کد خبر: ۱۲۰۱۹۴
تاریخ انتشار: ۰۵:۱۵ - ۰۱ شهريور ۱۳۹۵ - 2016August 22
شفا آنلاین>سلامت> اختلالات خواب ممکن است بر اثر رشد تومور، درمان سرطان یا دیگر عوامل به‌وجود بیاید. در این خلاصه اختلالات خواب، دلایل ایجاد و درمان آنها شرح داده می‌شود.

به گزارش شفا آنلاین،اختلالات خواب در برخی مبتلایان به سرطان بروز می‌کند و بر اثر ابتلا به بیماری‌های جسمانی، درد، داروهای مربوط به درمان، بستری بودن در بیمارستان و اضطراب ناشی از بیماری به‌وجود می‌آیند. خواب دو فاز (مرحله) دارد: مرحله حرکات سریع چشم REM و مرحله بدون حرکات سریع چشم. خواب در مرحله REM یا خواب همراه با رویا (Dream Sleep)، آن مرحله از خواب است که در آن مغز فعال است. Non-REM مرحله آرام یا پرآسایش خواب است. مراحل خواب از Non-REM به REM به‌طور پیوسته تکرار می‌شوند. هر چرخه خواب حدود 90 دقیقه به طول می‌انجامد و 4 تا 6 بار در طول یک خواب 7 یا 8 ساعته تکرار می‌شود. چهار دسته از اختلالات رایج خواب، که با الگوی خواب طبیعی متفاوتند، به اشکال زیر هستند:
عدم توانایی در به خواب رفتن و خوابیدن (بی‌خوابی Insomnia)
اختلال در چرخه خواب و بیداری.
اختلالات مربوط به مراحل خواب یا بیداری نسبی (پاراسومینا Parasomnia)
خواب‌آلودگی مفرط.

عوامل خطرزا
       آن گروه از اختلالات خواب که مبتلایان به سرطان احتمالا به آن دچار می‌شوند، بی‌خوابی (Insomnia) و اختلال در چرخه خواب و بیداری هستند. مشکلات ناشی از رشد تومور و درمان سرطان که موجب اختلالات خواب می‌شوند، عبارتند از:
اضطراب و افسردگی
درد و خارش
تب، سرفه و مشکلات تنفسی
خستگی مفرط
تشنج
سر درد
تعریق‌های شبانه و گرگرفتگی
اسهال، استفراغ، حالت تهوع و بی‌اختیاری.
ممکن است خواب بیماران به دلیل جدول زمان‌بندی درمان، مقررات بیمارستان یا وجود هم‌اتاقی‌هایشان دچار مشکل شود.

        از دیگر عوامل موثر در ایجاد اختلالات خواب، طول بستری بودن بیمار در بیمارستان، سر و صدا، دمای اتاق، درد، اضطراب و سن بیمار هستند. استمرار اختلالات خواب می‌تواند موجب تحریک‌پذیری، ناتوانی در تمرکز، افسردگی و اضطراب شود. در زمان بستری بودن در بیمارستان، اختلالات خواب ممکن است ادامه درمان سرطان را برای بیمار بسیار دشوار کند.

درمان
       اختلالات خواب ناشی از سرطان با درمان سرطان و رفع عوارض جانبی ناشی از این درمان، برطرف می‌شود. برای بهبود کیفیت استراحت و رفع اختلالات خواب، می‌توان کارهای زیر را انجام داد:
        ایجاد محیطی که در آن عوامل مختل‌کننده خواب به حداقل ممکن برسد، به شکل: کم کردن سر وصدا، خاموش کردن چراغ‌ها یا کم کردن نور آنها، تنظیم دمای اتاق، تمیز، خشک، بدون چروک و مرتب نگه داشتن وسایل و محل‌های خواب بیمار، استفاده از روانداز، برای حفظ گرما، قرار دادن بالش‌ها در جاهای لازم و در دسترس، پوشاندن لباس‌های نرم و گشاد به بیمار، عادت دادن بیمار به انجام کارهایی که اخلال در خواب وی را، به دلیل اجابت مزاج، به حداقل ممکن می‌رساند، از قبیل:
       نیاشامیدن پیش از خواب، تخلیه مثانه و روده پیش از خواب، افزایش مصرف مایعات و فیبر در طول روز، استفاده از داروی مخصوص کاهش بی‌اختیاری، پیش از خواب.

با انجام اقدامات زیر نیز می‌توان استراحت بیمار را بهبود بخشید:
خوردن میان‌وعده‌ای سرشار از پروتئین 2 ساعت پیش از خواب.
اجتناب از خوردن غذاهای سنگین، پرادویه یا شیرین 4 تا 6 ساعت پیش از خواب
اجتناب از کشیدن سیگار و مصرف نوشیدنی‌های الکلی 4 تا 6 ساعت پیش از خواب
اجتناب از نوشیدنی‌های کافئین‌دار
تمرینات ورزشی (که باید حداقل دو ساعت پیش از خواب به اتمام برسند)
داشتن خواب منظم به مدت مشخص
می‌توان از دارو نیز برای کمک به برطرف کردن اختلالات خواب بیماران مبتلا به سرطان استفاده کرد.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: