موادی هستند که به شکلی از نمک به همراه غذا جذب بدن میشوند و برای بسیاری از کارها و فعالیتهای بدن انسان ضروری و مهم هستند
ویتامین E
شفا آنلاین: ویتامین
E ماده فعال دیگری است که به سلامت کارکرد سلولهای بدن کمک میکند. بدین
معنی که از اکسیداسیون چربیهای غیرقابل جذب در بدن جلوگیری میکند، یعنی
درست همان نقشی را بازی میکند که اسید اینولیک (Linolic acid) در روغن
ماهی بازی میکند.
به گزارش
شفا آنلاین:در واقع ویتامین E از ترکیب شدن مواد توکسیک و سمی با
اکسیژن جلوگیری کرده و سمیت این گونه مواد را کاهش میدهد. حدس و گمان بر
این است که ویتامین E حاوی موادی است که میتوانند از بروز سرطان ریه، معده
و روده بزرگ جلوگیری کنند.
ویتامین E در غلات، روغنهای گیاهی، مغز بادام و برگ سبزیجات یافت میشود.
مواد مینرال یا معدنی
موادی
هستند که به شکلی از نمک به همراه غذا جذب بدن میشوند و برای بسیاری از
کارها و فعالیتهای بدن انسان ضروری و مهم هستند. بهعنوان مثال کلسیم
مادهای است که برای بدن بسیار ضروری است و نقش بسیار اساسی در ساختار
استخوانها و دندانها دارد.
معمولا
کسانی که جیره غذایی آنها بدون کلسیم است، دچار سرطان روده میشوند و علت
آن هم این است که کلسیم خنثیکننده اسیدهای صفراوی است و این ماده از تجزیه
صفرا که بهطور جدی برای بدن خطرناک است، جلوگیری میکند. کلسیم در مواد
لبنی و مغز بادام به وفور یافت میشود.
ید
ید
از عناصر کمیاب است که برای ساخت هورمون تیروئید انسان بسیار ضروری است و
باید مرتب به همراه غذا جذب شود. در غیاب ید که ماده بسیار فعالی است، بدن
انسان دچار بیماری گواتر شده و کمبود بیش از حد آن میتواند سرطانزا باشد.
مصرف نمکهای یددار که در ماهیهای دریایی وجود دارد، کمبود ید را جبران
میکند
.سلنیوم
بحثهای
بسیار زیادی وجود دارد، مبنی بر اینکه آیا سلنیوم بهعنوان یک ماده معدنی
مهم و اساسی برای بدن انسان لازم است یا خیر؟
مطالعات
نشان میدهد که در غیاب سلنیوم بهخصوص در دوران نوجوانی چالشها و مشکلات
زیادی برای بدن انسان ایجاد میشود که میتواند سرطانزا باشد.
سلنیوم در غلات به وفور یافت میشود.
سلنیوم به همراه ویتامین E میتواند از بروز سرطان جلوگیری کند.
سلنیوم در خاک زمین نیز به مقدار کم وجود دارد.
میزان
سلنیوم لازم برای بدن انسان حداقل 20 میکروگرم تا حداکثر 350 میکروگرم است
ولی میزان بیشتر از 800 میکروگرم آن اگر به شکل قرص یا دارو مصرف شود
میتواند مسمومیت ایجاد کند.
بیماران
مبتلا به سرطان میتوانند مطمئن باشند که مقدار لازم سلنیوم را از طریق
نور خورشید یا از طریق غذا در حد مطلوب دریافت میکنند. بنابراین این تضمین
وجود داد که معمولا کمبود سلنیوم به راحتی جبران شود.
مواد زیانزا (آلایندههای موجود در غذا)
غذاهای
کپکزده میتوانند حاوی مواد سرطانزا مثل آفلاتوکسین باشند که این نوع
ماده حتی در میوههای مغزدار مثل فندق، پسته و گردو حتی غلات هم ممکن است
وجود داشته باشد.
از
خوردن میوه پلاسیده و گندیده اجتناب کنید که میتواند سرطانزا باشند.
بهعنوان مثال سیب که در آن لکهای قهوهایرنگ مشاهده میکنید، نخورید
زیرا این لکههای قهوهای رنگ نشاندهنده مادهای به نام پاتولین patuline
است که خود سرطانزاست.
نکته
بعدی این است که پاتولین از مواد خوراکی کپکزده که در مناطق روباز کمتر
وجود دارند و همچنین در مناطق و فضاهای سرپوشیده، میتواند داخل غذا و سایر
مواد نفوذ پیدا کند و به آنها آسیب برساند. همچنین نیترات که برای مواد
گیاهی لازم است، معمولا به شکل کود به گیاه داده میشود. این مساله در
ارتباط با سبزیجات و میوهجات حائز اهمیت است.
هنگام
کباب کردن گوشت و سوزاندن مواد ارگانیک (آلی) همانند چوب، زغال سنگ و روغن
(چربی)، مواد هیدروکربنی پدیدار میشوند که به قطران (قیر) تبدیل میشوند
که خود این مواد سرطانزا هستند.
گوشت
کبابشده روی آتش بسیار زیانآور است. مواد گوشتی که به علت کباب کردن
میسوزد، بنزپیرین ایجاد میکند و به همین علت است که برای کباب کردن گوشت
از دستگاه الکتریکی (مولد) گاز استفاده میکنیم تا احتمال تماس گوشت با
شعله آتش کمتر شود، بهخصوص توصیه میشود که از ریخته شدن (ریزش) روغن روی
شعله آتش جلوگیری شود تا بنزپیرین تولید نشود.
اگر
روغن روی آتش بریزد باعث ایجاد هیدروکربنهای آروماتیک (معطر) چندحلقهای
شبیه بنزپیرین میشود که اینگونه مواد سرطانزا هستند. این مواد از طریق
دود (آتش) روی گوشت قرار میگیرند و زیانآور هستند.
باید
از داغ کردن بسیار زیاد چربی اجتناب کرد زیرا گرمای زیاد چربیهای
غیراشباع (مفید) و همچنین ویتامینهای C، A و E را از بین میبرد.
در
این صورت است که احتمال بروز سرطان در روده بزرگ افزایش پیدا میکند. سرخ
کردن زیاد غذا میتواند مواد مضر زیادی ایجاد کند که ضرر آنها برای بدن
انسان همانند مواد سمی موجود در زرده تخممرغ فاسدشده و گندیده است.
سپید
گردآورنده: پروفسور صادق مسرت
متخصص بیماریهای داخلی و فوقتخصص گوارش و کبد