اما
با پذیرش یک الکترون، ویتامین ث خودش به یک رادیکال آزاد تبدیل میشود که
قادر به آسیب رساندن به پوستههای سلولی، پروتئین و DNA است. همانطور که
شیمیدان غذایی ویلیام پورتر در سال ۱۹۹۳ نوشت: «[ویتامین ث] حقیقتا یک
ژانوس دو سر است، یک دکتر جکیل و آقای هاید، ترکیب متناقضی از
آنتیاکسیدانها»
خوشبختانه در شرایط عادی آنزیم ردوکتاز
ویتامین
ث میتواند ویژگی آنتیاکسیدانی ویتامین ث را برگرداند. اما اگر ویتامین ث
بسیار زیادی وجود داشته باشد که این به سادگی نتواند تولید را ادامه دهد،
چه؟ این گونه سادهسازی یک بیوشیمی پیچیده خودش مشکلساز است، اما
آزمایشهای بالینی بالا چند نتیجه محتمل را ارائه میکنند.
تفرقه بینداز و حکومت کن
آنتیاکسیدانها یک روی تاریک دارند و شواهد
رو به افزایشی وجود دارد، مبنی بر این که خودِ رادیکالهای آزاد برای سلامت ما ضروری هستند، پس حتی روی خوب آنها همیشه مفید نیست.
ما
حالا میدانیم که رادیکالهای آزاد اغلب به عنوان پیام رساننده مولکولی
استفاده میشوند که سیگنالها را از یک منطقه سلول به منطقه دیگر ارسال
میکنند. در این نقش، نشان داده شده که آنها هنگامی که یک سلول رشد
میکند، هنگامی که به دو سلول تقسیم میشود و هنگامی که میمیرد، قدرتشان
تغییر میکند. رادیکالهای آزاد در هر مرحلهای از زندگی یک سلول، حیاتی
هستند. بدون آنها، سلولها ممکن است به شکل غیرقابل کنترلی به رشد و تقسیم
ادامه دهند. کلمهای برای این وضعیت وجود دارد: سرطان.
ما
همچنین ممکن است بیشتر در معرض عفونتهایی از بیرون باشیم. هنگامی که از
جانب یک باکتری یا ویروسِ ناخواسته تحت فشار هستیم، رادیکالهای آزاد به
شکل طبیعی به تعداد بیشتری تولید میشوند و به عنوان یک بوق خاموش برای
سیستم ایمنی ما عمل میکنند. در پاسخ، سلولهای پیشتاز پدافند ایمنی ما -
ماکروفاژها و لنفوسیتها- شروع به تقسیم و عملیات اکتشافی درباره مشکل
میکنند. اگر این یک باکتری باشد، آن را، مانند پوکمون که یک شبح آبی را
میخورد، قورت میدهند.
این
در دام افتاده اما هنوز نمرده است. برای تغییر آن، رادیکالهای دیگر یک
بار دیگر به عمل فراخوانده میشوند. آنها داخل سلول ایمنی، برای کاری که
به خاطر آن بدنام هستند، استفاده میشوند: برای
آسیب رساندن و کشتن. مزاحم متلاشی میشود.
از
ابتدا تا انتها یک واکنش ایمنی سالم بستگی به این دارد که رادیکالهای
آزاد برای ما و درون ما وجود داشته باشند. همانطور که ژائو پدرو مگلائس و
جورج چرچ متخصصان ژنتیک در ۲۰۰۶ نوشتند: «همان طور که آتش خطرناک است و با
اینحال انسان نحوه استفاده از آن را یاد گرفته است، اکنون به نظر میرسد
که سلولها مکانیسمها را برای کنترل و استفاده [از رادیکالهای آزاد]
تکامل دادهاند.»
به
عبارت دیگر، آزاد سازی خودمان از رادیکالهای آزاد با آنتیاکسیدانها فکر
خوبی نیست. انریکز میگوید: «شما بدن را در مقابل برخی عفونتها بی دفاع
رها خواهید کرد.»
خوشبختانه
بدن شما سیستمی دارد تا بیوشیمی درونی شما را در حد امکان پایدار نگه
دارد. برای آنتیاکسیدانها، این عموما شامل تصفیه کردن هر چیز اضافهای از
خون به ادرار برای دفع است. کلوا ویلانووا از موسسه پلیتکنیک ملی مکزیتو
سیتی در یک ایمیل میگوید: «آدمها به توالت میروند.»
لین
میگوید: «ما در متعادل کردن چیزها عالی هستیم بنابراین اثر [استفاده از
مکملها] هر کاری که بکنید ملایم است، که باید برای آن سپاسگذار باشیم.»
بدنهای ما برای متعادل کردن خطر اکسیژن، از همان زمانی که اولین میکروبها
شروع به استنشاق این گاز سمی کردند، انتخاب شدهاند. ما نمیتوانیم
میلیاردها سال تکامل را با یک قرص ساده تغییر دهیم.
هیچ
کس انکار نخواهد کرد که ویتامین ث برای یک سبک زندگی سالم حیاتی است،
همانطور که تمام آنتیاکسیدانها چنین هستند، اما اگر توصیههای پزشک را
دنبال نکنید، وقتی گزینه رژیم غذایی سالم در اختیارتان هست، این مکملها
به ندرت پاسخ یک زندگی طولانی خواهند بود. ویلانووا میگوید: «تجویز
آنتیاکسیدان فقط هنگامی موجه است که کمبود واقعی یک آنتیاکسیدان خاص
مشهود باشد. بهترین گزینه برای دریافت آنتیاکسیدانها از طریق غذاست چون
حاوی ترکیبی از آنتیاکسیدانهایی است که با هم کار میکنند.»
لین
میگوید: «به طور کلی نشان داده شده که رژیمهای غذایی سرشار از میوهها و
سبزیجات برای شما خوب هستند. همیشه نه، اما به طور کلی توافق وجود دارد که
این گونه است.» هرچند اغلب فواید چنین رژیم غذایی به آنتیاکسیدانها نسبت
داده شده، ممکن است این فواید برخواسته از یک تعادل سالم پرو-اکسیدانها و
دیگر ترکیباتی باشد که نقششان هنوز کاملا درک نشده است.
پس
از دههها رمزگشایی از بیوشیمی بیقاعده رادیکالهای آزاد و
آنتیاکسیدانها، صدها هزار داوطلب، و میلیونها پوند صرف شده در
آزمایشهای بالینی، بهترین نتیجهای که دانش قرن بیست و یکم برای ارائه
کردن دارد، در کلاس درس یک دانشآموز هم یافت میشود: پنج میوه روزانه خود
را بخورید.