به گزارش شفاآنلاین،گیاه کاکوتی که کردهای خراسان به آن آنخ یا آنوخ میگویند ، در شمال خراسان در بین ترک ها و فارس ها ی این استان هم با نام کردی آن یعنی آنخ شناخته شده است .آنخ در بسیاری از کوهستان های شمال خراسان به وفور یافت می شود و مردمان زیادی را در فصل بهار به کوهستان ها برای جمع آوری آنخ می کشاند .
این گیاه هم خاصیت داروئی دارد و هم خاصیت غذایی . کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد .در شمال خراسان بیشتر آنخ را به همر اه چای دم میکنند و اینگونه طعم خوبی را به چای اضافه میکند و بعضی اوقات هم آنخ را به تنهایی دم میکنند.
که این روش هم بسیار مورد استقبال است. و آب جوش ، رنگ سبز و خوش بویی را به خود میگیرد.این گیاه چند ساله است وبوتههای آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر میباشد و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی و یا کلکوتی(به معنای علف کبک) میگویند .
آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی (respiratory diseases)استفاده میگردد ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد . چوپان ها و کوه نوردان کاکوتی تازه را جمع آوری میکنند و چای آن را گوارا ترین نوشیدنی میدانند. کاکوتی را از آن جهت به دوغ اضافه میکنند که اثرات سوء گوارشی آن نظیر دل درد و دل پیچه کاهش میدهد.
کاکوتی دارای گل های بنفش است”از برگهای خشکشده و خردشده کاکوتی به عنوان طعمدهنده در دوغ استفاده میشود.استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.
از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی گیاهی است که هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می کنیم.چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.
۱-طبع آن گرم است
۲-مقوی معده یک ساعت بعد غذا دم کرده میل شود
۳-صفرا بر صبح وعصر به جای چایی میل شود
۴-باد شکن .خلط اور.
۵-مقوی قلب به صورت جوشانده میل شود
۶-برای درمان تب مالت بسیار مفید است
۷-باعث جذب غذا میشود تاثیر منفی برروی آهن غذا ندارد
۸-کسانی که بدن ضعیف دارند از حمام کاکوتی استفاده کنن
۹-تقویت کننده نیروی جسمی
۱۰- درمان کننده سرماخوردگی
۱۱- برای سیاه سرفه ۵ گرم کاکوتی را در ۳۰۰ سیسی آب جوشانده و دم کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.
۱۲- چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.
۱۳- اشخاصی که رماتیسم(rheumatism) دارند میتوانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت
حمام یعنی ۱۰۰ گرم کاکوتی در ۳ لیتر آب جوشانده در وان ریخته داخل وان
بنشینید.
حالا که به خاصیت های بسیار آنخ پی بردید ، توصیه میکنیم حداقل هفته ای
۳-۴۴ نوبت بجای چای معمولی و چای سیاه از این گیاه استفاده کنید . همچنین
به عنوان تفریح و ورزش نیز میتوانید به کوهستان با خانواده سری بزنید و
کاکوتی جمع کنید مطمئنا روحیه تان بسیار شاداب خواهد شد .سلامتی