شفا آنلاین:کیسه صفرا، کیسه ای کوچک است که صفرای تولیدشده در کبد در آن نگهداری می شود. این کیسه در زیر کبد قرار گرفته و در پاسخ به غذایی که ما می خوریم، مخصوصا غذاهای پر چرب، مقداری صفرا را از طریق مجاری صفراوی به داخل روده کوچک می ریزد (تصویر بالا) و نقش بسیار مهمی در هضم و جذب چربی های غذایی بر عهده دارد.
به گزارش شفا آنلاین:برخی از مشکلات کیسه صفرا<Gallbladder> مانند سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ علامت و ناراحتی را ایجاد نمی کنند
به طور معمول، کیسه صفرا اندامی کوچک و بی آزار است که باعث ناراحتی و بیماری خاصی در فرد نمی شود، مگر زمانی که مشکل خاصی آزادسازی صفرا از آن را کاهش دهد و یا مجاری را مسدود کند. عوامل متعددی وجود دارند که می توانند منجر به ایجاد این مشکلات کیسه صفرا شوند.
کیسه صفرا وظیفه ای مهم یعنی ترشح صفرا (تولید شده توسط کبد) درون روده ها و کمک به شکستن چربی ها را بر عهده دارد. با این وجود، افراد بسیاری هر ساله با کیسه صفرای خود دچار مشکل می شوند که به تغییر در رژیم غذایی یا برداشتن این اندام منجر می شود.
با توجه به عوامل خطرآفرین مانند جنسیت (زنان احتمال بیشتری دارد به مشکلات کیسه صفرا مبتلا شوند)، سن و سبک زندگی، شما ممکن است با سنگ های کیسه صفرا مواجه شوید که جریان صفرا را مسدود می سازند، یا ممکن است به طیف وسیعی از بیماری های کیسه صفرا مبتلا شوید. در هر صورت، شما نشانه هایی را تجربه خواهید کرد که چندان خوشایند نیستند. در ادامه با چند نمونه از این نشانه ها بیشتر آشنا می شویم.
درد حاد
اگر در قسمت بالا سمت راست یا میانه شکم خود درست پس از صرف یک وعده غذایی
احساس درد می کنید، ممکن است به کوله سیستیت حاد مبتلا باشید، که به عنوان
شایعترین بیماری کیسه صفرا شناخته می شود. این بیماری معمولا به دلیل سنگ
های کیسه صفرا شکل می گیرد، اما می تواند از تومورها نیز ناشی شود. درد
ممکن است به اندازه شدید باشد که به سمت بالا و شانه راست نیز سرایت کند.
این شرایط می تواند به یک نسخه مزمن منجر شود که از دست رفتن عملکرد کیسه
صفرا را به همراه خواهد داشت.
تب
اگر تب دارید (به طور معمول با درد شکمی همراهی می شود) ممکن است با یک
مشکل کیسه صفرا مواجه باشید. هنگامی که یک سنگ کیسه صفرا در ناحیه گردن این
اندام گرفتار شود می تواند موجب التهاب کیسه صفرا شده و به بیماری کوله
سیستیت منجر شود.
عدم درمان کوله سیستیت می تواند به عوارض جدی و گاهی اوقات تهدیدکننده
زندگی، مانند پارگی کیسه صفرا، منجر شود. در این مورد برداشتن اندام رایج
است.
زردی
زرد شدن پوست و قسمت سفید چشم ها می تواند نشانه ای از یک بیماری کیسه صفرا
باشد. زرد شدن پوست در نتیجه فراوانی بیلی روبین در خون شکل می گیرد، که
به عنوان بیماری زردی شناخته می شود.
در شرایطی که زردی می تواند ناشی از مشکلات مختلف باشد، مسائل کیسه صفرا می تواند یکی از آنها باشد. بیلی روبین به طور معمول از طریق مجاری صفراوی و همراه با مدفوع یا ادرار دفع می شود، اما مسدود شدن مجاری می تواند به تجمع آنها در بدن منجر شود که زرد شدن پوست را به همراه دارد.
رنگ غیر معمول مدفوع
یکی از نشانه های شناخته شده مشکل در کیسه صفرا رنگ روشنتر از حد معمول
مدفوع است. همچنین، ممکن است مدفوع ظاهر گچی داشته باشد. دلیل این شرایط
وجود چربی های اضافی در مدفوع است که صفرا به طور موثر آنها را تجزیه نکرده
است.
اسهال
مشکل دیگر دفع مدفوع مرتبط با مسائل کیسه صفرا اسهال و مدفوع شل است، که
یکی دیگر از نشانه های چربی های اضافی به درستی تجزیه نشده در دستگاه گوارش
است. اسهال مکرر و طولانی مدت در میان افرادی که مشکلات کیسه صفرا دارند،
شایع است. اگر به طور منظم با این مشکل مواجه هستید، مراجعه به پزشک برای
شناسایی علت دقیق این شرایط ضروری است.
تکان و لرز
اگر دچار تکان و لرز شده اید و این شرایط ارتباطی با سرما ندارد، پس با یک
مشکل سلامت مواجه هستید. تکان خوردن و احساس لرز می توانند نشانه ای از
حمله کیسه صفرا باشند. تکان و لرز می توانند در نتیجه یک عفونت باکتریایی
در کیسه صفرا شکل بگیرند. با توجه به این که چه میزان از دستگاه صفراوی
توسط یک سنگ مسدود شده است، نشانه ها می توانند وخیمتر شوند.
حالت تهوع و استفراغ
احساس ناراحتی در معده نشانه ای شایع از تمام بیماری های مرتبط با کیسه
صفرا است. اما تنها بیماری کیسه صفرای مزمن ممکن است موجب مشکلات گوارشی
مانند رفلاکس اسید معده، گاز، حالت تهوع، و استفراغ شود.
فرد ممکن است احساس ناخوشی مداوم در زمانی که کیسه صفرا بیمار است را تجربه کند. احتمال دارد احساس بیماری درست پس از خوردن یک وعده غذایی بدتر شود و به طور معمول با نشانه های دیگر مانند سوزش سر دل و نفخ همراه است. همچنین، امکان تجربه سرگیجه نیز وجود دارد. اگر با هر یک از این نشانه ها مواجه هستید که از بین نمی روند به پزشک مراجعه کنید.
از جمله عواملی که باعث بروز این مشکلات در کیسه صفرا می شوند:
1- سنگ صفرا
این وضعیت به شرایطی اطلاق می شود که سنگ های کوچک و یا گاهی یک سنگ بزرگ در داخل کیسه صفرا ایجاد شود.
در برخی موارد سنگ صفرا منجر به دردی شدید در فرد می شود، اما حدود 90 درصد مبتلایان به سنگ صفراوی هیچ گونه علامتی ندارند.
در برخی موارد، سنگ صفراوی برای بیش از 10 سال با فرد می ماند و هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
2- کولیک صفراوی
کولیک صفراوی به شرایط جدی تری اطلاق می شود که سنگ صفرا در مجرای صفراوی ایجاد یک انسداد می کند. دراین حالت کیسه صفرا برای از میان برداشتن این انسداد شدیدا منقبض می شود و فرد احساس دردی شدید خواهد داشت. این انقباضات شدید و دردهای همراه با کولیک صفراوی معمولا یک تا دو ساعت طول می کشد. اما از آنجایی که حمله ای و برگشت پذیر هستند تا زمانی که فرد به فکر درمان بیفتد، همچنان با فرد می مانند.
3- التهاب کیسه صفرا
التهاب کیسه صفرا می تواند در اثر وجود سنگ های صفراوی، مصرف الکل، عفونت ها و حتی تومور هایی که باعث ترشح بیش از حد صفرا می شوند ایجاد شود. اما باز هم شایع ترین علت ایجاد آن سنگ های صفراوی خواهد بود. التهاب کیسه صفرا می تواند دوره ی چند هفته ای داشته باشد. تب در این بیماری شایع نیست.
در 20 درصد از موارد ممکن است، کیسه صفرای ملتهب توسط باکتری های عفونی مورد حمله قرار بگیرد و عفونی شود. گاهی نیز پیش می آید که کیسه صفرا پاره شود که در این شرایط فورا توسط عمل جراحی خارج می شود.
فراموش نکنید حملات مکرر درد در این بیماری مراجعه به پزشک را ضروری خواهد کرد، مخصوصا زمانی که این دردها با تب نیز همراه باشد.
علائم بیماری های کیسه صفرا
اگرچه علائم و نشانه های اختصاصی هر یک از بیماری ها نامبرده با دیگری متفاوت اند، اما به طور کلی علائمی وجود دارد که مواجهه با آنها، نشانگر وجود یک مشکل و ناهنجاری در کیسه صفرا می باشد.
شایع ترین علائم و نشانه های بیماری های کیسه صفرا از قرار زیرند:
– درد شدید در ناحیه شکم
– دردی که به شانه راست می زند و گاهی کمر را نیز درگیر می کند.
– دردی که بعد از خوردن غذا تشدید می شود، مخصوصا اگر غذایی چرب مصرف شده باشد.
