شفا آنلاين:سلامت>درمان-تعريق مکانيسمي طبيعي براي متعادل کردن دماي دروني بدن در روزهاي گرم سال است. با اين حال، تعريق بهدليل رطوبتي که ايجاد ميکند و لکي که روي لباس ميگذارد و مخصوصا بوي نامطبوعي که دارد، دلنشين نيست و افراد بسياري تلاش ميکنند با گرم شدن هوا به روشهاي مختلف جلوي تعريق يا حداقل بوي نامطبوع عرق را بگيرند. محصولات متنوعي از اسپريهاي ضدعرق گرفته تا خوشبوکنندهها و پدهاي لباس در بازار موجود است.
به گزارش شفا آنلاين،در رابطه با ترکيبهاي موجود در اين محصولات و سرطانزابودنشان بحثهاي زيادي وجود دارد. از دکتر محمدعلي نيلفروشزاده، متخصص پوست و رئيس مرکز تحقيقات سلولهاي بنيادي در مورد صحت اين ادعا پرسيديم و اينکه در نهايت بهتر است چه محصولي را انتخاب کنيم.
روي برخي محصولات نوشته شده دئودورانت يا خوشبوکننده و برخي ضدتعريق هستند. اين دو با هم فرقي دارند؟
بله، ولي متاسفانه افراد بسياري فکر ميکنند دئودورانتها و ضدعرقها يکي هستند و حتي کاربرد صحيح آنها را نميدانند و روي لباس اسپريشان ميکنند. ضدعرقها ترکيبهاي آلومينيومداري هستند که منافذ عرق را در سطح پوست مسدود ميکنند و اجازه ترشح عرق را نميدهند اما دئودورانتها با از بين بردن باکتريهاي روي پوست مانع ايجاد بوي بد ميشوند. هر دوي اين محصولات را بايد مستقيم روي پوست اسپري کرد.
آيا اين موضوع درست است که ضدعرقهاي آلومينيومدار سرطانزا هستند؟
در رابطه با ترکيبهاي آلومينيوم موجود در محصولات ضدتعريق و تاثيرات منفي که آلومينيوم بر سلامت دارد، تحقيقات بسياري انجام شده است؛ مثلا تحقيقي نشان داد اين ترکيب ميتواند عامل ابتلا به آلزايمر باشد و به همين دليل توصيه ميشود در مواد غذايي مصرف نشود اما در مورد اسپريها و اينکه ميتوانند باعث سرطان پستان شوند هنوز تحقيقات کاملي انجام نشده است. با اين حال براي اطمينان بيشتر، از محصولات بدون آلومينيوم و بيو استفاده کنيد که تاثيرپذيري مشابهي با ساير محصولات دارند.
چه افرادي نبايد اصلا از اين محصولات استفاده کنند؟
افرادي که دچار مشکلات کليوي هستند، بهتر است از ترکيبهاي آلومينيومدار استفاده نکنند زيرا ممکن است اين ترکيبها در بدن تجمع پيدا کند و مشکلساز شود. افرادي که به تازگي اپيلاسيون کردهاند يا در ناحيه زير بغل دچار جراحت هستند نيز بهتر است از اسپريهاي حاوي الکل استفاده نکنند. افرادي که زياد عرق نميکنند يا عرق آنها بد بو نيست بهتر است از دئودورانتها و خوشبوکنندهها استفاده کنند. اگر ميزان تعريق کم است، ميتوان از پدها استفاده کرد که مانعي بين پوست و لباس هستند و از مرطوب و لک شدن لباس پيشگيري ميکنند. البته پودرهاي جاذب درون اين پدها هم ميتواند آلرژيزا باشد و بايد ابتدا تست شوند. اگر ميزان تعريق بالاست نيز استفاده از اين محصولات فايدهاي ندارد و بايد ميزان تعريق را با تزريق بوتاکس يا ساير روشهاي درماني کم کرد.
