کد خبر: ۱۳۱۴۰۰
تاریخ انتشار: ۲۲:۳۰ - ۲۸ آبان ۱۳۹۵ - 2016November 18
اصولاً به نوزادانی که قبل از هفته سی و هفتم بارداری متولد شوند نارس اطلاق می شود که این احتمال نارس بودن در نوادان چند قلویی بیشتر است.

شفا آنلاین>سلامت>کارشناس ارشد بهداشت باروری گفت: تولد نوزاد نارس در زندگی های امروزی به یک معضل بزرگ تبدیل شده است و جوان ها می توانند با تصمیم گیری به امر ازدواج و باروری در سنین مناسب از این اتفاق جلوگیری کنند.

به گزارش شفا آنلاین، زایمان زودرس و نارسی نوزاد یکی از مشکلات عمده بهداشتی محسوب می‌شود و از شایع‌ترین علل مرگ‌های نوزادی است. این نوزادان در معرض عوارض زیادی از جمله سندرم زجر تنفسی، بیماری‌های مزمن ریوی، خونریزی داخل بطنی مغزی، عوارض ذهنی و عصبی درازمدت و اختلال تکامل حسی- عصبی قرار دارند. این نوزادان بدلیل عدم کارایی و تکامل سیستم‌های بدن دچار رنگ پریدگی، مشکلات تنفسی، تشنج، ناتوانی در تغذیه، زردی و… شوند. لذا این نوزادان نیازمند توجه بیشتری می‌باشند.

کارشناس ارشد بهداشت باروری در روز جهانی نوزاد نارس گفت: اصولاً به نوزادانی که قبل از هفته سی و هفتم بارداری متولد شوند نارس اطلاق می شود که این احتمال نارس بودن در نوادان چند قلویی بیشتر است.

پروانه احمدی افزود: تولد نوزاد نارس در زندگی های امروزی به یک معضل بزرگ تبدیل شده است و جوان ها می توانند با تصمیم گیری به امر ازدواج و باروری در سنین مناسب از این اتفاق جلوگیری کنند.

وی ادامه داد: باروری های مصنوعی یکی از علل افزایش آمار تولد نوزادان نارس است و همچنین از طرفی باروری مصنوعی هم احتمال دو یا چند قلو زایی را بیشتر می کند و زایمان را زودتر از موعد ممکن می کند.

**وضعیت جسمانی نوزاد نارس

احمدی همچنین در تشریح وضعیت جسمانی نوزاد نارس هم گفت: به طور کلی بنا بر قاعده های موجود می توان وزن کمتر از ۵/۲ کیلوگرم، اندازه کوچک بدن، اندازه بزرگ سر نسبت به کل بدن، چربی کم زیر پوست، پوست نازک و براق و صورتی رنگ، تعداد موهای کم بدن، تعداد چین های کم در کف پا، گوش بسیار نرم، تنفس تند،- ضعف در مکیدن شیر و خواب بیش از حد را از مشخصات کلی این نوزادان دانست.

عضو انجمن علمی مامائی ایران تصریح کرد: امروزه تولد نوزادان نارس در بین زنانی که وضعیت اقتصادی پایین تری دارند و همچنین زنانی که مراقبت های کافی را در طول مدت بارداری نداشته اند، بیشتر است.

پروانه احمدی بهترین راه پیشگیری از تولد نوزاد نارس را مراقبت از مادر باردار دانست و خاطرنشان کرد: اگر درد زایمان در خانم بارداری زودتر از موعد مقرر فرا رسید، باید سریعاً به پزشک خود اطلاع دهد و تحت نظر و دستور پزشک، زایمان را با متوقف کردن انقباض های رحم به تعویق بیندازد.

به گفته این کارشناس ارشد بهداشت باروری نوزادان نارس دچار مشکلاتی هم هستند که ما توان مهم ترین آن ها را احتمال ابتلا به مشکلات شنوایی و بینایی، معلولیت و مشکلات رشد مغز دانست.

