راهکار درمانی شماره 2:توجه به مصلحات
هر غذایی را به جایش بخورید! تغذیه نامناسب، مصرف غذاهای خشک و خوراکیهای ناسازگار با مزاج از دیگر دلایل بروز یبوست هستند. علاوه بر اینها باید به مصلحات و تدابیر تعیینشده برای مصرف خوراکیها در هر منطقه از کشور توجه کرد. مثلا اگر مازندرانیها برنج مصرف نکنند، دچار یبوست میشوند در حالی که ساکنان تهران ممکن است با خوردن برنج یبوست بگیرند یا اگر ماهی در مازندران خورده شود، مشکلی ایجاد نمیکند اما اگر در یزد مصرف شود، ممکن است یبوست و نفخ را به دنبال داشته باشد.
راهکار درمانی شماره 3: اصلاح عادتهای غذایی
هر لقمه را 30 بار بجوید! تند غذا خوردن باعث ایجاد تشنگی و یبوست میشود و آهسته جویدن و صرف غذا با آرامش خاطر به پیشگیری از یبوست، چاقی و کبد چرب کمک میکند، بنابراین بهتر است هر لقمه غذا را 30 تا 40 بار بجوید و بعد قورت دهید. این کار باعث سیری زودرس کمشدن حجم غذای مصرفی و هضم بهتر مواد غذایی نیز میشود. علاوه بر اینها، توصیه میشود تا وقتی گرسنه نشدهاید، غذا نخورید. روی هم خوردن مواد غذایی مختلف نیز باعث سوءهاضمه میشود.
راهکار درمانی شماره 4:دفع منظم و نوشیدن آب کافی
اجابت مزاج را به تعویق نیندازید! برای جلوگیری از بروز یبوست باید عمل تخلیه را در ساعتهای معینی انجام دهید. خیلی از افراد این توصیه را برای کودکانشان به کار میبرند و به آنها میگویند صبحها بعد از بیدار شدن از خواب و شبها قبل از خوابیدن دستشویی بروند اما خودشان به آن عمل نمیکنند در حالی که به تعویق انداختن عمل دفع و نگهداشتن فضولات در بدن میتواند باعث یبوست و مشکلهای متعدد شود. نوشیدن مایعات به اندازه کافی نیز میتواند به رفع یبوست کمک کند. در فصلهای سرد هم که بلغم در بدن رسوب میکند، توصیه میشود صبحها ناشتا یک استکان آب جوش بنوشید. این عمل باعث لینت مزاج میشود.
راهکار درمانی شماره 5:اصلاح تغذیه
در طب سنتی، اعتقاد بر این است که مصرف بعضی خوراکیها مثل بادمجان، عدس، گوشتهای نمکسود شده، ماهیهای شور، شیرینی، قهوه، شکلات، چای پررنگ، سبزیهای تند، خوراکیهای ترش و قابض مثل آبغوره، فستفودها و غذاهای آماده و همچنین آب یخ میتواند باعث یبوست شود. در مقابل، غذاهایی مثل اسفیدباج (آبگوشت جوجه یا بزغاله و گوشتهای راحتهضم همراه با سبزیهایی مثل اسفناج و کدو و...) طبیعت گرم و تر دارند و رودهها را مرطوب میکنند. گوشت مرغ چاق و بال جوجه یا مرغ نیز باعث لعابدار شدن خوراک و نرم شدن مدفوع میشود؛ بهخصوص در کسانی که سوداوی مزاج هستند. از طرفی، مصرف مرغ همراه دارچین، بادام، زیتون و کرفس، شکم پر کردن آن با سبزیها و همچنین آبگوشت خروس با روغن بادام شیرین به رفع یبوست کمک میکند. درواقع دارچین لطیفکننده و مقوی معده است و نفخ را از بین میبرد. تخم کرفس نیز جاذب از معده و دافع از روده است؛ یعنی مواد زائد را از معده به سمت رودهها جذب و از رودهها به خارج از بدن دفع میکند. روغن زیتون هم ملین است و دل درد را برطرف میکند البته به شرط اینکه غذا با شعله زیاد طبخ نشود و خوراک به خوبی جا بیفتد.
چرا به یبوست دچار میشویم؟
طب سنتی معتقد است بعد از خوردن هر وعده غذایی، باید فضولات حاصل از آن دفع شود. البته در این زمینه استثناء هم وجود دارد؛ افراد سالخورده بهطور طبیعی فضولات دفعیشان کمتر است. علاوه بر دفعات اجابت مزاج، قوام مدفوع هم اهمیت دارد. مثلا ممکن است فرد روزی 4 بار دفع داشته باشد اما اجابت مزاجش همراه با یبوست باشد و با اتمام دفع احساس سبکی نکند. یبوست علل بسیار متعددی دارد؛ مثلا حرارت و خشکی رودهها میتواند باعث سفت شدن مدفوع شود. بعضی افراد هم به دنبال اسهال مزمن دچار یبوست میشوند. مصرف داروهای مخدر، شقاق و بواسیر، انسداد در رودهها یا مسیر ریزش صفرا به روده، تنگیها و چسبندگیها، کرمها و انگلهای روده، بیماریهای عصبی، عضلانی و روانی، تندخویی و عصبانیت، بیخوابی، تغذیه نامناسب و سرطانها میتوانند باعث یبوست شوند. توجه داشته باشید که اگر یبوست به روشهای ساده درمان نشود، حتما باید اقدامهای تشخیصی انجام بگیرد.
زمان