زمان های خطر انتقال مالاریا در این مناطق در ماه های فروردین، اردیبهشت، خرداد، شهریور، مهر و آبان است که در این راستا مسئولان بهداشتی نه تنها شماری از خانه های هموطنان به ویژه روستائیان در سه استان یاد شده را سمپاشی می کنند که پشه بند ویژه ای نیز به رایگان بین آنان توزیع می کنند
شفآانلاین>سلامت> مدیر برنامه حذف مالاریا وزارت بهداشت با اشاره به سمپاشی 200 هزار خانه در مناطق مالاریا خیز کشور گفت: وزارت بهداشت هر سال یک میلیون دلار برای سمپاشی این خانه ها هزینه می کند.
به گزارش شفاآنلاین، احمد رئیسی استان های کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را از مناطقی بیان کرد که در آنها ماه هایی از سال پشه مالاریا فعال می شود و برخی هموطنان آن مناطق از جمله روستائیان را در معرض خطر ابتلا به بیماری(Sickness) واگیر مالاریا قرار می دهد.
رییسی اظهارداشت: زمان های خطر انتقال مالاریا در این مناطق در ماه های فروردین، اردیبهشت، خرداد، شهریور، مهر و آبان است که در این راستا مسئولان بهداشتی نه تنها شماری از خانه های هموطنان به ویژه روستائیان در سه استان یاد شده را سمپاشی می کنند که پشه بند ویژه ای نیز به رایگان بین آنان توزیع می کنند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا ماه های تیر و مرداد ، جزو زمان های پرخطر از نظر ابتلا به مالاریا محسوب نمی شود نیز اینگونه گفت: ماه تیر و مرداد از ماه های گرم به شمار می آید که پشه آنوفل به دلیل گرما غیر فعال می شود به همین علت تیر و مرداد از زمان هایی است که خطر انتقال مالاریا نداریم.
پشه بندها در صندوقچه
مدیر برنامه حذف مالاریا در ادامه این گله را از برخی هموطنان در سه استان سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان مطرح کرد و آن اینکه شماری از آنان، پشه بندهای توزیع شده را استفاده نمی کنند و برخی به عنوان دکور و برخی در صندوقچه های خود این پشه بند ها را نگاهداری می کنند.
وی یکی از علل مهم استفاده نکردن شماری از ساکنان مناطق مالاریا خیز از پشه بندها را گرم و مرطوب بودن این مناطق بیان کرد این در حالی است که پشه بندها، سبک و دارای منافذ مناسب جهت تبادل هواست، ضمن اینکه بوی خاصی هم نمی دهد.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در عین حال از هموطنان ساکن در مناطق مالاریا خیز کشور درخواست کرد که با مسئولان مربوطه در خصوص استفاده از پشه بندها به ویژه در زمان های سمپاشی، همکاری بیشتری داشته باشند تا شمار مبتلایان به این بیماری خطرناک کمتر از پیش باشد.
رییسی گفت: اگر مردم با ما همکاری نداشته باشند و از پشه بند استفاده نکنند سمپاشی ها هم شاید نتواند به خوبی پاسخگوی پیشگیری(prevention) از مالاریا باشد.
مدیر برنامه حذف مالاریا در پاسخ به این سوال که آیا هزینه کرد یک میلیون دلار برای سمپاشی و خرید حشره کش، هزینه زیادی نیست، این پاسخ را داد: هر چند یک میلیون دلار هزینه زیادی به نظر می رسد اما به جای اینکه هر سال پنج میلیون مبتلا به مالاریا در کشور داشته باشیم این شمار، فقط به کمتر از 70 نفر می رسد و این نشان دهنده منفعت نظام سلامت از نتیجه این هزینه هاست.
مالاریا، به صورت عفونت حاد در بیشتر موارد وخیم و گاهی طولانی و با ویژگیهای تب متناوب و لرز، کمخونی و بزرگی طحال و گاه با ویژگیهای ساده یا کشنده دیگر خودنمایی میکند. اهمیت مالاریا به خاطر شیوع زیاد و مرگو میر قابل توجه است.
حذف مالاریا را از بعد اقتصادی ارزشمند می دانند چرا که به گفته سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم روز جهانی مالاریا، حدود 60 سال قبل خانه های چهار میلیون نفر تحت پوشش عملیات سمپاشی قرار می گرفت این در حالی است که در زمان حاضر شمار خانه های سمپاشی شده به 200 هزار باب می رسد.
هاشمی همچنین گفته بود که از پنج میلیون بیمار مبتلا به مالاریا در سال، به کمتر از ١٠٠ بیمار در ٢٠١٧ رسیده ایم. هم اکنون شمار مرگ ناشی از مالاریا در سال در این دوره زمانی از ٢٠٠ هزار مورد به صفر رسیده است.
براساس تلاش های دهه های گذشته دیگر مردم نگران ابتلا به مالاریا نیستند
وی ادامه داد: خوشبختانه مردم کشورمان در نتیجه تلاش های دهه های گذشته دیگر نگران ابتلا به مالاریا نیستند اما نباید فراموش کرد که هنوز همسایه های شرقی ما، یعنی افغانستان و پاکستان درگیر مالاریا هستند به گونه ای که ٩٠درصد موارد مالاریای کشور در حال حاضر از این دو همسایه شرقی وارد ایران می شود.بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت ،افغانستان در سال قبل حدود ٤٠ هزار بیمار مبتلا به مالاریا داشت. در پاکستان موارد مالاریا نه تنها کاهش نداشته که در دهه قبل به تخمین سازمان جهانی بهداشت، افزایش داشته است.
پاکستان هم اکنون با بیش از ٢ میلیون بیمار در سال ،پس از سودان بیشترین موارد مالاریا در منطقه مدیترانه شرقی را دارد.