بهترين زمان استفاده از اين محصولات چه ساعتي از روز است و چند بار در روز مجاز به استفاده از آنها هستيم؟
ميزان استفاده به ميزان تعريق و نوع شغل فرد بستگي دارد و قانوني کلي در اين زمينه وجود ندارد. بعد از استحمام و قبل از تعريق و بلافاصله بعد از بيدار شدن از خواب بهترين زمان براي استفاده از ضدعرقهاست. محصولات خوشبوکننده را بايد روي پوست تميز استفاده کرد و اسپري آنها روي پوست عرقکرده فايدهاي ندارد و حتي ترکيب بوي عرق و خوشبوکنندهها ميتواند بسيار بدتر از بوي عرق باشد.
روي برخي مامها عبارت 24 تا 48 ساعت درج شده است. اين به چه معني است؟
به معني مدت اثربخشي آن محصول است. شستن زير بغل بعد از اتمام اين مدت ضروري نيست و باقيماندن ماده روي پوست مشکل ايجاد نميکند.
روي برخي از ضدتعريقها عبارت 25 درصد آلومينيوم و روي برخي ديگر از آنها عبارت 10 درصد قيد شده است. کدام نوع مناسب چه افرادي است؟
ضدتعريقهاي حاوي آلومينيوم بالاي 25 درصد براي افرادي مناسب است که تعريق زياد زير بغل، پا و کف دست دارند. در حالت عادي آلومينيوم 10 درصد کافي است.
استفاده از ضدتعريق جلوي تنظيم دماي بدن را نميگيرد؟
نه، برخي از غدد عرقي در دوران کودکي فعال است و مايعي که از آن خارج ميشود، فقط آب و مواد معدني است و بو و رنگ ندارد اما با رسيدن به سن بلوغ و فعاليت هورمونهاي جنسي برخي غدد عرقي فعال ميشود که مايع خارج شده از آنها جز آب و مواد معدني حاوي چربي هم است و ترکيب اين چربي با باکتريهاي روي پوست بوي ناخوشايندي ايجاد ميکند. غدد عرقي در تمام سطح پوست متراکم است و بخشي از نقاط بيشتر تعريق ميکنند. استفاده از ضدعرقها باعث مسدود شدن برخي غدد ميشود و چون تعريق در ساير نقاط بدن وجود دارد، اختلالي در تنظيم دماي بدن به وجود نميآورد.
کدام ضدتعريق؟ کدام دئودورانت؟
ترکيبهاي شيميايي موجود در محصولات ضدتعريق و دئودورانت يکسان هستند؛ حتي ترکيبهاي انواع زنانه و مردانه هم يکسان است و فقط بوي آنها تفاوت دارد. انواع مردانه بوهاي تندتر و زنانهها بوي ملايمتري دارند. اما اينکه چه محصولي براي چه کسي مناسبتر است، به جنس و نوع پوست فرد و حتي ميزان تعريق يا بيماريهاي زمينهاي بستگي دارد. مثلا افرادي که مشکلات تنفسي دارند، بهتر است از اسپري استفاده نکنند زيرا احتمال ايجاد حساسيتهاي تنفسي را بالا ميبرد يا افراد مبتلا به اگزما و آلرژيهاي پوستي يا افرادي که پوست حساسي دارند، اگر اولين بار است از دئودورانت يا محصولات ضدتعريق استفاده ميکنيد، بهتر است ابتدا آن را روي قسمتي از پوست تست کنند. اگر به محصول آلرژي نشان دادند و دچار التهاب و قرمزي و خارش و سوزش پوست شدند، نبايد دوباره از همان محصول استفاده کنند زيرا به مرور خاراندن و التهاب ناحيه باعث تحريک بيشتر و تيرگي پوست ميشود. اين افراد بهتر است مامهاي صابوني را امتحان کنند زيرا معمولا لوسيونها زودتر جذب پوست ميشوند و آلرژيزايي بيشتري دارند. در کل توصيه به استفاده از محصولات بيو بدون آلومينيوم است.