به گزارش شفا آنلاین : دکتر فاطمه طاهری اظهار کرد: تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماه اول زندگی برای رشد و تکامل کودک از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه در این زمان کودک نیازی به استفاده از هیچ ماده غذایی دیگر حتی آب ندارد، افزود: شیر مادر بهترین و کاملترین غذا برای شیرخواران زیر شش ماه است و در این دوران شیر مادر به تنهایی به علاوه قطره مولتی ویتامین تمام نیازهای تغذیهای شیرخوار را تامین میکند.
این متخصص کودکان، تصریح کرد: غذای کمکی برای شیرخوار باید پس از شش ماهگی شروع شود، زیرا پس ازشش ماهگی نیازهای غذایی شیرخوار به تنهایی با شیر برآورده نمیشود. از سن شش ماهگی به بعد شیرخوار علاوه بر شیر مادر به غذاهای سالم و مناسب، کم حجم و پرانرژی نیاز دارد.
دکتر طاهری ادامه داد: در ابتدا باید تغذیه کودک از غلات ساده مانند برنج شروع شود و پس از یکی - دو ماه استفاده از غذاهایی مانند لعاب برنج و فرنی باید حبوبات و گوشت را نیز به این رژیم غذایی اضافه کرد که بهترین غذا در این زمان سوپ است.
این متخصص کودکان با اشاره به اینکه استفاده از طعمدهندهها و ادویهها مانند نمک، فلفل، شکر و رب تا یک سالگی در غذای کودکان ممنوع است، افزود: مصرف سفیده تخممرغ، شیر گاو و مرکبات تا یک سالگی کودک، ممنوع است و بهترین میوه تا قبل از یک سالگی برای کودک سیب است.
وی با بیان اینکه تا یک سالگی هنوز غذای اصلی شیرخوار، شیر مادر است و غذای کمکی باید پس از تغذیه با شیر مادر باشد، گفت: غذاهای کمکی همراه با شیر مادر برای آمادهسازی و تکامل روانی و اجتماعی کودک نقش بسزایی دارد.
دکتر طاهری، با بیان اینکه استفاده از یک الگوی صحیح غذایی و ایجاد عادت غذایی مناسب، پس از شش ماهگی بسیار ضروری است، افزود: شروع تغذیه تکمیلی قبل از شش ماهگی به دلیل آماده نبودن دستگاه گوارش شیرخوار برای پذیرش غذاهای دیگر غیر از شیر، اقدام نادرستی است. چراکه دستگاه گوارش کودک هنوز تکامل نیافته و با کوچکترین آلودگی به علت عدم رعایت بهداشت امکان ابتلا به عفونتها از جمله اسهال افزایش مییابد و باعث کاهش یا توقف رشد شیرخوار میشود.
وی تاکید کرد: از طرف دیگر شروع زودرس تغذیه تکمیلی سبب کاهش مدت زمان مکیدن پستان مادر میشود و ممکن است غذای کمکی در مقایسه با شیر مادر، انرژی و مواد مغذی کمتری به کودک برساند که موجب اختلال رشد کودک و در نهایت سوءتغذیه او میشود. همچنین زود شروع کردن تغذیه تکمیلی احتمال بروز حساسیت به بعضی از مواد غذایی را در کودک افزایش میدهد.
این متخصص کودکان، ادامه داد: اگر غذای کمکی دیر شروع شود، کودک تمایل خود را به خوردن غذاهای دیگر و امتحان کردن مزه و طعمهای جدید از دست میدهد و همچنین تکامل عمل جویدن به تعویق میافتد و کودک غذای دیگری جز شیر مادر یا مایعات را نمیخورد که این خود منجر به کم غذایی، اختلال رشد و سوء تغذیه میشود.
وی تاکید کرد: استفاده از غذای کمکی در مقایسه با شیر مادر، انرژی و مواد مغذی کمتری به کودک میرساند که موجب اختلال رشد کودک و در نهایت سوءتغذیه او میشود.
دکتر طاهری با بیان اینکه پس از یک سالگی کودک باید اول با غذا و سپس با شیر مادر تغذیه شود، گفت: پس از یک سالگی باید کودک با غذای سفره تغذیه شود. در ابتدا غذای نیمه جامد و مایعات سپس به شکل بزرگسالان تغذیه شود.
وی با اشاره به اینکه تا پنج سالگی زمان شکلگیری عادات غذایی افراد است،
افزود: والدین باید از شکلگیری عادات غذایی بد مانند عادت به غذاهای خیلی
شیرین یا خیلی ترش جلوگیری کنند.
ایسنا