– دردی که تیز و کرامپی است.
– دردی که با یک نفس عمیق تشدید می شود.
– درد در ناحیه قفسه سینه
– سوزش سر دل، سوء هاضمه و احساس زیاد شدن گاز معده
– احساس پری در شکم
– تهوع، استفراغ و تب
– لرز
– احساس درد با لمس شکم، مخصوصا در قسمت راست فوقانی شکم
– زردی (پوست و چشم ها)
– تغییر رنگ غیر طبیعی مدفوع (مخصوصا به رنگ روشن تر و خاکستری)
برخی از مشکلات کیسه صفرا مانند سنگ های صفراوی ریز که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولا هیچ علامت و ناراحتی را ایجاد نمی کنند.
این نوع سنگ ها معمولا هنگاه عکسبرداری با اشعه ایکس برای یک بیماری دیگر و یا انجام عمل جراحی در ناحیه شکم و به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند.
چربی خونتان را کاهش دهید
صفرا در کبد شکل میگیرند و در کیسهی صفرا ذخیره و در رودهی بزرگ برای هضم چربیها استفاده میشود. اگر در صفرای شما کلسترول زیادی وجود داشته باشد احتمال تشکیل سنگ صفرا بالا میرود. زمانی که غذاهای چرب مصرف میکنیم صفرا منقبض میشود تا صفرا را از طریق کانالی که به رودهی بزرگ ختم میشود تخلیه کند. در آنجا صفرا به هضم چربیهای رسیده از غذای مصرف شده کمک میکند.
با این حال میزان بالای کلسترول موجود در صفرا باعث میشود که سفت شده و سنگهایی تشکیل شود که اندازهی آنها از یک دانه شکر تا آلو متغیر است. بعضی از این سنگها در کیسهی صفرا جا خوش میکنند و هیچ مشکلی به بار نمی آورند. اما اگر وارد مجرای صفراوی شوند باعث بروز التهاب، دردهای شدید و انسداد مجرا خواهند شد که گاهی نیاز به عمل جراحی پیدا میکند.
از آنجایی که ارتباط بین سنگها و کلسترول روشن است باید بیشتر به سمت مصرف مواد غذایی کاهنده ی میزان کلسترول خون رفت. علاوه بر این توصیه میشود که در طول روز چند وعده ی غذای سبک میل کنید چون به این ترتیب از تشکیل سنگهای بیشتر پیشگیری میشود.
رژیم غذایی مناسب برای کیسه صفرا
یک رژیم غذایی کیسه صفرا در از بین بردن خطرات که می تواند منجر به تشکیل سنگ صفراوی گردد تمرکز دارد. این است که باید مصرف مواد غذایی که سبب کاهش کلسترول و حاوی مواد مغذی و فیبر لازم باشد برای نگه داشتن عملکرد سیستم گوارش در بالاترین سطح ممکن افزایش دهیم.
شما همچنین باید مصرف غذاهای چرب که سبب مقدار زیادی فشار بر روی کیسه صفرا برای تجزیه و و حرکت از طریق دستگاه گوارش می شود را کاهش دهید کاهش مصرف غذاهای چرب علاوه بر کاهش خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا، سبب حفظ وزن بدن سالم و کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا یا بیماری های قلبی می شود.
این غذاها را بخورید
تمام چربی ها را از رژیم غذایی خود را حذف نکنید (مگر در شروع یک حمله و یا در میان یک حمله)، توجه داشته باشید که از بین بردن چربی از رژیم غذایی خود به طور کامل می تواند سبب تعطیلی کیسه صفرا و از تولید صفرا جلوگیری می شود که به همان اندازه خطرناک است لذا از چربی هایی استفاده کنید که به کیسه صفرا آسیب نرساند.
روغن تخم کتان و چربیهای امگا 3 را می توان با وعده های غذایی برای کمک به شکستن غذاها مصرف نمود بدون اینکه محتوای کلسترول به مواد غذایی اضافه شود.
مصرف غذاهایی می تواند به شما کمک کند تا خطر ابتلا به سنگ صفرا را حذف کنید. مصرف محصولات لبنی با چربی کم مانند شیر کم چرب مصرف کنید و از مصرف روغن های اضافی موجود در سرشیر جلوگیری کنید. غلات کامل را جایگزین ( نان، حبوبات و پاستا ) کنید.
