وقتی کودک از خواب بیدار میشود بلافاصله او را بر سر لگن مینشانیم و از او میخواهیم که خود را تخلیه کند و چون مثانهاش پر است خودبهخود تخلیه میشود.
شفا آنلاین: یکی از دغدغههای والدین گرفتن کودک از پوشک با روشی مناسب است. برای بیشتر کودکان یادگیری اصول اولیه پاکیزگی و توالت رفتن بسیار مشکلتر از پذیرش عادات مربوط به تغذیه یا خواب است، زیرا رعایت پاکیزگی برای آنها هیچ پاداشی به همراه ندارد.
در اینجا روشی را که دکتر بری برازلتون، پزشک کودکان، سالیان دراز در
تربیت کودک برای توالت رفتن کار کرده و تجربه دارد، شرح میدهیم.
روش اجرا
وقتی کودک از خواب بیدار میشود بلافاصله او را بر سر لگن مینشانیم و از او میخواهیم که خود را تخلیه کند و چون مثانهاش پر است خودبهخود تخلیه میشود. در صورت زمانبر بودن میتوان وسایل سرگرمی او را مثل یک اسباببازی فراهم کرد.
بعد از انجام او را مورد لطف و تشویق قرار داده و برای تشویق میتوان از خوراکی مورد علاقهاش استفاده کرد یا مثلا برچسبهای جذاب کودکانه به او جایزه داد. بعد از انجام، بیست دقیقه او را باز میگذاریم و دوباره پوشک میکنیم و دو ساعت بعد پوشک را باز میکنیم. اگر خشک بود دوباره کودک را بر سر لگن مینشانیم و همان مراحل قبل ولی اگر خیس بود یعنی کودک زودتر از دو ساعت اجابت مزاج میکند که با چند بار امتحان زمان آن دستمان میآید و همان زمان کودک را باز میکنیم و بر لگن مینشانیم. اگر در لگن ادرار کرد دوباره بیست دقیقه باز و دوباره پوشک و همینطور تا آخر شب.
لازم است یک هفته قبل از آموزش اطلاعات نسبی از برنامه دستشویی رفتن و فواصل زمانی ادرار و مدفوع کودک بهدست آورید. نکته مهم این بخش این است که کودک فواصل بین دو تخلیه را باید پوشک باشد حتی با علم به اینکه در این فاصله ادرار نمیکند زیرا باید نتیجه بگیریم که بعد از مدتی کودک در طول روز فقط وقتی که بازش میکنیم جیش میکند و پوشکش در طول روز خشک میماند. این زمان در بچهها متفاوت است ممکن است یک هفته تا سه هفته طول بکشد ولی رسیدن به این مرحله بسیار مهم و ضروری است. اگر از دست کودک در رفت، او را سرزنش نکنید و از او بخواهید قبل از خیس شدن اطلاع دهد.
بعد از دیا سه هفته که زمان را کاملاً کنترل کردیم دیگر فواصل بین دستشوییها کودک را پوشک نمیکنیم. لازم است از ابتدای آموزش به کودک حداقل یک کلمه، اشاره یا علامت در هنگام داشتن ادرار یا مدفوع یاد بدهید و از او بخواهید تا قبل از خیس شدن به شما اطلاع دهد، البته باید صبور باشید.
کودکان ابتدا پاک بودن را در روز و سپس در شب میآموزند. قبل از انجام هرگونه آموزش در زمینه توالت رفتن رعایت این نکته ضروری است که کودک در وضعیت استرسزا نباشد. مثلاً کودک در مرحله از شیر گرفتن یا در آستانه تولد نوزاد جدید یا خانه عوض کردن و... نباشد. همچنین علاوه بر آمادگی کودک آمادگی والدین نیز در تربیت توالت رفتن اهمیت دارد. به عنوان اولین قدم در تربیت توالت، فرزندتان باید احساسات خود را بشناسید. اگر احساسات شما منفی است، حداقل آن را در مرحله خنثی نگه دارید. هر وقت احساس خود را شناختید آمادهاید.سپید
فائزه جوادیلاریجانی
فوق تخصص کلیه کودکان