شایعترین کیستها درسنین باروری ایجاد میشوند اما ممکن است در سنین قبل از بلوغ نیز تشکیل شود که در این صورت باید جدی گرفته شده و برای ارزیابی دقیق به پزشک مراجعه شود البته این کسیتها نیز در بیشتر موارد خوشخیم هستند
شفا آنلاین:یک متخصص زنان گفت: کیستهای آندرومتریوما <Andrometrium cysts>باعث ایجاد درد، ناباروری، بینظمی قاعدگی و کیستهای تخمدان میشود.
به گزارش
شفا آنلاین:صفیه عشوری مقدم درباره کیست تخمدان گفت: کیستها معمولا حفرات حاوی مایع هستند که در نقاط مختلف بدن میتوانند ایجاد شوند، یکی از نقاط شایعی که کیست درآن تشکیل میشود، تخمدان است.
وی با تاکید براینکه غالبا کیستها خوشخیم و بدون دردسر بوده و با دارودرمانی یا خود به خود درمان میشوند، ادامه داد:
شایعترین کیستها درسنین باروری ایجاد میشوند اما ممکن است در سنین قبل از بلوغ نیز تشکیل شود که در این صورت باید جدی گرفته شده و برای ارزیابی دقیق به پزشک مراجعه شود البته این کسیتها نیز در بیشتر موارد خوشخیم هستند.
این متخصص زنان با اشاره به ایجاد کیست در دوران یائسگی، خاطرنشان کرد: اگر کیستها این دوره کوچک بوده و سابقه کیست بدخیم نیز در خانواده فرد وجود نداشته باشد، همچنین مشخصات کیست بیانگر خوشخیم بودن آن باشد در اینصورت جای نگرانی ندارد اما باید پیگیری شود، اما اگر کیستهای این سنین بزرگ بوده یا سابقه بدخیمی کیست در تخمدان و رحم و… زنان خانواده وجود داشته باشد باید بسیار جدی گرفته شود.
وی با بیان اینکه بیشتر کیستهای سنین باروری عملکردی هستند، عنوان کرد: گاهی اوقات زمانیکه تخمدان به وظایف خود عمل میکند مثلا تخمکگذاری میکند حین فعالیت آن کیستهایی ساخته میشود، کیستهای کوچک ایجاد مشکل نمیکند اما کیستهای بزرگ میتواند باعث بروز درد در بیمار شود. اما معمولا افراد به صورت اتفاقی متوجه کیست عملکردی میشوند.
عشوری مقدم با بیان اینکه کیستهای عملکردی کوچک معمولا نیاز به مداخله درمانی ندارند و با خوردن قرص جلوگیری از بارداری از بین میروند، افزود: اما اگر اندازه این کیستها بزرگ باشد ممکن است ایجاد درد و ناراحتی کرده و حتی باعث خونریزی شود که در اینصورت نیاز به مداخله درمانی جدی دارد.
وی کیستهای غیرعملکردی معمولا در سنین باروری ایجاد میشوند، تصریح کرد: این نوع کیست ممکن است درجات مختلفی از خوشخیمی تا بدخیمی را داشته باشد و حتما باید توسط پزشک متخصص ارزیابی شود.
این متخصص زنان اولین گام برای تشخیص این نوع کیست را سونوگرافی خواند و عنوان کرد: در مراحل بعدی ممکن است برای بررسی بیشتر درخواست امآرآی یا سیتیاسکن شود و همچنین آزمایش خون نیز برای تعیین درجه خوشخیمی این کیستها انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: کیستها عموما حاوی مایع هستند اما گاهی ممکن است بخش جامدی نیز در آن وجود داشته باشد که این نوع کیست نیاز به ارزیابی بیشتری دارد، البته گاهی کیست در دوران تشکیل جنین ایجاد شده و اندازه آن تغییری نمیکند و در فرد بزرگسال به صورت کیست باقی میمانند.
عشوری مقدم با اشاره به کیستهای آندرومتریوما بهعنوان شایعترین کیستهای تخمدان، اظها کرد: این کیست بیماری آندومتریوز را ایجاد میکند، به این معنی که هرگاه در لگن سلولهای اجزایی که بافت پوشاننده داخل رحم هستند اشتباهی به جای داخل رحم در قسمت دیگری از بدن مثلا در تخمدان تشکیل شود باعث ایجاد درد، ناباروری، بینظمی قاعدگی و کیستهای تخمدان میشود.
وی اضافه کرد: این کیستها بسیار شایع بوده و نیاز به ارزیابی و کنترل و درمان بهموقع دارند، اما بدخیم نیستند، بلکه ماهیتی پیشرونده داشته و به فرد توصیه میشود که زودتر بچهدار شود.
این متخصص زنان با بیان اینکه برخی گمان میکنند کیست بهویژه اگر بزرگ بوده یا پاره شود حتما باید جراحی شود، خاطرنشان کرد: واقعیت این است که در بیشتر موارد سراغ دارودرمانی میرویم بهخصوص درمورد کیستهای عملکردی، که با قرصهای ضد بارداری یا هورمونی درمان میشوند، اما اول باید ماهیت آنها و خوشخیم بودنشان تایید شود.
وی تاکید کرد: آندومتریوزها نیز دربسیاری موارد با دارودرمانی خوب میشوند و قرار نیست سریع فرد را تحت عمل جراحی قرار دهیم، کیستهای خوشخیم ممکن است پاره شده یا داخل شکم خونریزی کنند، لذا تنها در صورتیکه شرایط حاد و فرد دچار درد زیاد بود یا امکان داشت با ماندن کیست تخمدان از بین برود از روش جراحی استفاده میکنیم.
عشوریمقدم استفاده از لاپاروسکوپی و جراحی باز را دو روش جراحی افراد مبتلا به کیست تخمدان خواند و تصریح کرد: استفاده از هر روش به نوع کیست، شرایط بیمار و تشخیص پزشک بستگی دارد.طبنا