کد خبر: ۱۵۴۲۸۴
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۰ - ۱۱ خرداد ۱۳۹۶ - 2017June 01
بر اساس آمار جهانی از هر سه تا چهار هزار نوزاد، یک نفر به کم کاری مادرزادی تیروئید مبتلا است
شفا آنلاین>سلامت>عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه آمار ابتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در ایران، تقریبا برابر میانگین جهانی است، افزود: بر اساس آمار جهانی از هر سه تا چهار هزار نوزاد، یک نفر به کم کاری مادرزادی تیروئید مبتلا است.

به گزارش شفا آنلاین، تیروئید(Thyroid) یک غده کوچک شبیه به پروانه است که در قسمت تحتانی گردن واقع شده و وظیفه آن ساختن دو هورمون مهم تری‌یدو‌تیرونین (T3) و تیروکسین (T4) است، در صورت اشکال در کارکرد این غده و کاهش میزان تولید T4 در بدن، تغییراتی در وزن، اشتها و الگوی خواب به وجود می ‌آید.

کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، بزرگی غده تیروئید(گواتر)، سرطان تیروئید و التهاب تیروئید (تیروئیدیت) شایعترین مشکلاتی است که این غده می تواند به وجود آورد.

تیروئید از غدد درون ریز بدن است و 12 تا 20 گرم وزن دارد، به دلیل ترشحات هورمون متابولیسم کل بدن را در اختیار می گیرد و بسیاری از ارگان های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.

اختلالات تیروئید به دو دسته بزرگ تقسیم بندی می شود که شامل اختلالات عملکردی به صورت کم کاری و پرکاری تیروئید و اختلالات ساختاری است که بزرگی گواتر را نشان می دهد.

دکتر سیدحسین صمدانی فر با تاکید بر لزوم تشخیص به موقع این بیماری اظهار کرد: اگر نوزاد از بدو تولد درمان شود، به حالت طبیعی بازمی گردد اما اگر درمان نشود، دچار عقب افتادگی ذهنی خواهد شد.

وی انجام غربالگری(Screening) کم کاری تیروئید را یکی ار دستاوردهای بزرگ نظام سلامت در کشور دانست و گفت: یکی از تست های غربالگری نوزادان که در کشور انجام می شود، کم کاری تیروئید است که با تشخیص به موقع از عقب افتادگی ذهنی کودک جلوگیری می کند.

صمدانی فر با اشاره به اینکه استرس می تواند روی کم کاری یا پرکاری تیروئید تاثیر بگذارد، گفت: با این حال عامل زمینه ای ژنتیکی تاثیر بیشتری در بروز این بیماری دارد.

** اختلال تیروئید و کاهش ضریب هوشی در کودکان
وی با بیان اینکه اختلال تیروئید سبب کاهش قد در سنین رشد و کاهش ضریب هوشی در کودکان زیر سه سال می شود، افزود: در صورتی که بیماری نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید به موقع تشخیص داده و درمان نشود، می تواند منجر به عقب افتادگی شود.

صمدانی فر گفت: تکمیل مغز نوزاد و کودک وابسته به هورمون های تیروئید است؛ از زمانی که جنین در رحم مادر شکل می گیرد تا حدود سه سالگی، رشد مغزی او وابسته به هورمون های تیروئید است.

وی اظهار کرد: تا رسیدن به دوره نوجوانی، رشد و بلوغ تحت تاثیر هورمون های تیروئید قرار دارد و بعد از بلوغ(Maturity) نیز مواردی مانند متابولیسم بدن تحت تاثیر این هورمون است.

صمدانی فر با اشاره به اینکه کم کاری و پرکاری تیروئید ریشه در بیماری خودایمنی دارد، افزود: بیماری خودایمنی در زنان بیشتر از مردان است، به همین دلیل بیماری تیروئید بیشتر در زنان مشاهده می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: انجام آزمایش تیروئید در مواردی که بیمار علائم غیراختصاصی (چاقی مفرط، بی حوصلگی و افسردگی) دارد، توصیه می شود تا در صورت تایید بیماری تیروئید، درمان آغاز شود.

صمدانی فر اظهار کرد: درحال حاضر آزمایش تیروئید بیش از نیاز بیماران انجام می شود که باید از انجام بی مورد آن خودداری کرد.

فدراسیون جهانی تیروئید با هدف افزایش آگاهی مردم از بیماری های تیروئید، عوارض و راه های پیشگیری و درمان آن، 25 تا 31 ماه می مصادف با چهارم تا دهم خرداد ماه را به عنوان هفته اطلاع رسانی تیروئید نامگذاری کرده است.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: