دیابت یكی از شایع ترین بیماری های متابولیك و یك اختلال چند عاملی است كه با افزایش میزان قند خون مشخص می شود و ناشی از اختلال ترشح و یا عمل انسولین و یا هر دوی آنها است
شفا آنلاین>سلامت>به گفته یک پزشك فوق تخصص غدد، از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت مصرف زیاد قند و شكر و مواد شیرین است.به گزارش شفا آنلاین،یك پزشك متخصص غدد اظهار كرد: دیابت یكی از شایع ترین بیماری های متابولیك و یك اختلال چند عاملی است كه با افزایش میزان قند خون مشخص می شود و ناشی از اختلال ترشح و یا عمل انسولین و یا هر دوی آنها است.دكتر مرضیه هادوی با توضیح اینكه ورود گلوكز (قند) به كبد یا سایر سلول ها نیاز به هورمونی به نام انسولین دارد كه توسط لوزالمعده ساخته می شود، افزود: اگر هورمون انسولین ساخته نشود یا به مقدار كم ساخته شود و یا سلول های بدن به انسولین مقاوم شده و مانع ورود قند به داخل سلول شوند منجر به افزایش قند خون می شود كه به آن بیماری دیابت(Diabetes) می گویند.
وی تاكید كرد: دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲ و دیابت حاملگی انواع مختلف دیابت است و دارای علائمی از جمله تشنگی زیاد، افزایش ادرار، افزایش اشتها، خستگی و كاهش وزن است.
پزشك فوق تخصص غدد افزود: بیماری های قلبی عروقی، بیماری های كلیوی، مشكلات چشمی، آسیب دیدگی اعصاب و عفونت(Infection) های مكرر از جمله عوارض دیابت است و در هر هشت ثانیه یك نفر به دلیل این بیماری فوت می كند.
دكتر هادوی فعالیت ورزشی منظم، رعایت اصول تغذیه صحیح، جلوگیری از اضافه وزن و چاقی و كاهش مصرف مواد قندی و چربی را از جمله راه های پیشگیری از دیابت عنوان و اظهار كرد: ۳۰ درصد از موارد دیابت را بوسیله رژیم درمانی همراه با فعالیت های بدنی می توان كنترل كرد.
وی یادآور شد: بیماران دیابتی باید روزانه ۶ تا ۱۱ واحد نان، غلات و مواد نشاسته ای، ۳ تا ۵ واحد سبزی، ۲ تا ۴ واحد میوه ها، ۲ تا ۳ واحد شیر و فرآورده های لبنی و ۲ تا ۳ واحد گوشت، تخم مرغ و مغزها مصرف كنند.
وی با بیان اینكه سبزیجات منابع فراوانی از فیبر هستند و هر چه بیشتر مصرف شود قند و چربی خون بهتر كنترل خواهد شد، تاكید كرد: تمامی افراد بالای ۴۵ سال اكه اضافه وزن دارند باید به طور مرتب آزمایش قند خون انجام دهند.
دكتر هادوی افزود: افراد باید به منابع پنهان قند در مواد غذایی از جمله انواع سس سالاد، سس كچاپ، قهوه های فوری، كمپوت ها و دسرهای آماده توجه كنند زیرا مصرف بیش از حد مواد قندی و شیرینی كارایی انسولین را در بدن ضعیف می كند و موجب ابتلا فرد به دیابت و انباشته شدن چربی در كبد می شود. انواع شیرینی، شكلات، نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی، شیرهای طعم دار، شیركاكائو و شیرشكلات، پاستیل، بستنی یخی، كیك، كلوچه و بیسكویت از مهمترین منابع مصرف مواد قندی هستند.
وی تاكید كرد: دیابت درمان قطعی ندارد اما براحتی و با رعایت نكات بهداشتی، فعالیت بدنی و دقت در انتخاب مواد غذایی قابل كنترل و پیشگیری است.
مشاور امور بانوان استاندار و مدیركل دفتر زنان و خانواده استانداری ایلام نیز گفت: این كارگاه آموزشی در آستانه هفته جهانی سلامت برای مشاورین بانوان دستگاه های اجرایی برگزار شده است.
كلثوم خلیلوند اظهار كرد: شعار هفته جهانی سلامت كه از اول تا هفتم اردیبهشت ماه ادامه دارد، غلبه بر دیابت است و این كارگاه نیز به این مناسبت برگزار شده است.
وی افزود: زنان به عنوان مدیر تغذیه خانواده نقشی اساسی در ترویج فرهنگ تغذیه سالم دارند و باید تلاش كنند در خانواده تغییر ذائقه به سمت مصرف مواد غذایی سالم ایجاد كنند.
خلیلوند تاكید كرد: زنان باید مواد و گروه های غذایی سالم را بشناسند و به دیگران نیز معرفی كنند.