کد خبر: ۱۲۵۳۴۹
تاریخ انتشار: ۰۲:۱۵ - ۱۱ مهر ۱۳۹۵ - 2016October 02
شفا آنلاین>بیمه و بانک> روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی، گزارش داد: «دولت اوباما همزمان با آزادی چهار زندانی آمریکایی در ایران با لغو تحریم‌های سازمان ملل علیه دو بانک ایرانی موافقت کرده است.»
به گزارش شفا آنلاین،مقامات آمریکایی و کارکنان کنگره به این روزنامه گفته‌اند که دولت اوباما اسنادی محرمانه را در حمایت از لغو تحریم‌های سازمان ملل علیه دو بانک دولتی ایرانی امضا کرده که به دلیل تامین مالی برنامه موشکی بالستیک ایران در فهرست سیاه قرار داشتند و این اقدام را در ماه ژانویه همزمان با آزادی چهار زندانی آمریکایی در ایران انجام داده است. به نوشته این روزنامه آمریکایی،‌ طبق توافق هسته‌ای تاریخی میان ایران و گروه 1+5 که در 16 ژانویه اجرایی شد، تحریم‌های وضع‌شده علیه این دو بانک قرار نبوده تا سال 2023 برداشته شود. بیرون آوردن نام بانک سپه و بانک بین‌المللی سپه از فهرست شورای امنیت سازمان ملل بخشی از یک بسته مورد توافق است که مقامات آمریکایی می‌گویند در آن، واشنگتن در ازای آزادی این شهروندان آمریکایی در 17 ژانویه مبلغ 7/1 میلیارد دلار به ایران پرداخت کرده است. جزئیات جدید این توافق نیز زمانی که مقامات دولتی در حال ارائه گزارش به قانون‌گذاران در اوایل ماه جاری (میلادی) بودند، منتشر شده است.

 یک مقام ارشد آمریکایی گفت که برت مک گورک، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه، به همراه یک نماینده از دولت ایران صبح روز 17 ژانویه در ژنو این توافق را انجام داده‌اند. این بسته توافقی میان تهران و واشنگتن، آمریکا را ملزم کرده تا اتهامات علیه 21 تبعه ایرانی را در آمریکا لغو و تهران نیز شهروندان آمریکایی زندانی در ایران را آزاد کند. دیگر تعهد آمریکا مربوط به انتقال فوری 400 میلیون دلار به ایران و سپس برنامه‌ریزی برای تحویل 3/1 میلیارد دلار باقی‌مانده به تهران در هفته‌های بعدی بوده است که گفته می‌شود برای حل یک پرونده مالی قدیمی میان دو کشور در خصوص قرارداد خرید سلاح در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی به ایران پرداخت شده است. به نوشته وال استریت ژورنال، سند سوم از این بسته توافقی مربوط به حمایت از حذف فوری نام دو بانک ایرانی از فهرست تحریم‌های سازمان ملل بوده است. چند ساعت پس از امضای این توافق در هتلی در سوئیس، عناصر مختلف توافق اجرا شد؛ زندانیان آمریکایی آزاد شدند، ایران به صورت نقدی به 400 میلیون دلار خود دست پیدا کرد و شورای امنیت سازمان ملل نام بانک سپه و بانک بین‌المللی سپه را از فهرست تحریم‌های خود خارج کرد. یک مقام ارشد آمریکایی گفت: «لغو تحریم‌ها علیه بانک سپه بخشی از این بسته توافقی بود. زمان اجرای تمام بندهای آن نیز اتفاقی نبوده است. همه‌چیز تا حدی به یکدیگر ارتباط داشته است.»

تاکید کری بر اجرا شدن تعهدات آمریکا
       از سوی دیگر، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنج‌شنبه در نشستی با عنوان مجمع ایده‌های واشنگتن به میزبانی نشریه آتلانتیک با اشاره به توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5، بار دیگر از این دستاورد دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا، دفاع کرد و گفت که توافق در حال اجرا است و ایران به الزامات خود عمل کرده است. وی تاکید کرد: «توافق هسته‌ای ثابت کرده که قابل راستی‌آزمایی، معتبر و شفاف است.» کری در ادامه بدون اشاره به کارشکنی‌های واشنگتن در روند اجرای توافق هسته‌ای به‌ویژه درخصوص دسترسی ایران به نظام بانکداری بین‌المللی گفت: «ایران به‌طور مرتب شکایت می‌کند که آمریکا به تعهدات خود طبق توافق هسته‌ای عمل نمی‌کند اما واشنگتن به تعهدات خود پایبند است.» محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، پیش از این با بیان اینکه «برجام با توجه به شرایط بین‌المللی نمره خوبی می‌گیرد»، گفته بود که اما آمریکایی‌ها در مورد نحوه اجرای این توافق احتمالا نمره پایینی دریافت می‌کنند.

