در این میان انواع طبهای سنتی با ریشه تمدنی و علمی مانند طب چینی و آیورودا توفیقات بسیاری در عرصه درمان در سطح بین المللی پیدا کردند و با عبور از مسیر دانش جای خود را نهتنها در کشورهای خود بلکه حتی در قلب کشورهای توسعه یافته غربی مانند آمریکا باز کرده و از سویی نقش سفیر انتقال فرهنگ خود را ایفا کرده و از سوی دیگر بهعنوان بازوی اقتصادی این کشورها در سرزمینهای دیگر مبدل گشتند.
آرمان زرگران ــ استادیار گروه داروسازی سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه میگوید: همسو با این اقبال جهانی به موضوع درمانهای سنتی و طبیعی، در ایران نیز که خود مهد یکی از مهمترین مکاتب درمانی سنتی جهان به شمار میرود، پس از یک دوره فترت 150 ساله که در آن نظام پزشکی حاکم این پتانسیل درمانی ارزشمند را نفی میکند، بار دیگر با اقبال رو به گسترش مردم و حرکت علمی گروهی از دانشگاهیان، از یک دهه گذشته توجه به طب سنتی ایرانی در قلب دانشگاههای کشور را بهشکل ایجاد سازوکار علمی و قانونی آورده و حتی در مقطع دکترای تخصصی PhD، در گروههای مربوطه و دانشکدههای طب سنتی تأسیس شده، پذیرش دانشجویان در دو رشته طب و داروسازی سنتی آغاز گشت.
بهگفته وی حتی با ایجاد معاونت طب سنتی (دفتر طب سنتی فعلی) در وزارت بهداشت کشور، پایههای حاکمیتی و قانونی قابل توجهی یافت. این حرکت علمی گرچه هنوز بسیار جوان و نوپا است اما در همین مدت کم با طراحی پژوهشهای فاخر در تبیین مبانی طب سنتی و همچنین اثبات روشهای درمانی سنتی منطبق بر آخرین روشهای کارآزمایی بالینی و ارزیابیهای آزمایشگاهی، بسیاری از شیوههای درمانی طب سنتی ایران را بهشکل علمی در مجلات معتبر داخلی و بین المللی منتشر شده است و به جامعه پزشکی جهان اثبات کرده است.
زرگران ادامه داد: با جستجوی معادلهای انگلیسی طب سنتی ایران در نمایه PubMed مرتبط با کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا، تعداد 436 مقاله ایندکس شده در این نمایه (که بالاترین سطح نمایه مجلات پزشکی دنیا به شمار میرود) با این کلیدواژه را میتوانید بیابید.
این جدای از مقالات تاریخ پزشکی است که در بسیاری از آنها از این کلیدواژهها استفاده نشده است. با این روش، اثبات کارایی طب سنتی ایران در جامعه پزشکی کشور و حتی جهانی، طب سنتی ایران میتواند جایگاه خود را در نظام پزشکی و از مسیر دانش و بهشکل قانونی و ضابطهمند تثبیت کنند.
از نگاه درمانی نیز، پزشکان متخصص طب سنتی که هم بر طب مدرن امروزی مسلط هستند و هم سالها در طب سنتی درس خوانده و متخصص طب سنتی شدهاند و لذا بر هر دو حیطه دانش و تسلط دارند میتوانند به بهترین شکل ممکن بهترین تصمیم را با درنظر گرفتن بهترین روش درمان سنتی یا امروزی، توجه به تداخلات دارویی (گیاهان با هم و یا با داروهای شیمیایی) و نیز عوارض دارویی، موارد منع مصرف و آخرین دستاوردهای علمی در حوزه طب سنتی برای درمان بیمار بگیرند.
در چنین فضای اقبال عمومی به طب سنتی که متأسفانه از ضعف نظارت کشور، گروهی غیرپزشک (حتی با اطلاق عناوینی چون حکیم، دکتر و پروفسور به خود بدون گذراندن مدارج علمی و دریافت این عناوین) با سوءاستفاده از باورهای مردم به طب سنتی و حتی فراتر از آن، اعتقادات مذهبی مردم بهخلاف قانون و شرع به درمان مردم مبادرت ورزیده و سلامت جامعه را بازیچهای برای استفاده از این فضا و کسب درآمد غیرمشروع خود قرار دادهاند؛ لازم است مردم با بینش و آگاهی، جان و سلامت خود و عزیزانشان را با فریب این شیادیها دچار مخاطره نکنند.
طب سنتی در کشور یک فرصت طلایی برای ارتقای سلامت جامعه و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی است، و مردم برای بهرهمند شدن از این پتانسیل و فرصت بزرگ میتوانند به متخصصین طب سنتی و مراکز درمانی معتبر زیر نظر دانشگاههای علوم پزشکی کشور مراجعه کنند و این فرصت را با فریب مدعیان بدون تخصص به تهدیدی برای خود و جامعه تبدیل نکنند.