کد خبر: ۸۷۴۳۶
تاریخ انتشار: ۰۶:۱۷ - ۰۸ آذر ۱۳۹۴ - 2015November 29
شفا آنلاین>سلامت> بخش اورژانس بیماستان‌های دولتی پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت به‌طور محسوسی شلوغ‌تر شده است.
  بررسی تاثیر طرح تحول نظام سلامت بر ازدحام اورژانس‌ها
به گزارش شفا آنلاین،به نقل از سپید  شلوغی که دلیل اصلی آن شاید افزایش بیماران اورژانس نبوده بلکه بیمارانی باشد که بخش اورژانس را در دسترس‌تر و کم هزینه‌تر می‌بینند. هفته گذشته در یکی از پنل‌های دهمین کنگره طب اورژانس با عنوان «طﺮح ﺗﺤﻮل ﺳﻼﻣﺖ؛ ازدﺣﺎم اورژانس‌ها و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭼﺎلش‌ها» تاثیر اجرای طرح تحول نظام سلامت بر بخش اورژانس بیمارستان‌ها مورد بررسی قرار گرفت. لازم به ذکر است انجمن طب اورژانس ایران دهمین کنگره سالانه خود را از 30 آبان ماه تا 2 آذرماه 1394 در مرکز همایش‌های بین‌المللی محمد‌ابن‌زکریای‌رازی برگزار کرد. در این کنگره آخرین یافته‌های رشته طب اورژانس در قالب سخنرانی‌ها، ارایه مقالات بصورت شفاهی و پوستر، برگزاری کارگاه‌های تخصصی و نمایشگاه ارایه شد. بخش پرستاری کنگره نیز مانند کنگره‌های دوره گذشته فعال بود و مباحث مهم پرستاری اورژانس در آن ارایه شد.

افزایش 26 درصدی ورودی اورژانس‌ها
       در پنل «طﺮح ﺗﺤﻮل ﺳﻼﻣﺖ؛ ازدﺣﺎم اورژانس‌ها و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭼﺎلش‌ها»، حسن واعظی، رئیس اداره اورژانس بیمارستانی وزارت بهداشت نیز حضور داشت. وی در این پنل با بیان اینکه پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت ورودی اورژانس‌ها 26 درصد افزایش پیدا کرده است، گفت:‌ «بخشی از افزایش مراجعه به اورژانس‌ها به دلیل ماهیت آن است که هر شخصی هر زمانی که بخواهد می‌تواند به اورژانس مراجعه کند، بنابراین اورژنس یک بخش تمام وقت است. در این شرایط درمانگاه‌هایی که به بیمار در سطوح پایین تریاژ مانند سطوح چهار و پنج در طول عصر و شب خدمات ارائه کنند، می‌توانند به کاهش شلوغی در اورژانس‌ها بینجامند. مساله دیگر تخصصی شدن اورژانس‌ها است. نزدیک به 147 مرکز وجود دارد که پوشش 24 ساعته متخصص طب اورژانس دارند و مردم نیز با آگاهی که دارند از این اورژانس‌ها استقبال بیشتری می‌کنند، حتی نسبت به اورژانس‌های خصوصی استقبال از این اورژانس‌های تخصصی افزایش پیدا کرده و این مساله در طرح تحول نظام سلامت نیز شدت بیشتری یافته است.»

       واعظی با بیان این‌که گردش کار تخصصی در اورژانس‌های بزرگ و اورژانس‌های تروما نیز بر شلوغی اورژانس‌ها افزوده است، گفت: «در طرح تحول نظام سلامت 120 پروژه ملی برای توسعه، استانداردسازی و بازپیرایی اورژانس‌هایی که عمدتا نیز از اورژانس‌های بزرگ کشور هستند، انجام شده و در این اورژانس‌ها استانداردسازی و افزایش فضا در حال انجام است. صرف افزایش تخت اورژانس راهکار خلوت کردن آن نیست و شاید در کمتر از 48 ساعت تخت‌های افزوده شده توسط بیمار اشغال شود و این مساله را تجربه در مقاطع مختلف اثبات کرده است. پذیرش بی‌قید و شرط بیماران در اورژانس‌های دولتی نسبت به خصوصی نیز بر ازدحام آن می‌افزاید.»

استخدام پرستار برای بخش اورژانس و ACU
       رئیس اداره اورژانس بیمارستانی وزارت بهداشت با تاکید بر این که در کشور نزدیک به 7 هزارو 700 تخت اورژانس داریم و با این حال نزدیک به 11 هزار کمبود تخت با نیاز فعلی سال 1394، گفت: «با استاندارد 1/7 پرستار به ازای هر تخت با کمبود 16 هزار پرستار تنها در بخش اورژانس بیمارستان‌های دولتی روبه‌رو هستیم و این‌ها مسائلی نیستند که در طول یک یا دو سال قابل حل‌وفصل باشند. اما وزیر بهداشت در جلسه‌ای که هفته گذشته در مشهد داشت این مساله را مورد توجه قرار داد و برای استخدام پرستار در بخش‌های ویژه مانند ACU و بخش اورژانس مصوبه از سازمان مدیریت گرفت.»

دلایل وزارت بهداشت برای شلوغی اورژانس‌ها قابل قبول نیست
       البته علی بیداری، رئیس هیات بورد رشته تخصصی طب اورژانس دلایلی را که حسن واعظی برای شلوغی اورژانس‌ها پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت بیان کرد، قابل قبول ندانسته و گفت: «در دسترس بودن اورژانس‌ها در 24 ساعت همیشه وجود داشته است. تخصصی شدن اورژانس‌ها نه تنها به شلوغ شدن اورژانس منجر نشده بلکه باعث خلوت‌شدن سریع‌تر اورژانس می‌شود. تجهیز شدن اورژانس‌ها نیز همیشه وجود داشته است و قبل از طرح تحول نظام سلامت نیز اجرا ‌شده است. پذیرش بی قید و شرط بیماران در اورژانس از قبل از انقلاب نیز وجود داشته است. افزایش ورودی سالیانه نیز همیشه بوده و...در حالی که پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت ورودی اورژانس‌ها ناگهان افزایش پیدا کرده است و دلایلی که از سوی دکتر واعظی مطرح می‌شود به هیچ وجه قانع کننده نیست.»

       حسن واعظی در ادامه، همچنین کاهش پرداخت از جیب مردم را یکی از دلایل افزایش مراجعات نه تنها در اورژانس بلکه در تمامی مراکز و بیمارستان‌ها دانسته و گفت: «برخی از بیماران مراقبت در منزل دریافت می‌کردند اما چون تعرفه‌ها پایین آمده و میزان پرداخت از جیب کاهش پیدا کرده است، بیماران در حال وارد شدن به ACU و بخش‌های دیگر هستند وبسیاری از تخت‌ها درگیر ارائه خدمات به این افراد است. در گذشته برای بیماران نبود که برای دریافت این خدمات به بیمارستان‌ها مراجعه کنند.»

از افزایش 26 درصدی، پنج درصد اورژانسی هستند
       محسن عباسی، فلوشیپ طب اورژانس با تاکید بر این‌که گفته می‌شود مراجعه به اورژانس‌ها 26 درصد افزایش پیدا کرده در حالی که 5درصد این افزایش مربوط به بیماران اورژانسی است، گفت:‌ «بیمارانی که از نظر مالی مشکل داشته و نیاز به جراحی‌های مختلف دارند در حال حاضر وارد بخش اورژانس شده‌اند. با این اتفاق 50 الی 60 درصد ظرفیت اورژانس‌ها از بین می‌رود. راهکار این مساله این نیست که درمانگاه‌های 24 ساعته را افزایش دهیم و بیماران سطح 4 و5 را به آنها واگذار کنیم. ما باید اورژانس‌های خود را چابک کنیم. بیماری با شکستگی مهره به اورژانس می‌آید و پنج الی 6 روز در اورژانس می‌ماند و یک تخت را به خود اختصاص می‌دهد»

       عباسی با بیان این‌که در حال حاضر مدت ماندگاری بیماران بستری در بخش‌های اصلی به طور میانگین حدود 12 تا 24 درصد افزایش پیدا کرده است.گفت: « اگر به جای بستری کردن 6 بیمار هفت بیمار بستری شود بعد از 20 روز 20 تخت شما اشغال می‌شود. بنابراین درصد قابل توجهی از پیچیدگی اورژانس به این مساله بر می‌گردد که در بخش‌های بستری ما سکون به وجود آمده است. بخشی از اینرسی به این مساله بر می‌گردد که در گذشته بخشی از اعمال سرپایی با تعرفه 30 درصد انجام می‌شده است و در حال حاضر با تعرفه 10 درصد بستری می‌شود.»

پزشک خانواده باید پیش از طرح تحول اجرایی می‌شد
       غلامرضا معصومی، هیات ﻋﻠﻤﯽ داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﮑﯽ اﯾﺮان با بیان این‌که شروع طرح تحول نظام سلامت جمله‌ای از مقام معظم رهبری بود که «بیمار به جز رنج بیماری نباید رنج دیگری داشته باشد» و هزینه درمان زیادی بر دوش مردم قرار نگیرد،گفت: « بخشی از مشکلات طرح تحول نظام سلامت که ما می‌بینیم ناشی از این است که برنامه‌ای که چندین سال‌ روی آن کار شد به درستی انجام نشد. اول باید پزشک خانواده در کشور ما ایجاد و تثبیت می‌شد و سیستم مراقبت پزشکی ما در ابتدا باید به نقطه مناسبی می‌رسید. ما در ابتدا باید بتوانیم بیماران را خارج از بیمارستان به درستی مدیریت کنیم و بعد وارد بیمارستان شویم. متاسفانه این اتفاق رخ نداد و نظر دولت یازدهم هم این نبود و وزیر بهداشت نیز معتقد بود نمی‌توان به درستی به سراغ پزشک خانواده رفت و به اندازه طرح تحول از نظر ایشان فوریت نداشت.»

طرح تحول نظام سلامت نجات بخش بود
       فرزاد بزرگی، هیات ﻋﻠﻤﯽ داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﮑﯽ ﻣﺎزﻧﺪران نیز با حمایت از اجرای طرح تحول نظام سلامت، گفت:‌ «15 سال پیش که به ما آموزش می‌دادند گفتند اورژانس‌ها به دلایل مختلف روز‌به‌روز شلوغ‌تر می‌شود. در مازندران شرایط از نظر مالی در اورژانس بسیار سخت بود و طرح تحول نظام سلامت در واقع ما را نجات داد.»

سیستم ردیابی بیمار، مورد توجه طرح تحول قرار بگیرد
       محسن عباسی با بیان این‌که طرح تحول نظام سلامت فشار مضاعفی را به بخش اورژانس وارد کرد گفت: «ما در گذشته نیز در بیمارستان‌های آموزشی مشکل عدم تعیین تکلیف کردن بیماران بستری را داشتیم. در حال حاضر ما در بخش اورژانس بیمارستان حضرت رسول با بیماران اورژانس مشکلی نداریم بلکه بیماران غیر اورژانسی هستند که در اورژانس حضور دارند و پرستار نیز باید به آنها توجه کند. وزارت بهداشت باید برای حل این مشکل چاره‌ای بیاندیشد.»

       عباسی با تاکید بر این‌که عوامل درون بخش از جمله مسائل تاثیر گذار در شلوغی بخش است، گفت: «از زمان ورود بیمار تا زمانی که تعیین تکلیف شده، یعنی بستری یا مرخص می شود، زمانی است که موجب شلوغی بخش اورژانس می‌شود. فاز اول تریاژ، فاز دوم اقدامات درمانی، مشاوره‌هاو...است. بیمار باید سریعا از بخش تریاژ منتقل شده و پزشک وی را ویزیت کند. مساله دیگر سیستم‌های ردیابی بیمار است که در کشور ما وجود ندارد و در طرح تحول نظام سلامت می‌توان به آن نیز توجه کرد.»

       وی در ادامه گفت: «اقدام دیگری که می‌تواند به خلوت شدن اورژانس‌ها کمک کند به جای درمانگاه‌های شبانه‌روزی وجود واحد سرپایی قوی با پرسنل مناسب است که بیمار حداکثر پس از 6 ساعت تعیین تکلیف شده و بخش اورژانس را ترک کند.»
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: