به گزارش شفا آنلاین،دکتر باقر لاریجانی رئیس غدد و متابولیسم دانشگاه تهران در نشست خبری همایش بزرگداشت روز جهانی است، گفت: شیوع پوکی استخوان(Osteoporosis) در سال های اخیر کاهش پیدا کرده است. در حالی که موضوع پوکی استخوان به دلیل افزایش طول عمر اهمیت زیادی دارد و چون در دسته بیماری هایی غیرواگیردار قرار می گیرد مهم تر می شود.
وی افزود: ایران در ۱۵ سال آینده بیشترین سن پیری را تجربه می کند و جزو کشورهایی است که پدیده مسن شدن در آن بروز خواهد داشت.
رئیس غدد و متابولیسم دانشگاه تهران اضافه کرد: در زنان بالای ۵۰ سال از هر سه زن یک نفر دچار پوکی استخوان است و در مردان بالای ۵۰ سال نیز از هر ۵ مرد یک نفر دچار این بیماری است. در هر سه ثانیه در دنیا یک شکستگی استخوان رخ می دهد و سالانه ۹ میلیون نفر در دنیا دچار این شکستگی می شوند.
لاریجانی ادامه داد: افرادی که دچار شکستگی استخوان می شوند ریسک بالایی دارند که مجددا دچار شکستگی شوند. معمولا افرادی که دچار شکستگی هایی از قبیل ستون فقرات و لگن می شوند به دیگران وابسته می شوند. شکستگی پاتولوژیک به نوعی است که به عنوان مثال یک فرد با یک حرکت ساده دچار شکستگی استخوان یا ستون فقرات(spinal cord) می شود. در این شکستگی سابقه خانوادگی، تغذیه نامناسب و مصرف الکل می تواند نقش داشته باشد.
وی اظهار کرد: برای جلوگیری از پوکی استخوان چند راهکار مهم مطرح است. مصرف کلسیم باید زیاد شود. مواد غذایی که در آن کلسیم وجود دارد باید در تغذیه روتین افراد قرار گیرد همچنین در ایران مصرف ویتامین D پایین است نور آفتاب مفید است اما خیلی تاثیرگذار نیست لذا باید مواد غذایی که دارای ویتامین D هستند را به سبد غذایی خود اضافه کنیم.
رئیس غدد و متابولیسم دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ما ۱۰ الی ۲۰ درصد از توصیه های بین المللی ویتامین D را انجام می دهیم، کسانی که زیر ۵۰ سال سن دارند روزانه ۴۰۰ تا ۸۰۰ واحد ویتامین D مصرف دارند و افراد بالای ۵۰ سال نیز ۸۰۰ تا هزار واحد.
لاریجانی راهکار بعدی را ورزش دانست و افزود: ورزش نقش موثری در پرورش عضلات دارد که باعث جلوگیری از شکستگی استخوان ها می شود. در بعضی از شهرها ۶۰ درصد افراد فعالیت فیزیکی کافی ندارند.
وی تاکید کرد: تشخیص درست پوکی استخوان نیز از راهکارهای مهم پیشگیری و درمان این بیماری است. بر اساس توصیه های بین المللی می بایست برای افراد بالای ۶۵ سال سنجش استخوان انجام شود. مصرف دارو یا مکمل هایی که برای رفع پوکی استخوان لازم است نیز از راهکارهای جلوگیری از این بیماری است.
رئیس غدد و متابولیسم دانشگاه تهران گفت: کمبود مصرف کلسیم در بیشتر افراد جامعه کافی نیست و در حال حاضر ۲۷ درصد افراد مصرف کافی کلسیم ندارند. در سال های اخیر مصرف شیر ما افزایش پیدا کرده است اما شیرهایی که کلسیم و ویتامین D به آنها اضافه نشده است خیلی نمی توانند تاثیرگذار باشند. تحقیقات نشان داده میزان برخی از بیماری های مفصلی نیز در کشور در حال افزایش است اما به طور کلی در ۲۶ سال اخیر بار بیماری های شکستگی در ایران افزایش پیدا کرده است.