به گزارش شفا آنلاین،زیره دانهای معطر و ضد نفخ است که در آشپزی و پزشکی کاربرد فراوانی دارد؛ در این مطلب برخی از خواص این گیاه را بیان میکنیم.
زیره سیاه حاوی تانن، موم، مواد رزینی، موسیلاژ، مواد قندی، اسانس و غنی از املاح معدنی مانند آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز و منیزیم است؛ در این دانه انواع ویتامینهای ضروری مانند A ، E و C نیز یافت میشود.
زیره سیاه از نظر طب سنتی طبع (مزاج) گرم و خشک دارد.
دمنوش زیره سیاه ضد کمخونی و مدر است و تشنج را رفع میکند؛ این دمنوش قاعدهآور است و دردهای قاعدگی را کاهش میدهد؛ دمنوش زیره سیاه تعریق را افزایش میدهد و پوست را لطیف میکند؛ این دمنوش موجب افزایش شیر زنان در دوران شیردهی میشود و تنگی نفس را از بین میبرد.
دمنوش زیره سیاه، شلکننده عضلات است و به درمان نرمی استخوان در کودکان (راشیتیسم) کمک میکند.
دمنوش زیره سیاه، مقوی معده و ضد نفخ است؛ اشتها را زیاد میکند؛ انگل معده و روده را از بین میبرد و موجب هضم بهتر غذا میشود؛ این دمنوش دلپیچه کودکان را رفع میکند و در درمان اسهال نیز موثر است.
یک قاشق چایخوری زیره سیاه را خرد و آسیاب کنید و در قوری بریزید، سپس به آن یک لیوان آب جوش اضافه کنید و بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه روی شعله غیرمستقیم به خوبی دَم بکشد. اسانس زیره فرار است، بنابراین نباید تا قبل از مصرف، آن را خرد یا آسیاب کرد، میزان مصرف مجاز روزانه این دمنوش سه لیوان است.
مصرف دمنوش زیره سیاه در دوران بارداری ممنوع است؛ افرادی که مزاج گرم دارند نیز باید در مصرف آن احتیاط کنند.
عرق زیره سیاه در بعضی افراد موجب اسهال میشود، همچنین این عرق در برخی اشخاص نیز یبوست ایجاد میکند.
بیماران کلیوی، کبدی و تنفسی باید قبل از مصرف عرق زیره سیاه، با پزشک خود مشورت کنند؛ استفاده زیاد از زیره سیاه میتواند موجب بروز کهیر شود؛ زیادهروی در مصرف زیره باعث افزایش ترشح تیروئید میشود و فرد را لاغر و رنگ چهره را زرد میکند.