ترامپ نسخه آمریکایی احمدی‌نژاد
       در این حال، روزنامه انگلیسی گاردین در تحلیلی به ادامه حملات دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان، به توافق هسته‌ای با ایران پرداخت و در بخشی از آن نوشت: «دونالد ترامپ یک پوپولیست غیرقابل‌پیش‌بینی و نسخه آمریکایی احمدی‌نژاد است. احتمال دارد که او به لفاظی‌های تندش علیه ایران در مورد مذاکره دوباره بر سر توافق هسته‌ای و برخورد با قایق‌های تندروی ایرانی در خلیج فارس عمل کند. هیلاری کلینتون، کاندیدای حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، گزینه‌ای قابل‌اعتمادتر به نظر می‌رسد. اما سیاست‌خارجی تند او می‌تواند به معنای رویکردی شدید در برابر ایران باشد و فرصت بهره‌گیری از توافق هسته‌ای با ایران از دست برود. هنوز بسیاری صحبت‌های هیلاری کلینتون را در سال ۲۰۰۸ به خاطر دارند که گفته بود در صورت حمله ایران به اسراییل آمریکا ایران را به‌کل محو خواهد کرد.» به نوشته گاردین: «مکاتبات فاش شده توسط ویکی‌لیکس نشان می‌دهد که کلینتون در گذشته به طور خصوصی به این باور داشت که عربستان سعودی بزرگترین تامین‌کننده منابع مالی تروریسم در سراسر جهان است و دولت سعودی به اقدامات کافی برای توقف این روند دست نمی‌زند. با این وجود کلینتون در قبال تنش میان ایران و عربستان سعودی نگاهی متوازن از خود نشان نداده است. اگر آنطور که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد کلینتون برنده این رقابت بشود؛ شاید پس از انتخابات آزادی عمل سیاسی بیشتری برای اتخاذ یک رویکرد متعادل‌تر در قبال تحولات منطقه و ایران داشته باشد.»

حملات ترامپ طبیعی است
       داود هرمیداس باوند، تحلیلگر روابط بین‌الملل و دیپلمات باسابقه ایرانی، هم با اشاره به طرح مسئله ایران در نخستین مناظره هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ اظهار داشت: «ایران در سیاست‌خارجی آمریکا موضوع مهمی محسوب می‌شود و به سه دلیل نام ایران در سخنرانی‌ها و مناظره‌های انتخاباتی مطرح شده و خواهد شد.» وی با بیان اینکه «توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ یکی از مهمترین مسائل مورد اختلاف میان نخبگان و دو حزب اصلی آمریکاست»، به خبرگزاری ایلنا گفت: «برجام میراث دولت دموکرات اوباما است و دمکرات از آن به‌عنوان یک دستاورد در سیاست‌خارجی خود نام می‌برند. دومین دلیل آن است که امریکا ایران به دلیل حمایت از گروه‌های جهادی علیه اسرائیل به حمایت از تروریسم متهم می‌کند. سومین دلیل طرح ایران در بحث‌های سیاست خارجی آن است که تحت‌تاثیر تبلیغات عربستان و دیگر کشورهای عربی و همچنین اسرائیل و حتی ترکیه، آمریکا برای به دست آوردن دل آنها ادعا می‌کند ایران عامل بحران‌های خاورمیانه مانند سوریه و یمن است.» باوند با یادآوری حملات ترامپ به برجام در نخستین مناظره خود با کلینتون تصریح کرد: «حمله ترامپ به برجام طبیعی است. برجام دستاورد دموکرات‌هاست و حزب مخالف هیچگاه اقدامات طرف مقابل را تایید نمی‌کند بلکه تلاش می‌کند با انتقاد و اتهام‌زنی آن را به چالش بکشد.»
برچسب ها: تحریم ، وال استریت ، بانک
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: