به گزارش شفا آنلاين،خسرو صادقنیت با اشاره به رابطه سن و خواب اظهار داشت: سن یکی از عوامل مهم تأثیرگذار در مراحل مختلف خواب شبانه است. بر این اساس نوزادان حدود 16 ساعت در شبانهروز میخوابند که تا سن 3 تا 5 سالگی به 11 ساعت کاهش مییابد. در سن 9 تا 10 سالگی بیشتر کودکان حدود 10 ساعت در شب میخوابند.
وی افزود: برخلاف افراد بالغ در دوره نوزادی ممکن است خواب با مرحله حرکات سریع چشم آغاز شود که به آن خواب فعال گفته میشود. این روند معمولاً تا سال اول تولد ادامه مییابد.
این فلوشیپ طب خواب گفت: دوره خواب با حرکات سریع چشم و بدون حرکات چشم در نوزادان 50 تا 60 دقیقه است در حالی که این سیکل در افراد بالغ حدود 90 دقیقه به طول میانجامد همچنین مراحل مختلف خواب بدون حرکات چشم نیز در نوزادان به خوبی مشخص نیست و طی 2 تا 6 ماه اول زندگی به تدریج تکامل مییابد.
وی با بیان اینکه بیشترین مقدار خواب عمیق در کودکان دیده میشود، اظهار داشت: خواب عمیق با افزایش سن کاهش مییابد به طور کلی کیفیت و کمیت خواب عمیق در کودکان با بزرگسالان متفاوت است. برای مثال بیدار کردن کودکان در مرحله خواب عمیق در اولین دوره خواب شبانه تقریباً غیرممکن است. مطالعهای بر کودکان 10 ساله نشان داد که صدای 120 دسیبل نتوانست آنها را از خواب بیدار کند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: مطالعاتی که در زمینه خواب نوجوانان انجام شده است نشان میدهد که زمان کلی آنها کاهش مییابد و شروع و پایان خواب با تأخیر مواجه است همچنین این افراد در طول روز خوابآلودگی را تجربه میکنند، کاهش زمان خواب در نوجوانی به دلیل کاهش نیاز به خواب در این دوران نیست حتی در زمان بلوغ نیاز به خواب نسبت به قبل افزایش مییابد و کاهش ساعات خواب بیش از آنکه جنبه فیزیولوژی داشته باشد، تحت تأثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی است.
وی افزود: تغییر در ساعت بیولوژیک سبب تأخیر فاز خواب در نوجوانی میشود. تغییر در کمیت خواب عمیق نیز در این دوران قابل مشاهده است که میتواند شاخصی الکتروفیزیولوژیکی برای بلوغ مغزی نوجوانان باشد.
این فلوشیپ طب خواب گفت: دورههای بیداری بیش از یکی، دو دقیقه به خاطر آورده میشوند و بیداریهای کوتاهمدت چند ثانیهای غالباً زیاد نمیمانند. بیداریهای کوتاه مدت و دورههای بیداری طولانیتر با افزایش سن بیشتر میشوند.
صادق نیت خاطرنشان کرد: بیداریهای کوتاه مدت میتواند در طی بروز اختلالاتی در خواب مانند حرکات دورهای اندام یا مشکلات تنفسی حین خواب ایجاد شود که در دوران سالمندی بیشتر دیده میشود.
فارس