کد خبر: ۱۷۸۵۹۸
تاریخ انتشار: ۱۹:۳۰ - ۰۱ دی ۱۳۹۶ - 2017December 22
مصرف موادغذایی ناسالم می تواند زمینه ساز بروز سرطان در افراد 20 سال پس از مصرف این مواد باشد
شفا آنلاین>سلامت>عضوهیات علمی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توصیه نسبت به رعایت مصرف موادغذایی سالم گفت: مصرف موادغذایی ناسالم می تواند زمینه ساز بروز سرطان در افراد 20 سال پس از مصرف این مواد باشد.

به گزارش شفا آنلاین، دکتر احمد مافی اظهارکرد: در زمینه سلامت موادغذایی به عنوان یکی از عوامل بروز سرطان(Cancer) با مشکلات زیادی در کشور مواجه هستیم؛ البته همه مشکلات را نمی توان متوجه دستگاه های اجرایی، نظارتی و دولتی دانست و هر یک از افراد جامعه باید نسبت به مصرف موادغذایی سالم حساسیت های لازم را داشته باشند.

وی افزود: برای سلامت آب و موادغذایی وزارتخانه های کشاورزی و بهداشت مسئول هستند و باید وظیفه نظارتی خود را به خوبی انجام دهند و مسئولیت سنگینی برعهده دارند اما تاحدودی نیز به خود مردم بازمی گردد که باید به حفظ سلامت خود نیز توجه داشته باشند، زیرا در برخی موارد که نظارت خوبی هم وجود دارد، مردم توجه به سلامت خود ندارند.

مافی ادامه داد: سموم کشاورزی و فلزات سنگین که در غذا و آب وجود دارند به تدریج می توانند سبب بروز سرطان شوند و اثرات سرطان زایی این آلودگی ها علاوه بر اینکه سبب بروز سرطان در افراد مصرف کننده می شود، به نسل های بعدی نیز انتقال می یابد.

وی با بیان این که برخی افراد توجهی به سلامت رژیم غذایی(diet) خود ندارند و توجه به این مسائل را بی فایده می دانند، افزود: تمام موارد ابتلا به سرطان در زمان حاضر مربوط به آب، هوا، موادغذایی و شیوه زندگی افراد در حدود 20 سال پیش است؛ بنابراین شاید درحال حاضر شاهد بیماری در بدن خود نباشند، اما با احتمال خطر بروز سرطان در سال های آتی عمر مواجه هشتند.

مافی اظهار کرد: اینگونه نیست که اگر امروز عوامل خطر بروز سرطان رفع شد، هفته آینده شاهد کاهش بروز سرطان در جامعه باشیم؛ اگر از هم اکنون آب، هوا و موادغذایی پاک و سالم شوند، نتیجه آن را در کاهش بروز سرطان، در سال های آتی شاهد خواهیم بود.

** باقی مانده سموم در محصولات کشاورزی؛ از عوامل بروز سرطان
متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی با تاکید بر اینکه مطالعات نشان می دهند مصرف محصولات کشاورزی حاوی باقی مانده سموم کشاورزی با احتمال بروز سرطان همراه است، افزود: در محصولاتی که برای تولید آنها از سموم غیراستاندارد استفاده می شود، پوست میوه ها محل تجمع سموم کشاورزی است و نباید پوست این محصولات را مصرف کرد.

مافی گفت: کشاورزی در بسیاری از مناطق ایران همچون گذشته به صورت سنتی انجام و در مواردی نیز از سموم غیراستاندارد استفاده می شود؛ سموم روی میوه ها هرچه شسته شود از روی پوست آنها پاک نمی شود و حتی برخی مطالعات نشان می دهند که سموم غیراستاندارد به داخل میوه نیز نفوذ می کنند.

وی افزود: بنابراین برخلاف اینکه در بسیاری از کشورهای دنیا توصیه می شود که میوه ها با پوست مصرف شوند، در کشور ما توصیه می شود که میوه با پوست خورده نشود زیرا با احتمال تجمع سموم همراه است.

مافی گفت: همه مسائل به کمبود مدیریت ها و نظارت ها برنمی گردد در بسیاری از موارد خود مردم هم رعایت نمی کنند؛ به عنوان مثال در یکی از موارد گزارش شده، وزارت کشاورزی به کشاورزان یک منطقه که از سموم نامرغوب استفاده می کردند، سم باکیفیت و استاندارد رایگان داد اما آنها این اسم را فروختند و از سم قبلی استفاده کردند.

وی به غذاهای ناسالمی که در برخی رستوران ها به فروش می رسد نیز اشاره کرد و افزود: گزارش هایی که هرچند وقت یکبار از آشپزخانه های برخی رستوران ها منتشر می شود و نشان دهنده شرایط بسیار نامناسب نگهداری موادغذایی و ارائه غذاهای بسیار بی کیفیت حتی در بهترین رستوران ها است، تاکیدی بر لزوم و اهمیت توجه بیشتر مردم به تهیه غذاهای سالم و خانگی دارد.

مافی گفت: همچنین تنقلاتی که در کنار خیابان ها به فروش می رسد یا آلوچه و لواشک های رنگی که در برخی مناطق تهران عرضه می شوند و برخی گزارش ها حاکی از آن است که در برخی موارد برای خوشرنگ کردن آنها از رنگ فرش استفاده می شود، زمینه ساز بروز بسیاری از بیماری ها همچون سرطان در سال های آتی هستند.

وی به باور غلط در بین مصرف کنندگان و عرضه کنندگان در مورد بی ضرر بودن این مواد اشاره و تاکید کرد: وقتی به آنها تذکر داده می شود، می گویند سال ها است استفاده کرده اند و مشکلی ایجاد نشده است؛ این درحالی است که مشکل امروز و فردا پیش نمی آید و در واقع هسته آن به نسل های بعدی منتقل می شود و یا ممکن است خود فرد مصرف کننده در سال های آتی دچار مشکل شود.

** رژیم غذایی ناسالم و سرطان های دستگاه گوارش
عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی رژیم غذایی ناسالم را ازجمله موثرترین عوامل بروز سرطان به ویژه سرطان های دستگاه گوارش دانست و گفت: به دلیل همین مشکلات تغذیه ای است که میزان سرطان های معده و مری در ایران در دنیا تقریبا درحال رکودار شدن است و نسبت بسیار بالایی دارد.

مافی افزود: درست است که وظیفه وزارت خانه های بهداشت و کشاورزی و سایر سازمان های نظارتی و اجرایی است که نظارت بیشتری داشته باشند اما از همه مردم تقاضا داریم که رژیم غذایی سالم را رعایت کنند.

وی خاطرنشان کرد: طبق گزارش های اعلام شده گاهی شاهد نگهداری موادغذایی فاسد و کپک زده و تهیه محصولات غذایی از این مواد هستیم یا آب لیموهایی که گفته می شد به جای آب لیمو درصد بالایی از آن اسید بوده، موادغذایی که با وایتکس سفیدشده اند و یا درصد بالای روغن پالم در روغن های مصرفی، که نظارت بر آنها ازعهده مردم خارج است و مسئولیت نظارت بر همه این موارد برعهده نهادهای مسئول است.

مافی گفت: وقتی کودکان از کودکی اینگونه مواد مضر را مصرف کنند، زمانی که به سنین حدود 30 سالگی می رسند، ممکن است با انواع سرطان های دستگاه گوارش مواجه شوند؛ بنابراین اگر می خواهیم میزان سرطان های مری و معده در جامعه ایرانی تا 15 سال آینده کاهش یابد، باید از هم اکنون به بهبود وضعیت موادغذایی تولیدی در کشور توجه شود.

شایع ترین نوع سرطان ها در ایران در بین زنان، به ترتیب سرطان سینه، دستگاه گوارش، ریه و خون است و در مردان نیز به ترتیب سرطان معده و پروستات شیوع بیشتری دارد.

گفته می شود سالانه بیش از 90 هزار نفر به تعداد مبتلایان سرطان در کشور افزوده می شود.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: