به گزارش شفا آنلاین،دکتر «اسد احسانزاده» اظهار کرد: اماس یا اسکلروز چندگانه که یک اختلال مادامالعمر در سیستم ایمنی خودکار بدن است و میتواند منجر به فلج شدید فرد مبتلا شود و در مرحله سوم یا چهارم زندگی رخ میدهد و تقریباً 3 – 2 برابر زنان را بیشتر از مردان درگیر میکند.
سرپرست گروه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام افزود: ام اس با از بین بردن پوشش عصبی به عصب بینایی، نخاع و مغز آسیب میرساند هرچند ممکن است در شروع بیماری، با از بین رفتن اعصاب توسط میلین وجود بیماری در شخص مشخص میشود و علت اصلی به تأخیر افتادن تشخیص، دوره پنهان طولانیمدت بیماری است که حدود یک الی 10 سال و بیشتر طول میکشد و بیمار تا حدود 30 سال پس از شروع بیماری زنده میماند و عده کمی در همان ابتدا فوت میشوند.
وی با بیان اینکه حدود یکمیلیون و 100 هزار نفر در جهان به اماس مبتلا هستند، گفت: دو بینی، مور مورشدن انگشتان دست یا پا، بیحس شدن و کرخ شدن بعضی انگشتها، حالت برقگرفتگی لحظهای در بدن، یخزدگی قسمتی از بدن، داغ شدن قسمتی از بدن، عدم هماهنگی اعضا خصوصاً پاها هنگام راه رفتن، عصبی شدن بیمورد، خواب زیاد، تنبلی و بیحسی، خستگی زودرس، اسپاسم، عدم هماهنگی بین کلمات در سخن گفتن، سنگینی سر و بدن، دفع بیشازحد ادرار نسبت به دیگران، حساس و زودرنج شدن، یبوست، علاقه به خوردن غذاهای سردیبخش (اسیدی) مانند لبنیات بخصوص ماست و بستنی از علائم این بیماری هستند.
وی خاطرنشان کرد: در صورت پیشرفت بیماری، عدم کنترل ادرار، از دست دادن کامل بینایی، افسردگی و خودخوری، نداشتن تعادل، داشتن لرزش هنگام حرکت، عدم درک هوا و آب سرد و گرم و انزواطلبی و گوشهگیری از دیگر علائم بیماری ام اس است.
احسانزاده ادامه داد: بیماری ام اس از طریق بینایی یا پا به فرد حمله میکند و آنها که از طریق بینایی موردحمله قرار میگیرند اگر زود تشخیص داده شود سرعت درمان نیز بالا میرود و در مدتزمان کوتاهی بهبود پیدا میکنند اما افرادی که از طریق پا موردحمله قرار میگیرند باید بهسرعت درمان شوند وگرنه در معرض حملات متعددی قرار میگیرند و درمان مشکلتر خواهد شد.
وی در پاسخ به این سؤال که چه کسانی مستعد بیماری ام اس هستند؟ گفت: دو گروه از افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ام اس هستند اول افراد فوقالعاده حساس، زودرنج و عصبی و دوم آنان که ازنظر عادت و رویه زندگی دارای بهاصطلاح طبع سرد هستند و از غذاهای سردی بخش (اسیدی) به حد وفور استفاده کنند و علاقه زیادی به خوردنترشی، سرکه، تمبر هندی، ماست، قره قروت و ... دارند.
این پزشک عمومی تصریح کرد: علت دقیق بیماری هنوز مشخص نیست اما چهار فرضیه علمی اصلی دربارهی این بیماری وجود دارد که یکی از شرایط جوی حاکم در سراسر جهان است که بر اساس این فرضیه به نظر میرسد ابتلا به اماس در میان ساکنان نواحی اطراف مدار نیمکره شمالی و جنوبی زمین شایعتر است. فردی که در یکی از مناطق متولد شده و پیش از رسیدن به سن نوجوانی به منطقه دیگر منتقل میشود و تا حدودی در معرض ابتلا به این بیماری قرار میگیرد.
وی همچنین ژنتیک یا ابتلای والدین و یکی از نزدیکان به این بیماری را عامل خطر ابتلا به ام اس در فرد برشمرد و اضافه کرد: یکی از دیگر علتها عامل ایمنی است که در مجامع پزشکی این امر پذیرفته شده است که بیماری ام اس نوعی اختلال در سیستم ایمنی خودکار بدن است و عامل ویروسی یکی از احتمالاتی است که گفته میشود در بروز ام اس نقش داشته باشد.
احسانزاده با اشاره به اینکه تاکنون هیچ راه مشخصی برای پیشگیری از بیماری شناخته نشده است، تصریح کرد: نور خورشید در پیشگیری از بروز یا جلوگیری از پیشرفت بیماری ام اس نقش دارد و متخصصین تغذیه نیز مصرف امگا 3 مانند تکمیل غشای سلولی و بهبودی ام اس را موثر میدانند و امگا 3 در ماهیهای چرب، گردو، تخم مرغ، کنجد و نارگیل وجود دارد.
وی گفت: ام اس بیماری مادامالعمر است و کنترل و معالجهی دائمی میطلبد تا فرد اماسی بتواند به زندگی طبیعی خود برگردد.