به گزارش شفا آنلاین:دکتر مجیدزاده اردبیلی
با بیان اینکه فعالیتهای پژوهشی زیادی در حوزههای متعددی داریم، اظهار
کرد: یکی از اقداماتی که طی چند سال اخیر انجام دادیم، بومیسازی کیت تعیین
پیشآگهی و پاسخ به درمان است. این کیت برای تعیین وضعیت بیماران برای
استفاده از شیمیدرمانی
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی افزود: اخیرا با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرارداد طرحی را در راستای مطالعه اعتبارسنجی کیت پاسخ به درمان منعقد کردیم که در صورت به سرانجام رسیدن این طرح، دیگر نیازی به ارسال نمونه بیماران به خارج از کشور نیست و در داخل نیز میتوانیم این تستها را روی نمونه بیماران انجام دهیم.
وی ادامه داد: معاونت علمی این طرح را مصوب کرده و بودجه قابل توجهی نیز به آن اختصاص داده است و به احتمال زیاد کمتر از دو سال دیگر این پروژه به سرانجام میرسد.
مجیدزاده اردبیلی تصریح کرد: در حال حاضر هر بیمار نزدیک به 5 هزار دلار باید برای انجام این آزمایش هزینه کند، در حالیکه اگر این طرح به طور کامل اجرا شود، با مبلغ بسیار کمتری میتوانیم در داخل کشور و بدون خروج ارز این آزمایش را انجام دهیم.
بررسی و شناسایی سلولهای سرطانی در گردش خون
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به طرح بررسی و شناسایی سلولهای سرطانی در گردش خون، اظهار کرد: به دنبال ساخت ابزارهایی هستیم که بتوانیم سلولهای سرطانی در گردش خون را از گردش خون جدا کنیم و آزمایشهای مختلف را روی آنها انجام دهیم. این بررسیها نحوه پاسخ بیمار به درمان را مشخص میکند.
وی افزود: برای اجرای این پروژه به زیرساختهایی نیاز داشتیم که برخی از این زیرساختها را تهیه کردیم، اما نیازمند آزمایشگاههای پیشرفته نیز بودیم؛ از این رو قراردادی را با دپارتمان مهندسی مکانیک دانشگاه آیندهوون هلند منعقد کردیم که در حال حاضر متخصصان ما در آزمایشگاههای این دانشگاه مشغول به فعالیت هستند و این پروژه را به پیش میبرند.
تولید آنتیبادیهای دوگانه درمانی به عنوان داروهای هدفمند سرطان
مجیدزاده اردبیلی با اشاره به پروژه تولید آنتیبادیهای دوگانه درمانی، گفت: این آنتیبادیها داروهای هدفمند سرطان هستند که یکی از آنها در مرحله آزمایشگاهی به نتایج خوبی رسیده که این کار ادامه دارد و به حوزههای دیگر نیز وارد خواهیم شد.
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی ادامه داد: در بسیاری از موارد سلولهای سرطانی گیرندههایی متفاوت از سلولهای نرمال در سطح خود ایجاد میکنند، از این رو دنیا به دنبال این است که داروهایی را تولید کند که فقط به سلولهای سرطانی اثر کنند و سلولهای سالم را از بین نبرند.
وی افزود: گیرندههای سطحی سلول سرطانی اهداف خوبی برای این موضوع هستند، بنابراین آنتیبادیهایی تولید میشود که روی آن گیرندهها بنشینند و بعد از اتصال به سلول سرطانی از تکثیر این سلول جلوگیری کنند.
مجیدزاده اردبیلی با بیان اینکه این درمان هدفمند با استفاده از آنتیبادیهای ضد سرطان است، اظهار کرد: آنتیبادیهای تولید شده در محیط آزمایشگاهی موفق بوده و مطالعات حیوانی ما حاکی از این بوده که آنتی بادی در این مورد به خوبی جواب میدهد. پس از اتمام مطالعات حیوانی و حدود دو سال آینده وارد مطالعات فاز انسانی خواهیم شد.
وی افزود: یکی از گروههای پژوهشی پژوهشکده به صورت اختصاصی روی این پروژه کار میکند که سال گذشته توانستیم موافقت اصولی را بگیریم و امسال نیز آمادگی دریافت موافقت قطعی را داریم.
استفاده از میدانها و امواج الکترومغناطیس
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی با بیان اینکه چند مطالعه برای بررسی اثر امواج الکترومغناطیس و میدانها در محدودههای بیخطر در کنترل سلولهای سرطانی انجام دادیم که نتایج اعجابی داشته است و درصدد چاپ مقالات این مطالعه هستیم.
وی افزود: در این راستا کمیته «موج و میدان» در دفتر فناوریهای سلامت وزارت بهداشت راهاندازی شده و قصد گسترش فعالیتهای مرتبط با این حوزه را در سراسر کشور داریم.
مجیدزاده اردبیلی با بیان اینکه سرمایهگذاری جدی روی این پروژه انجام شده و یکی از محورهای جدی پژوهشکده محسوب میشود، گفت: با همکاری یکی از شرکتهای دانشبنیان موفق به ساخت دستگاه مولد میدانهای الکترومغناطیس برای انجام آزمایشها و تحقیقات در این زمینه شدیم که دستگاه منحصربه فردی است.
انجام مجموعه مطالعات بیومارکرهای سرطان
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی در ادامه اظهار کرد: در حوزه ژنتیک مجموعه مطالعاتی را در خصوص بیومارکرهای سرطان آغاز کردیم که در سال 95 به اتمام رسید و مشغول جمعآوری اطلاعات نهایی و چاپ مقالات هستیم.
وی افزود: با این مطالعات دید خوبی را نسبت به بیومارکرهای سرطان بر بیماران ایرانی به دست خواهیم آورد. البته این مطالعه قابل گسترش است و با نمونههای بیشتر میتوان کار را پیش برد.
شیوع سرطان پستان در دهه آینده در ایران دو برابر میشود
مجیدزاده اردبیلی همچنین با اشاره به شیوع بیماری سرطان پستان در ایران، گفت: هر خانم ایرانی در طول زندگی خود 8 درصد احتمال ابتلا به سرطان پستان را دارد که این آمار در کشورهای غربی حدود 10 تا 11 درصد است.
وی با بیان اینکه آمار ابتلا به سرطان در ایران و دنیا رو به افزایش است، افزود: در ایران طی دهه آینده میزان بروز سرطان دو برابر خواهد شد و این مساله نشان میدهد مسؤولان باید توجه ویژهای را به سرطان داشته باشد.
رئیس پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی تصریح کرد: البته خوشبختانه وزارت بهداشت اقدامات خوبی در این راستا انجام داده و مراکز جامع سرطان را راهاندازی کرده است، اما در سالهای آینده این مراکز هم کفاف بیماران را نخواهند داد. در برخی حوزههای تخصصی همچون رادیولوژی و انکولوژی کمبود داشته و نیاز به توسعه کمی داریم.ایسنا