غلات کامل فیبر و مواد مغذی بیشتری را فراهم می کند تا به شکسته شدن غذاهای دیگر در سیستم شما کمک کند مصرف مقدار زیادی از میوه ها و سبزیجات یک اثر مشابه را در رژیم غذایی شما دارد. محتوای بالای فیبر در میوه ها و سبزیجات نیز کمک می کند تا شما احساس سیری کنید و پرخوری نکنید زیرا پرخوری سبب فشار بیش از حد روی کیسه صفرا می شود.
پروتئین به اندازه کافی دریافت کنید. کسانی که در رژیم غذایی کیسه صفرا هستند باید هوشیار باشند زیرا منابع مختلف پروتئین دارای روغن و چربی بالایی می باشد. مصرف گوشت بدون چربی مثل ماهی و یا مرغ برای دریافت پروتئین و همچنین ویتامین B12 ضروری است.
منابع جایگزین گوشت مانند توفو یا دانه های قهوه نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد مصرف پروتئین را افزایش دهید در حالی که از غذاهای با چربی بالا اجتناب شود. اگر شما یک ظرف لوبیا آماده مصرف می کنید برچسب آنرا به دقت بخوانید تا اطمینان حاصل شود که هیچ گوشت خوکی در روند پخت و پز آن استفاده نشده باشد.
سطح مناسب از کافئین – بعضی از تحقیقات نشان داده است که مصرف سطوح متوسط کافئین می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش دهد. با دکتر خود قبل از مصرف برای تعیین مقدار مناسب نوشیدن کافئین صحبت کنید.
بادام زمینی مصرف کنید مطالعات نشان داده است که مصرف بادام زمینی یا کره بادام زمینی خطر ابتلا به سنگ صفرا را در زنان کاهش می دهد. برخی مطالعات برای کسانی که به طور منظم این محصولات را مصرف کرده اند 20 درصد افزایش در سلامت کیسه صفرا داشته اند.
بخش عمده ای رژیم غذایی برای کیسه صفرا حول این محور است که از مواد غذایی آماده شده ناسالم اجتناب شود. غذاهای فرآوری شده مانند وعده های غذایی آماده، کوکی ها، کیک یا سایر دسر با چربی و قند بالا است که می تواند برای بیماران کیسه صفرا ناسالم باشد. این غذاها همچنین مقدار سدیم بالا دارند که می تواند سبب ناراحتی های گوارشی شود از مواد غذایی سرخ شده باید اجتناب شود. روغن پخت و پز را به روغن های سبک تر مانند کتان، کنف و یا روغن زیتون که دارای مزایای سلامت و کلسترول پایین هستند محدود کنید.
منابع پروتئین باید بدقت بررسی شود تا اطمینان حاصل شود که آنها دارای کلسترول بیش از حد بالا برای یک بیمار کیسه صفرا نیستند. از مصرف گوشت قرمز به علت بسیاری از خطرات بهداشتی مرتبط با آن اجتناب شود. اگر شما مقداری از پروتئین خود را از مواد لبنی اخذ می کنید از شیر، پنیر و دیگر محصولات لبنی با چربی بیش از حد بالا اجتناب کنید. شما همچنین باید در هنگام انتخاب پنیر مراقبت باشید زیرا پنیر نرم تر چربی لبنی بیشتر از پنیر سخت تر دارد. و پنیر خامه نیز ممکن است یک مقدار بیش از حد چربی داشته باشد که می تواند برای کیسه صفرا مضر باشد.
ویتامین ویتامین C
ویتامین C به تجزیه کلسترول موجود در صفرا کمک میکند. نتایج پژوهشهای آمریکایی نشان میدهند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا در بین خانمهایی که میزان ویتامین C خونشان بالاست به میزان 13 درصد کمتر است.
توصیه میکنیم که روزانه 1000 میلیگرم ویتامین C دریافت کنید. اگر دچار بیرون روی شدید این میزان را کاهش دهید.
امگا3ها
اسیدهای چرب امگا3 به کاهش میزان تری گلیسیرید و در نتیجه کاهش کلسترول خون کمک میکنند. اگر میزان تری گلیسیریدتان بالاست توصیه میکنیم که روزانه بین 3 تا 5 گرم امگا3 دریافت کنید.
زردچوبه
نتایج پژوهشها نشان میدهند که زردچوبه باعث کاهش التهاب کیسهی صفرا میشود. محققان معتقدند که زردچوبه باعث تحریک جریان و حرکت صفرا میشود. اگر از سنگ کیسه صفرا رنج میبرید میتوانید از زردچوبه البته بدون زیادهروی استفاده کنید. چون استفادهی زیاد و بیرویه از این ادویه میتواند برعکس عمل کند. توصیه میکنیم که روزانه تا یک قاشق غذاخوری زردچوبه مصرف کنید.