسنگی ایجاد میشود. عکس رادیوگرافی پس از بلع باریم و آندوسکوپی در تشخیص ممکن است مفید باشد. اکثر زخمها کوچک هستند (با قطر کمتر از ۲ سانتیمتر). پراکندگی زخمهای پپتیک معده معمولاً در آنتر (ابتدای معده) است.
علائم و نشانه بیماری
به طور کلی درد زخم معده از یک ساعت بعد از غذا خوردن شروع میشود و تا ساعتها ادامه پیدا میکند، همچنین شبها شعلهور شده و میتواند فرد را از خواب بیدار کند. درد زخم معده در زمان خالی بودن معده بدتر میشود لذا باید از گرسنگی اجتناب کرد. زخم معده میتواند برای مدتی فروکش کند ولی بعد از چند هفته علائم زخم معده برمیگردد لذا حتما باید برای درمان زخم معده به پزشک مراجعه کرد.
رایجترین علائم زخم معده، درد سوزشی که از جناغ سینه تا بالای ناف میتواند احساس شود. درد زخم معده به علت تماس اسید معده با منطقه آسیب، ایجاد میشود. افزایش سوءهاضمه از نشانههای دیگر زخم معده است. در این موارد فرد پس از صرف غذا یا آروغ میزند یا دچار سکسکه میشود.
زخم معده علامت دیگری دارد که به علت تغییر حجم مایعات، فرد دچار حالت تهوع خفیف یا شدید میشود. معمولا در حالت ناشتا، فرد دچار حالت تهوع میشود.
درمان بیماری
زخم معده بدون درمان تمایل به عود دارد. درباره رژیم غذایی سختگیری کمتر از گذشته است و بیشتر تاکید بر عدم مصرف مواد اسیدی و ترش، مواد داغ و سوزاننده، ترشیجات، ادویه تند، الکل، نوشابههای گازدار و… است.
همچنین درباره مصرف برخی داروها به ویژه داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و کورتون باید احتیاط کرد. داروهای آنتی اسید مانند هیدروکسید منیزیوم و آلومینیوم، بلوککننده ترشح اسید مانند امپرازول، بلوککننده گیرنده نوع ۲ هیستامین مانند رانیتیدین، سایمتدین و داروهایی مانند سوکرالفیت و بیسموت در درمان زخم معده به کار میرود. برای افراد مبتلا به این بیماری ترک سیگار و الکل ضروری است.
از عوارض زخم معده خونریزی گوارشی (GIB)، سوراخ شدن معده و راه یافتن اسید و ترشحات به حفره صفاق، انسداد گوارشی و بروز بدخیمی(سرطان معده) در زمینه زخم بوده و به ندرت جراحی ضروری است. .