شفا آنلاين:سلامت>زیبایی-بدون ترديد بعد از آشپزها و نانواها كه مدام با موادغذايي كار ميكنند، خانمهاي خانهدار در معرض ابتلا به درماتيت هستند.
به گزارش شفا آنلاين،دكتر محمدعلي نيلفروش زاده متخصص پوست و مو گفت: شايد براي شما هم پیش آمده باشد گاهی در تماس با ماده غذایی خاصی دچار خارش یا قرمزی پوست شوید. ممکن است برای ما كه در منزل غذا درست ميكنيم، آسان باشد كه از دست زدن به يك ماده غذايي پرهيز يا كار با آن را به يكي از اطرافيان واگذار كنيم اما اين كار براي كساني كه بهصورت حرفهاي به كار آشپزي مشغول هستند و به آن بهعنوان يك شغل نگاه ميكنند، جديتر است. درماتيتها در همه افراد ايجاد نميشود و ممكن است پوست افراد، به مواد مختلف واكنش نشان دهد.
بدون ترديد بعد از آشپزها و نانواها كه مدام با موادغذايي كار ميكنند، خانمهاي خانهدار در معرض ابتلا به درماتيت هستند. در درماتيت يا التهاب پوست در اثر تماس با غذاها، اولين موضوع مهم، تماس طولاني و مكرر با مواد غذايي و ادويههاست كه با درماتيت پايدار در ناحيه دست ظاهر ميشود. علت قابلتوجه ديگري كه در بروز انواع حساسيتهاي تماسي به غذاها بسيار اهميت دارد، شستشو و تماس مكرر دستها با مواد شوينده است. يعني بيشتر افراد مستعد، علاوه بر تماس مكرر با مواد غذايي، بهدليل نوع كار خود مدام بايد دستانشان را بشويند و به همين دليل پوستشان در تماس مداوم با آب و مواد شوينده بهتدريج لايه شاخي خود را از دست ميدهد. اين مساله ميتواند عاملي موثر براي شيوع بيشتر درماتيت دستها باشد. مكانيسمهاي متفاوتي براي ايجاد درماتيت تماسي با غذاها وجود دارد و بيشتر موادغذايي قادر به ايجاد اين عارضه هستند اما بروز هريك از انواع آن در افراد مختلف به ويژگيهاي پوست فرد بستگي دارد.
درماتيت آلرژيك
شكل ديگر درماتيت تماسي، نوع آلرژيك آن است. شيوع اين نوع درماتيت از نوع تحريكي كمتر است و عمدهترين عامل ايجادكننده آن سبزيها و ميوههايي مثل انبه هستند. حساسيت به ادويههايي مانند فلفل، دارچين، جوز هندي، زنجبيل، برگ بو و وانيل است كه در بيشتر موارد به شكل التهاب پوست يا (بادکردن كف دست و انگشتان دست) تظاهر ميكند.
درماتيت تماسي
علائم پوستي درماتيت تماسي با توجه به شدت حساسيت فرد (استعداد ذاتي)، نوع ماده ايجادكننده و ميزان تماس با ماده مورد نظر متغير است. مهمترين علائم عبارتند از: کهير، قرمزي پوست، پوستهريزي، خارش، ترك خوردن پوست و گاهي تاول.
درماتيت تحريكي
شايعترين نوع درماتيت تماسي شغلي در مشاغلي كه شاغلان در آن در تماس مكرر با مواد غذايي هستند، درماتيت تحريكي است كه از اثر مستقيم تماس ماده غذايي با پوست ايجاد ميشود. رايجترين مواد غذايي ايجادكننده درماتيت تحريکي عبارتند از: آب مركبات، سير و پياز، تربچه، خردل، ذرت و آناناس. از اين ميان، درماتيت تماسي ناشي از تماس پوست با سير، بيشتر به شكل قرمزي و پوستهريزي و ترك خوردن نوك انگشتان ديده ميشود. افزودنيهاي غذايي، طعمدهندهها و رنگهاي غذايي نيز از ديگر عوامل ايجادكننده درماتيت تماسي - تحريكي هستند.
کهیر
شايعترين نوع درماتيت تماسي شغلي در مشاغلي كه شاغلان در آن در تماس مكرر با مواد غذايي هستند، درماتيت تحريكي است كه از اثر مستقيم تماس ماده غذايي با پوست ايجاد ميشود. رايجترين مواد غذايي ايجادكننده درماتيت تحريکي عبارتند از: آب مركبات، سير و پياز، تربچه، خردل، ذرت و آناناس. از اين ميان، درماتيت تماسي ناشي از تماس پوست با سير، بيشتر به شكل قرمزي و پوستهريزي و ترك خوردن نوك انگشتان ديده ميشود. افزودنيهاي غذايي، طعمدهندهها و رنگهاي غذايي نيز از ديگر عوامل ايجادكننده درماتيت تماسي - تحريكي هستند.
چه باید کرد؟
تشخيص درماتيتهاي تماسي با گرفتن شرح حال از بيمار و در صورت لزوم، بهرهگيري از تستهاي از جمله پچ تست امكانپذير است. درماتيت تماسي شغلي باعث كاهش كيفيت زندگي و كاهش رضايت فرد از محيط كار ميشود و حتما بايد در اين موارد اقدامهاي پيشگيريكننده انجام شود. مهمترين اقدام در اين موارد، كاهش تماس با مواد تحريككننده است. افراد مستعد، بايد حتما از دستكشهاي مناسب استفاده كنند. اقدامهاي درماني به شدت درماتيت بستگي دارند و به غير از توصيههاي مربوط به پرهيز از تماس، داروهايي مانند ضدخارشها و استروئيدهاي موضعي، خوراكي و تزريقي ميتواند در كاهش علائم درماتيت تماسي در فرد مبتلا موثر باشد. در موارد شديد كه احتمال بروز صدمههاي جبرانناپذير به فرد وجود دارد، حتي تعويض شغل براي فرد در معرض ابتلا به درماتيت تماسي با غذا ضروري است. بسياري از خانمهاي خانهدار نسبت به ايمني محيط كار خود بيتوجهاند و مثلا هنگام جابجا كردن ظروف حاوي غذاي داغ دچار سوختگي ميشوند. توصيه ميشود قبل از اينكه قابلمه حاوي برنج يا ماكاروني در حال جوش را برداريد و آماده آبكشي شويد، مسير حركت خود را وارسي كنيد تا مبادا چيزي سر راهتان باشد. توصيه ميشود قبل از اينكه چاقو به دست بگيريد و مواد غذايي را برش بزنيد، چاقو و دستهاش را بررسي كنيد. در محل مناسبي قرار بگيريد و احتياط را فراموش نكنيد. گاهي ممکن است بهدليل اينكه عجله داريد يا گمان ميكنيد قادريد ظرف داغ را به سرعت جابجا كنيد، در استفاده از دستگيرههاي مناسب اهمالكاري كنيد، اما سوختگي پوست از هر درجهاي كه باشد، دردسرساز است. حتما هنگام آشپزي از دستگيرههاي مناسب استفاده كنيد و اگر از فر استفاده ميكنيد، دستكش مخصوص فر را بپوشيد. اگر به هر دليل، پوست با ظرف يا بخارهاي داغ تماس پيدا كرد، بايد بلافاصله محل سوختگي را زير آب سرد بگيريد. اگر تاول ايجاد شده، نبايد آن را دستكاري كنيد و بتركانيد. استفاده از پماد زينكاكسايد بلافاصله پس از شستشوي پوست با آب سرد نيز كمككننده است. بد نيست در آشپزخانه پماد زينكاكسايد داشتهباشيد. سوختگيهاي جديتر بررسی و مراجعه به مراکز درمانی را می طلبد.
دنیای زنان