به گزارش شفا آنلاین، یکی از دلایل افزایش میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن غیر واگیر از جمله بیماریهای تنفسی، قلبی و دیابت(Diabetes)، بهویژه برای گروههای آسیب پذیر مانند مادران باردار و کودکان قرار گرفتن در معرض آلایندههای محیطی است. این عوامل محیطی همچنین زمینه بروز بیماریها در سنین بزرگسالی را افزایش میدهد.
دکتر رویا کلیشادی رئیس پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میگوید: یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت آحاد مختلف جامعه، عوامل محیطی هستند که در این میان تماس اجتناب ناپذیر همه گروههای سنی باعث شده تا نقش آلایندههای هوا در سلامت و بیماری گروههای سنی مختلف مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی ادامه داد: در سالیان اخیر مجموعه مطالعاتی در اصفهان انجام شده و ارتباط قرار گرفتن در معرض آلایندههای هوا با شروع روند عوامل خطرزای بیماری مزمن را مورد بررسی قرار دادهایم. قابل توجه است که این تحقیقات بنیادی – کاربردی علاوه بر کمک به شناخت عوامل زمینه ساز بیماری ها، برای دستیابی به راهکارهای پیشگیری اولیه و کنترل هرچه زودتر این بیماری ها کمک میکند.
کلیشادی درباره ارتباط آلودگی هوا با بیماریهای زنان و کودکان، گفت: قرار گرفتن مادران باردار در معرض آلایندههای هوا با افزایش احتمال زایمان زودرس(Preterm delivery) و تولد نوزاد نارس ارتباط مستقیم دارد. همچنین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا میتواند باعث کم وزنی نوزاد و عوارض دراز مدت آن شود.
وی افزود: باید توجه داشت که برخی مواد شیمیایی موجود در آلایندههای محیطی میتواند زمینه ساز بروز عوارض دراز مدت از جمله افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، پرفشاری خون و چاقی(Obesity) باشد.
آنگونه که این استاد دانشگاه گفته، مواجهه با سطح بالای آلایندههای هوا باعث افزایش شاخصهای التهابی و انعقادی و همچنین برخی تغییرات در پلاکتها، گلبولهای قرمز و سفید خون همراه بوده است.
رئیس پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره عوامل ژنتیکی و آلایندههای هوا میگوید: برخی مطالعات انجام شده بیانگر این است که در برخی زمینههای ژنتیکی، استعداد ابتلا به عوارض آلایندههای هوا بیشتر میشود و تاثیر آلایندههای هوا بر عوامل ژنتیکی ممکن است به نسلهای بعدی هم منتقل شود. در پایان باید دانست که قرار گرفتن در معرض آلایندههای هوا علاوه بر عوارض حاد میتواند در شروع روند بیماریهای مزمن نقش داشته باشد و تلاش همه جانبه در زمینه کنترل آلایندههای محیطی و کاهش بیش از پیش تماس افراد آسیب پذیر بهویژه مادران باردار و کودکان را ایجاب میکند.
ششمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا که 3 و 4 بهمن امسال در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار میشود، قرار است به نقش اثرگزار آلایندههای جوی در سلامت شهروندان بپردازد.