 **مشکلات اصلی تولد زود هنگام نوزادان
احمدی به مشکلات اصلی تولد زود هنگام نوزادان اشاره و تصریح کرد: به دلیل آنکه دستگاه تنفسی نوزاد به اندازه کافی رشد نکرده است، نوزاد دچار مشکلات تنفسی می‌شود. مشکلات تنفسی نوزاد بعد از مدتی برطرف می‌شوند. فشارخون پایین و اشکالات عروقی از عوارض زایمان زود هنگام هستند. این نوع از نارسایی‌های قلبی خود به خود برطرف می‌شوند و معمولا مورد درمان قرار نمی‌گیرند.
کارشناس ارشد بهداشت باروری ادامه داد: نوزادانی که در کمتر از ۲۸ هفتگی به دنیا می‌آیند در معرض خطر خونریزی مغزی هستند. خونریزی‌های شدید باعث تجمع مایع در مغز و هیدرو سفالی می‌شوند گاهی اوقات نوزاد نیاز به عمل جراحی مغز خواهد داشت.

وی در بخش دیگری از گفتگوی خود  گفت: تولد نوزاد نارس برای هر مادری غیر منتظره است ولی باید بدانند که در صورتی که نوزاد نارسی را به دنیا آوردند چه اقداماتی باید انجام دهند.

**روش های مراقبت از نوزاد نارس

کارشناس ارشد بهداشت باروری در تشریح این اقدامات اذعان کرد: نوزادان نارس پس از تولد باید حتماً در بخش مراقبت های ویژه نوزادان در بیمارستان بستری شوند.

احمدی افزود: بسیاری از نوزادان نارس، فاقد چربی زیر پوست کافی هستند که در اثر این اقدام، نمی توانند گرما را در بدن خود نگه دارند و علت قرارگیری این کودکان داخل اتاقک پلاستیکی به این علت است تا گرما برایشان فراهم شود و یا توسط نور لامپ گرم کننده ای که به سمت تخت نوزاد می تابد، گرمای بدنشان تأمین می شود.

وی همچنین به مادران توصیه کرد: نوزادان نارس می توانند هم از شیر مادر و هم از شیر خشک تغذیه کنند، اما شیر مادر توصیه می شود، چرا که این نوزادان بیشتر در معرض ابتلا به انواع عفونت ها هستند و شیر مادر به دلیل پروتئین های ویژه ای که دارد این امکان را به نوزاد می دهد تا از این عفونت ها محفوظ بماند و سریع تر رشد کند.

احمدی خاطرنشان کرد: در اکثر نوزادان نارس به دلیل مشکلات تنفسی و بلع، لوله ای در داخل بینی و یا داخل معده قرارمی گیرد تا شیر بتواند به راحتی به معده این نوزادان وارد شود. پزشک بر روند ورود شیر به معده آن ها نظارت دارد تا اگر مشکلی پیش آمد آن را برطرف کند.

کارشناس ارشد بهداشت باروری همچنین گفت: مادران باید دقت کافی را داشته باشند که عدم به درمان بیماری زردی در کودکان نارس، سبب آسیب های جدی به مغز نوزاد می شود و اکثر آن ها هم به دلیل رشد نکردن کامل ریه، دچار مشکلات تنفسی هستند که بایستی به دقت معاینه شوند.

**توصیه هایی به مادرانِ نوزاد نارس

وی از مادران خواست که به هیچ عنوان رابطه عاطفی خود را با فرزندشان قطع نکنند و در همین رابطه ادامه داد: با توجه به این که در بخش مراقبت های ویژه نوزادان به وضعیت نوزاد رسیدگی می شود اما مادران نقش کلیدی خود را که همان ایجاد ارتباط عاطفی و محبت آمیز با فرزند خود است را فراموش نکنند و مطمئن باشند که او این ارتباط را درک می کند چرا که نوزاد در تمام طول بارداری همراه با مادر بوده است.صدای سلامت

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: