به گزارش شفا آنلاین:این جمله، یکی از مفاد منشور حقوق بیمار در ایران است.هر چند که در سال ۱۳۸۱ برای نخستین بار منشور حقوق بیمار در ایران تدوین و از سوی معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ابلاغ شد اما حالا بعد از بیش از ۱۵ سال همین اصل مهم، مورد مناقشه قرار گرفته است.
ماجرا از این قرار است که برخی از پزشکان به بهانه شلوغی و مراجعه زیاد، ترجیح میدهند به جای یک بیمار همزمان چند بیمار را با هم ویزیت کنند.
در همین خصوص یک نماینده مجلس با انتقاد از این موضوع میگوید: پزشکان متخصص باید حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان برای ویزیت یک بیمار وقت بگذارند.اصغر سلیمی ادامه میدهد: برخی پزشکان با ویزیت همزمان چند بیمار، به دنبال درآمدزایی بیشتر هستند.
سلیمی با بیان اینکه حداقل اختصاص ۱۰ تا ۱۵ دقیقه برای هر بیمار زمان قابل قبولی است، اظهار میکند: به طورحتم ویزیت همزمان چندین بیمار منجر به این می شود که برای معاینه نتوان زمان کافی را درنظرگرفت، ضمن اینکه ورود همزمان چند بیمار ممکن است شرایطی را به وجود آورد که بیماران نتوانند نوع بیماری و مسائل خود را به طور روشن و شفاف با پزشک مربوطه مطرح کنند؛ بنابراین به لحاظ قانونی و شرعی ویزیت همزمان چند بیمار خلاف است.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در این باره معقتد است: ضعف نظارت بر مطب پزشکان باعث شده که برخی اساتید و پزشکان مشهور وقت کافی برای بیماران اختصاص ندهند و با معاینات فله ای عزت نفس بیماران و مراجعان را خدشه دار کنند.
مرتضی خاتمی گفت و گو با ایرنا ادامه میدهد: جامعه پزشکی جامعه مقدسی است و اکثریت پزشکان کشور افرادی اخلاق مدار و متعهد هستند که برای سلامت و احترام گذاشتن به مردم ارزش زیادی قائل هستند و ضوابط و استانداردهای لازم برای رسیدگی و درمان بیماران را رعایت می کنند.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس میگوید: تعدادی از مطب ها، استانداردهای لازم را از نظر بهداشت محیط و تجهیزات پزشکی و نیز استانداردهای لازم از نظر ویزیت و زمان معاینه را رعایت نمی کنند، در حالی که این حق بیمار است که پزشک برای او وقت کافی بگذارد و رعایت حقوق بیماران یکی از مهمترین وظایف پزشکان است.
خاتمی اضافه میکند: تعدادی از پزشکان متخصص مشهور در تهران وجود دارند که اغلب نیز از استاد تمام های دانشگاه های علوم پزشکی هستند و چون شهرت و مهارت بالایی دارند، بسیاری از بیماران می خواهند که نزد این پزشکان مشهور ویزیت شوند و به علت تعداد زیاد بیماران، پزشک وقت کافی را برای رسیدگی و معاینه بیماران ندارد و ممکن است در مواردی شاهد ویزیت های فله ای باشیم و معاینه چندین بیمار به صورت همزمان و در کنار هم باشد که به هیچوجه شایسته نیست، در حالی که معاینه بیمار در آرامش و همراه با شنیدن شرح حال بیمار و رازداری یک اصل مهم اولیه در کار طبابت است.
به گفته وی از جمله مشکلاتی که مردم در مراجعه به مطب ها دارند، ساعات طولانی انتظار قبل از معاینه پزشک است، در برخی مطب ها حتی جای کافی برای نشستن نیست و بیمار و همراهان باید ساعت ها ایستاده معطل بمانند. این حق بیمار است که حدود زمان نوبت خود را بداند و حداکثر نیم ساعت قبل از آن در مطب حاضر شود و با حدود نیم ساعت معطلی معاینه شود. اینکه در مطب ها منشی های پزشکان همه بیماران را بدون نوبت دهی منظم از اول وقت فراخوان و معطل کنند تا بعد از چند ساعت نوبتشان بشود، ضایع کردن حقوق مردم است و حتما پزشکان باید با اجرای سیستم نوبت دهی مناسب به حقوق مراجعانشان احترام بگذارند.
خاتمی ادامه میدهد: متاسفانه در برخی مطب ها که اتفاقا مطب پزشکان معروف و مشهور و اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی هستند، به علت مراجعه زیاد مردم وقت کافی برای هر مریض گذاشته نمیشود و در مواردی شاهد ویزیت های فله ای (مانند برخی متخصصان زنان) و دسته جمعی بیماران و نسخه های فله ای هستند. چنین مسئله ای اصلا قابل قبول نیست.
چه باید کرد
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه وجود این اشکالات را در تعداد قابل توجهی از مطب های پزشکان قبول دارم، ادامه میدهد: گر چه ممکن است تعمدی نباشد اما کوتاهی در حق و حقوق بیماران و معطلی و ویزیت های فله ای و سریع بیماران نباید در جامعه پزشکی به خصوص در بین پزشکان مشهور و صاحب نام که مطبشان شلوغ تر است وجود داشته باشد. وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی باید با اصلاح ساختار و بهبود روند ارجاع و مراجعات مردم به پزشکان و تقویت نظارت ها زمینه احترام بیشتر به بیماران و رعایت حقوق مردم را فراهم کنند.
وی میگوید: انتقاد رسانه ها از فعالیت برخی پزشکان و لزوم رعایت حقوق و کرامت مردم همزمان با حفظ حرمت جامعه پزشکی امری پذیرفتنی است اما این انتقادها باید با ظرافت مطرح شود، جامعه پزشکی و مسئولان وزارت بهداشت و نظام پزشکی نیز باید این هشدارها و انتقادها را جدی بگیرند و با اجرای سیستم های نظارت آنلاین و الکترونیک رعایت بیشتر استانداردهای بهداشت محیطی، زمان ویزیت و کیفیت ویزیت پزشکان را بیش از گذشته پیگیری کنند.
به گزارس خبرگزاری سلامت، سلمی نیز معتقد است: اما اگر بتوان بحث پزشک خانواده را در کشور فعال کرد، یعنی بیماران از طریق پزشک خانواده به متخصصان ارجاع شوند؛ به طورحتم ازدحام مراجعه بیماران به برخی پزشکان کاهش پیدا می کند، بنابراین دراین شرایط پزشک مجبور نیست که از چندین بیمار همزمان درمطب پذیرایی و یا ویزت کند؛ البته برای هر بیمار باید ۳۰ دقیقه زمان معاینه درنظرگرفت.
سلیمی با تاکید براینکه وزارت بهداشت بایداجرای پزشک خانواده را به صورت جدی پیگیری و دنبال کند، میگوید: یعنی بیماران نباید بدون مراجعه به پزشک خانواده درمطب های پزشکان متخصص حضور پیدا کنند، البته این اقدام درمیان مدت تاثیرات مثبنی دارد؛ اما درکوتاه مدت تنها باید نظارت ها را بر عملکرد پزشکان افزایش داد.
با این تفاسیر و براساس منشور حقوق بیمار در ایران لازم است که وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی نسبت به ویزیت فلهای بیماران در مطبها نظارت دقیقی داشته باشند.سلامت