عامل بیماری کزاز یک نوع باکتری متحرک غیرمهاجم بهنام کلستریدیوم تتانی است که اسپور منفی و غیرهوازی تولید میکند
شفا آنلاین>سلامت>کزاز نوعی بیماری عصبی (نورولوژیک) است که با افزایش کشش و اسپاسم ماهیچهها مشخص میشود. گاهی این اسپاسمها موجب آسیبهای جدی مانند شکستگی دندهها و مهرهها و خفگی شده و ممکن است با محرکهایی مانند نسیم، حرکت ناگهانی ، صدا و نور بروز کند.
به گزارش شفا آنلاین:عامل بیماری کزاز <Tetanus disease>یک نوع باکتری متحرک غیرمهاجم بهنام کلستریدیوم تتانی است که اسپور منفی و غیرهوازی تولید میکند. این باکتری در طبیعت، خاک و راههای گوارش حیوانات مختلف زندگی میکند. اسپور در برابر جوشاندن مقاوم بوده ولی با اتوکلاو از بین میرود. اگر اسپور در معرض نور قرار نگیرد برای سالها در خاک زنده میماند . این باکتری سمی تولید میکند که تتانو اسپاسمین نامیده میشود و جزء مهلکترین سموم شناخته شده است ، هرنوع زخم عمیق میتواند به اسپور این باکتری آلوده شود.بر اساس این گزارش ابتلا نوزاد به کزاز یا کزاز نوزادی نیز نوعی از این بیماری است که حذف آن یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت است، برای حذف این بیماری رعایت نکاتی همچون ایمنسازی زنان در سنین باروری با پوشش بالا( بالاتر از ۸۰ درصد)، انجام زایمان تمیز و تعیین مناطق پرخطر و انجام فعالیتهای اصلاحی راهکارهایی موثر هستند.
از سوی دیگر اگر نوزاد در سن ۳ تا ۲۸ روزگی جان خود را از دست داده و علت مرگ وی مشخص نباشد پزشک میتواند به وجود کزاز نوزادی شک کند.
همچنین اگر نوزادی که دو روز اول زندگی بهطور طبیعی قادر به مکیدن پستان و گریستن باشد و ناگهان بین روزهای سوم تا بیست وهشتم با عدم توانایی در مکیدن شیر مواجه شده و بهدنبال آن دچار سفتی عضلات یا اسپاسم شود، از موارد قطعی ابتلا نوزاد به این بیماری است.
نکته قابل توجه آن است که تشخیص کزاز نوزادی موضوعی است که به صورت تشخیص بالینی صورت میگیرد و به تایید آزمایشگاهی نیازی ندارد.گزارش این نوع کزاز باید فوری و تلفنی انجام شود.طبنا