سخنگوی وزارت بهداشت ضمن تشریح برخی مسائل درباره فوت عارف لرستانی - بازیگر کشورمان، در عین حال از کاندیدهای ریاست جمهوری خواست تا موضعشان را درباره "سلامت مردم" مشخص کنند.
به گزارش شفا آنلاین، دکتر ایرج حریرچی در نشستی خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حاشیههای فوت عارف لرستانی - بازیگر طنز کشورمان، ضمن تسلیت فوت این هنرمند، گفت: باید توجه کرد که ما در بیمارستانهای کشور کمیتهای داریم و هیچ کس بعد از فوت، دفن نمیشود، مگر اینکه علت مرگش مشخص شده و گواهی فوتش صادر شده باشد. در برخی موارد علت فوت مشخص نیست که در این زمان آئین نامه داریم؛ به طوریکه طبق آئین نامه اگر کسی در کمتر از ۲۴ ساعت بعد از مراجعهاش به بیمارستان فوت کند، باید به پزشکی قانونی(Forensics) ارجاع داده شود و اگر هر گونه مشکلی وجود داشته باشد، پزشکی قانونی باید اقداماتی مانند کالبدشکافی، سم شناسی، آزمایشات میکروبی و ... را بررسی کند.
وی با بیان اینکه البته برخی افراد دچار مرگ ناگهانی میشوند که قسمتی از آن ناشی از سکتههای قلبی(heart attack)، مغزی، پارگی عروق بزرگ و ... است، افزود: همه این موارد هم با کالبد شکافی مشخص میشود. درباره آقای لرستانی هم این اقدامات انجام شده و علت فوت مشخص خواهد شد، اما مرجع اعلام آن سازمان پزشکی قانونی است. هر عامل یا مشکلی هم که وجود داشته باشد، توسط مراجع قانونی و قضایی به آن پاسخ داده خواهد شد.
حریرچی با بیان اینکه باید توجه کرد که در تعداد قابل توجهی از مرگهای ناگهانی حتی اگر روی تخت عمل هم رخ دهند، نمیتوان کاری از پیش برد، افزود: اینکه همواره بگوییم پزشک قصور کرده است، درست نیست. همواره دو دسته از افراد در این زمینه اظهار نظر میکنند؛ یکی خانواده مرحوم است که البته آنها در شرایط استرس هستند چرا که عزیزشان را از دست دادهاند. اما برخی افراد همین که کسی فوت میکند، میگویند قصور پزشکی انجام شده. باید توجه کرد که چنین اظهارنظرهایی از نظر قانونی قابل پیگیری است. البته گاهی فردی فوت میکند و هم ما و هم خانواده علت آن را میدانیم، اما ما از نظر اخلاقی خویشتنداری میکنیم و این علت را بیان نمیکنیم.
مهمترین علل بروز سرطان
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره مهمترین عوامل سرطان(Cancer) گفت: مهمترین عامل بروز سرطان در همه جوامع، بالا رفتن سن است. ممکن است سرطان در کودک، نوجوان، جوان و ... وجود داشته باشد، اما اکثر سرطانها در دوران پیری بروز پیدا میکنند.
وی با بیان اینکه مصرف سیگار، چاقی(Overweight)، عدم تحرک و ... از جمله ریسک فاکتورهای بروز سرطان هستند، گفت: البته یک سری عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، تشعشعات، مواد موجود در غذا و آب نیز میتوانند منجر به بروز این بیماری شوند. بنابراین در دنیا شاهد افزایش عوامل بروز سرطان هستیم که کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست. البته ما از نظر میزان بروز و شیوع سرطان نسبت به سایر کشورهای دنیا، بروز متوسطی داریم و میزان رشدمان هم نسبت به سایر کشورها تفاوت زیادی ندارد.
حریرچی با بیان اینکه کاهش عوامل ایجاد کننده سرطان، غربالگری و تشخیص زودرس، درمان مناسب و بازتوانی از جمله راهکارهای کنترل بیماری سرطان است، گفت: ما سالانه به میزان ۹۲ هزار مورد بروز سرطان داریم که شایعترین سرطان در مردان سرطان معده و در زنان سرطان پستان است.
سرانجام سازمان بیمه سلامت
حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت بیمه سلامت(Health insurance) ایرانیان و انتقالش به وزارت بهداشت گفت: قانون این موضوع تصویب شده و مذاکرات لازم هم میان وزرای بهداشت و رفاه انجام شده است. این قانون باید ابلاغ شود و اساسنامه سازمان بیمه سلامت هم تصویب شود و بعد از این اقدامات تصمیمگیریهای لازم انجام میشود.
کاندیداهای ریاست جمهوری موضعشان درباره سلامت مردم را مشخص کنند
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره امکان توقف طرح تحول سلامت در دولتهای آینده، گفت: آیا میتوان طرح تحول را متوقف کرد و آیا اصلا چنین کاری امکان پذیر است؟ باید توجه کرد که در حال حاضر مردم با اجرای طرح تحول نظام سلامت شیرینی اجرای قانون را چشیدهاند، چرا که اکثر موارد مربوط به طرح تحول یا از قبل قانونی بودهاند و یا در طی این چند سال در قوانین برنامه ششم، سیاستهای کلی نظام سلامت و قانون بودجه سالانه نهادینه و قانونی شدهاند. بر این اساس فکر نمیکنیم که شرایطی در کشور ایجاد شود که کسی از این قانون تخطی کند. در عین حال تصور میکنیم که مسئولان آینده کشور به حفظ دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت تمایل دارند و در عین حال مردم هم اجازه از بین رفتن آن را نمیدهند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر یکی از دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت این است که ۶۸۵۰ پزشک عمومی در مناطق محروم و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر خدمت ارائه میکنند، افزود: حذف هر یک از آنها یعنی اینکه مردم این مناطق باید برای یک سرماخوردگی یا گوش درد، ۳۰ کیلومتر طی کنند تا به پزشک برسند؛ چرا که حتی یک نفر پزشک عمومی به چندین هزار نفر در شهر و روستا خدمت ارائه میکند.
حریرچی تاکید کرد: بنابراین نه خرد جمعی و مطالبات مردم و نه مسائل قانونی اجازه توقف طرح تحول را نمیدهد. از طرفی از کاندیداهای ریاست جمهوری هم میخواهم که مواضعشان را درباره سلامت مردم تعیین کنند و بگویند آیا سلامت را چاه ویل میدانند یا خیر؟ و اصلا سلامت اولویت چندمشان خواهد بود.
وی ادامه داد: در دنیا یکی از عوامل سه گانهای که مردم بر اساس آن درباره کاندیدهای ریاست جمهوری تصمیم میگیرند، اولویت گذاری کاندیدها درباره سلامت مردم است که خواهش میکنم کاندیداهای ما هم درباره آن اعلام نظر کرده و از کنارش عبور نکنند.