شفا آنلاین:دلایل متعدد گوناگونی، مانند عدم تعادل هورمونها،<Hormonal imbalance,>عاملهای ارثی یا ژنتیک، اختلالهای مربوط به لخته شدن خون و بیماریهای لگن، موجب بروز اختلالهای قاعدگی میشود.
به گزارش شفا آنلاین:بانوان مبتلا به دیسمنوره اولیه به دلیل عدم تعادل مواد شیمیایی در بدن از گرفتگیها یا انقباضهای غیرطبیعی رحم رنج میبرند. دیسمنوره ثانویه در دیگر بیماریها و عارضهها، غالباً اندومتریوز، ریشه دارد. دیگر دلایل دیسمنوره ثانویه عبارتاند از:
– بیماری التهابی لگن (PID)
– فیبروئید رحمی
– بارداری غیرطبیعی (سقط جنین، اکتوپیک)
– عفونت، تومور یا پولیپ در حفره لگن
دلایل خونریزی شدید قاعدگی
خونریزی شدید قاعدگی دلایل احتمالی متعددی دارد که در زیر به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
– عدم تعادل هورمونی (به ویژه هورمونهای استروژن و پروژسترون) این مشکل
در بانوان بالغی بسیار متداول است که نخستین عادت ماهانه خود را تجربه
میکنند یا در سنین نزدیک به یائسگی قرار دارند.
– بیماری التهابی لگن
– فیبروئید رحمی
– بارداری غیرطبیعی (برای مثال سقط جنین، اکتوپیک)
– عفونت، تومور یا پولیپ در حفره لگن
– وسیلههای جلوگیری از آبستنی خاص (مانند دستگاههای درون رحمی یا IUDs)
– اختلالهای پلاکتی یا خونریزی دهنده
– بالا بودن میزان پروستاگلاندینها (مواد شیمیایی تاثیرگذار در کنترل انقباضهای عضلانی رحم)
– بالا بودن میزان اندوتلینها (مواد شیمیایی تاثیرگذار بر اتساع عروق خونی بدن)
– بیماریهای کلیوی، کبدی یا ناراحتی تیروئید
دلایل قطع قاعدگی (آمنوره) و الیگومنوره (قطع قاعدگی)
بارداری، شیردهی، پیشگیری از بارداری هورمونی و دوران پیش از یائسگی، دلایل و شرایط طبیعی نامنظم یا متوقف شدن عادت ماهانه هستند. اما قطع مداوم قاعدگی میتواند نشات گرفته از عاملهای زیر باشد:
– تاخیر در بلوغ
– تغییرهای هورمونی و بلوغ
– کاهش وزن و اختلالهای خوردن
– سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS).
– آندومتریوز
– افزایش سطح پرولاکتین (هیپرپرولاکتینمی)
– نارسایی زودرس تخمدان (POF)
– مشکلات ساختاری
– استرس
– تمرین ورزشی
ابتلا به بیماریهایی مانند ناراحتی تیروئید، صرع، اسپرو سلیاک، سندرم متابولیک و بیماری کوشینگ در قطع قاعدگی مؤثر است.
دلایل نامنظم بودن عادت ماهانه
قاعدگی نامنظم دو دلیل اصلی دارد:
– تغییر در شیوه پیشگیری از آبستنی
– عدم تعادل استروژن و یا پروژسترون، یعنی هورمونهای تنظیمکننده سیکل قاعدگی
به مثالهای زیر توجه کنید:
– سندرم تخمدان پلی کیستیک (سیستم تخمدان پلی کیستیک)، PCOS یا سندرم اشتاین ـ لونتال. کیستهای متعدد (کیسههای کوچک پر از مایع) در تخمدان ایجاد میشود.
چاقی، جوش یا آکنه، رشد موی زائد، نامنظم یا متوقف شدن پریود از علامتهای اصلی این عارضه هستند. بانوان مبتلا به این سندرم با اختلال مزمن در عملکرد تخمدان و بالا بودن غیرطبیعی میزان آندروژن (هایپرآندروژنیسم) مواجه میشوند. آندروژن هورمون جنسی مردانه و تستوسترون آندروژن اصلی است.
حدود 5 تا 10 درصد بانوان در سنین باروری مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک میشوند. در صورت ابتلا به این عارضه آزاد شدن ماهانه تخمک متوقف میشود و تخمکگذاری انجام نمیشود. بیماران دچار PCOS بیش از دیگران در معرض ابتلا به فشار خون بالا، دیابت، ناراحتیهای قلبی و سرطان آندومتر (سرطان رحم) هستند. متخصصان معتقداند که در بسیاری از موارد با کاهش وزن و ورزش میتوان عوارض ناشی از این بیماری را به حداقل رساند.
عدم تعادل هورمونی نیز که یکی از دلایل نامنظم شدن قاعدگی است که از موارد زیر نشأت میگیرد:
کاهش وزن بیش از حد: وزن کم یکی از دلایل متداول نامنظم شدن یا با تاخیر رخ دادن عادت ماهانه است.
افزایش وزن شدید: چاقی گاهی با مشکلات قاعدگی همراه است.
فشار عاطفی
اختلالهای خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری روانی (بولیمی یا جوع) عدم تعادل هورمونی و به تبع آن نامنظم شدن پریود را در پی دارد.
ورزش استقامتی: ورزشکاران استقامتی، مانند شرکتکنندگان در مسابقه دو ماراتون، با مشکل قاعدگی نامنظم و تاخیر در پریود مواجه میشوند.
سن
دوبان بلوغ: قاعدگی نامنظم طی چند سال نخست پس از بلوغ طبیعی است و نگرانکننده محسوب نمیشود. گاهی چند سال زمان میبرد تا هورمونهای کنترلکننده قاعدگی، یعنی استروژن و پروژسترون، به تعادل برسند.
پیش از یائسگی: عادت ماهانه بانوان با نزدیک شدن به سن یائسگی معمولاً نامنظم میشود و حجم خون خروجی نیز تغییر میکند. یائسگی زمانی رخ میدهد که 12 ماه از آخرین قاعدگی گذشته باشد.
شیردهی: اکثر مادران تا زمان توقف شیردهی پریود نمیشوند.
بیماریهای غده تیروئید: غده تیروئید هورمونهایی را تولید میکند که بر متابولیسم بدن اثر میگذارد.
پیشگیری از آبستنی: قرار دادن آییودی (وسیله درون رحمی) در رحم گاهی به خونریزی شدید منجر میشود، حال آن که قرص ضدبارداری باعث لکهبینی بین دو عادت ماهانه میشود. در ابتدای مصرف این قرصها ممکن است خونریزی اندکی رخ دهد که معمولاً کوتاهتر و کمحجمتر از عادت ماهانه معمول است و پس از چند ماه برطرف میشود.
سرطان: خونریزی بین دو پریود گاهی پیآمد سرطان رحم یا دهانه رحم است. بانوان مبتلا به این سرطانها هنگام نزدیکی دچار خونریزی میشوند. ابتلا به سرطان بهندرت با خونریزی همراه است.
آندومتریوز: در این عارضه سلولهایی که در حالت طبیعی داخل رحم قرار دارند، یعنی سلولهای آندومتر، خارج از رحم رشد میکنند. به بیان دیگر پوشش داخلی رحم خارج آن نیز به چشم میخورد. سلولهای آندومتر سلولهایی هستند که هر ماه در عادت ماهانه جدا میشوند. آندومتریوز بیش از همه، بانوان را در دوران باروری را درگیر میکند. خوشبختانه رشد زائده سلولی سرطانی نیست و خوشخیم است.
اگرچه آندومتریوز همواره منجر به بروز علائم نمیشود، اما میتواند دردناک باشد و مشکلات دیگری را به دنبال داشته باشد. چنانچه خون آزاد شده در بافت اطراف گیر کند و به آن آسیب بزند، مشکلساز خواهد شد و بیمار با درد شدید، قاعدگی نامنظم و نازایی مواجه خواهد شد.
بیماری التهابی لگن: عفونت سیستم باروری زنانه شایعترین و جدیترین عارضه بیماریهایی، به جز ایدز، است که در اثر آمیزش جنسی انتقال مییابد. این بیماری چنانچه سریع تشخیص داده شود، با آنتیبیوتیک درمان میشود. اما اگر بیماری پخش شود و به لولههای فالوپ و رحم آسیب بزند، حملههای مزمن و طولانی مدت درد را در پی خواهد داشت. خونریزی بین دو عادت ماهانه و پس از نزدیکی، یکی از علائم متعدد این بیماری است.
متداولترین دلایل خونریزی سبک در دوران بارداری
لکهبینی و خونریزی خفیف اوایل دوران بارداری غالباً بدون خطر است. این حالت معمولاً در زمان عادت ماهانه رخ میدهد و یک یا دو روز طول میکشد. بانوی باردار صرفاً هنگام استفاده از سرویس بهداشتی یا دستمال توالت متوجه خونریزی میشود.
اگرچه متخصصان در مورد دلیل این خونریزی مطمئن نیستند، اما احتمال میدهند دو مورد زیر بیتاثیر نباشد:
هورمونهای کنترلکننده سیکل قاعدگی باعث شروع خونریزی میشود. در این حالت خونریزی بیش از یک بار رخ میدهد.
تخمک باردار شده قرار گرفته در پوشش داخلی رحم باعث خونریزی میشود. البته این نوع خونریزی نسبت به گونه قبل رواج کمتری دارد.