شفاآنلاین :بیماریهای مزمن کلیه شامل شرایطی است که به کلیه های شما آسیب رسانده و توانایی آنها در انجام وظایفشان برای حفظ سلامت بدن را کم می کنند ؛ اگر این بیماری پیشرفت کند مواد سمی در بدن به مقادیر زیادی انباشته شده وعلائم بیماری ظاهر خواهد شد . در این شرایط عوارض بیماری مثل فشارخون بالا، کم خونی، ضعف استخوانها ، کاهش اشتها .آسیب به اعصاب نیز پدیدار می شوند .
همچنین بیماری مزمن کلیه احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش خواهد داد ، اما این مشکلات به آهستگی و در طی یک مدت طولانی رخ خواهند داد .
شایعترین علل بیماری مزمن کلیه دیابت و فشار خون بالاست . با تشخیص زودهنگام این بیماری و درمان آن می توان بدتر شدن شرایط کلیه را به میزان قابل توجهی به تاخیر انداخت ، اما با پیشرفت این بیماری در نهایت بیمار به نارسایی انتهای کلیه مبتلا شده و برای ادامه حیات به انجام دیا لیز یا پیوند کلیه نیاز خواهد داشت .
چند نکته:
- بر اساس بررسیهای انجام شده بین 13 تا 16 درصد از افراد جامعه به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستند .
- تشخیص زودرس می تواند به جلوگیری از پیشرفت به سمت نارسایی کلیه کمک کند .
- بیماری قلبی شایعترین علت مرگ در تمام بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیه است .
- فشارخون بالا عامل ایجاد بیماری مزمن کلیه است و البته خود بیماری مزمن کلیه هم فشار خون بالا را ایجاد می کند .
- وجود دائمی پروتئین در ادرار نشانه ای از وجود بیماری مزمن کلیه می باشد .
- افراد در معرض خطر بالا برای این بیماری ، بیماران مبتلا به دیابت ، فشارخون بالا و سابقه خانوادگی نارسایی کلیه هستند .
علائم بیماری مزمن کلیه چیست ؟
- احساس ضعف و خستگی مفرط .
- اشکال در تمرکز .
- کاهش اشتها .
- گرفتگی عضلات در شب .
- تورم پاها .
- تورم اطراف چشم بخصوص در ابتدای صبح .
- پوست خشک و خارشدار .
- نیاز به ادرار کردن مکرر بخصوص در شب .
چه بیماریهایی می توانند عامل بیماری مزمن کلیه باشند ؟
دوسوم از بیماران بعلت دیابت و فشار خون بالا دچار بیماری مزمن کلیه می شوند. سایر مواردی که می توانند علت بیماری مزمن کلیه باشند شامل :
- گلورولونفریتها : بیماریهایی که باعث التهاب و آسیب به واحد فیلترینگ کلیه ها می شوند . این بیماریها سومین علت شایع بیماری مزمن کلیه هستند .
- ناهنجاریهای ساختاری سیستم ادراری : که در زمان جنینی اتفاق می افتد مثل تنگی مجرای ادراری که باعث پس زدگی ادرار به داخل کلیه ها ، وقوع عفونت و آسیب به کلیه ها می شوند .
- بیماریهای ارثی : مثل کلیه پلی کیستیک که باعث تشکیل کیستهای بزرگ در کلیه و آسیب به بافت اطراف آن می شود .
- بیماریهای لوپوس و سایر بیماریهایی که سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهند .
- انسداد در مسیر جریان ادرار بعلت سنگ ، تومور و یا پروستات بزرگ در مردان .
- عفونتهای مکرر سیستم ادراری .
در صورتی که آزمایشات دلالت بر بیماری مزمن کلیه داشته باشند اقدام بعدی چه خواهد بود؟
در اینصورت پزشک اقدام به قطعی کردن تشخیص و تعیین مرحله بیماری خواهد کرد تا بتواند برنامه درمانی را مشخص نماید. بنابراین:
· میزان فیلتراسیون گلومرولی را تعیین می کند. اندازه گیری فیلتراسیون گلومرولی بهترین راه برای مشخص کردن شدت بیماری کلیه است و با توجه به کراتینین خون، سن و جنس بیمار محاسبه می شود.
· سونوگرافی یا سی تی اسکن از کلیه ها درخواست می نماید. این اقدام اندازه کلیه ها را مشخص کرده و مشکلاتی مثل سنگ کلیه ، تومور و سایر اختلالات ساختاری کلیه را نشان خواهد داد.
· گاهی لازم است برای تشخیص قطعی نمونه برداری از کلیه صورت گیرد. این اقدام برای تشخیص بعضی از بیماریها ضروری است و دقیقا نشان خواهد داد که کلیه ها تا چه حد آسیب دیده اند و به انتخاب برنامه درمانی بسیار کمک خواهد کرد. در بیمارستان نمونه کوچکی با سوزن توسط پزشک از کلیه گرفته شده و توسط پاتولوژیست زیر میکروسکوپ دیده می شود.