کد خبر: ۱۲۱۳۴۰
تاریخ انتشار: ۰۳:۱۵ - ۱۰ شهريور ۱۳۹۵ - 2016August 31
شفا آنلاین>سلامت>بیماری‌های نوپدید به صورت کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند. یک بخش از آنها بیماری‌هایی هستند که واقعاً تا پیش از آن کشف نشده یا وجود خارجی نداشته‌اند و میکروب آنها به تازگی به عرصه بهداشت معرفی می‌شود.
 اما دسته دوم این بیماری‌ها مربوط به همان میکروب‌های قدیمی و پیشین هستند که ظاهر و ساختاری جدید به خود گرفته‌اند و در نتیجه شیوه برخورد ما با آنها هم باید متفاوت باشد. به طور مثال زمانی بود که بیماری سل تلفات زیادی به بار می‌آورد و جان بسیاری از مردم را در دنیا می‌گرفت. پس از کشف داروهای ضدسل، آمار تلفات سل به شدت پایین آمد و حتی میزان ابتلای مردم به آن به قدری محدود شده بود که در دهه‌های 70 و 80 میلادی تصور بر این بود که این بیماری در دنیا رو به ریشه‌کن شدن است. اما در اوایل دهه 90 بود که سازمان بهداشت جهانی دوباره اعلام کرد سل گسترش بیشتری پیدا کرده و به مرز هشدار رسیده است.

 این در حالی بود که دیگر داروهای سل کارایی پیشین خود را نداشتند. چرا که ساختار بیماری سل تغییر پیدا کرده بود و در برابر داروها مقاومت می‌کرد. البته این موضوع به سرعت مشخص نشد و بعد از تلفات بسیار زیادی پزشکان متوجه شدند داروها اثربخشی گذشته را ندارند و بعد متخصصین میکروب‌شناسی فهمیدند داروها مانند گذشته باعث شکسته شدن زنجیره میکروب‌های بیماری نمی‌شوند و همین موضوع آنها را به سمت فرضیه مقاوم شدن میکروب بیماری هدایت کرد.

       اینگونه مقاومت‌های دارویی در ابتدا به شکل ساده خود (MDR) به وجود آمد که به مقاومت بیش از یک دارو هم مشهور است. در بیماری سل، میکروب تغییریافته دیگر سل محسوب نمی‌شد چرا که ساختار اساسی خود را تغییر داده بود و به همین علت هم به دو داروی اصلی سل پاسخ نمی‌داد. این روند خاتمه نیافت و از سال 2004 این مقاومت شدت بیشتری پیدا کرد که به XDR معروف است. داروها هم به مرور تغییر ‌کرد و خط دوم و خط سوم داروهای ضدسل تولید ‌شد. به اینگونه بیماری‌ها، دوبار پدید گفته می‌شود که میکروب بازسازی شده بار دیگر به جامعه حمله می‌کند.

       دسته بعدی بیماری‌ها، آنهایی هستند که تا پیش از این گزارش نشده بودند و وجود خارجی نداشتند. مانند ویروس زیکا که به تازگی در برزیل پخش شده است و تا پیدا کردن درمان برای آن تعداد زیادی از نوزادان با شکل متفاوتی به دنیا می‌آیند. انواع آنفلوانزاهای شدید هم که در جهان پخش می‌شده و باعث مرگ بسیاری از آدم‌ها شده‌اند هم در همین دسته قرار می‌گیرند.سپید

آذردخت خسروی
متخصص میکروب‌شناسی بالینی، استاده دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز
برچسب ها: بیماری ، نو پدید ، سل
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: