به گزارش شفا آنلاين،دکتر حجت مرتضاییان در مورد تعداد کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی با بیان اینکه آمار رسمی در کشور وجود ندارد گفت: پیشبینی ما این است که آمارها در ایران نزدیک به آمار جهانی یعنی یک کودک مبتلا در هر صد تولد زنده است البته این آمار، آمار کودکانی است که به صورت مادرزادی مبتلا به بیماری قلبی هستند، یعنی در دوره جنینی در رحم مادر مبتلا شدند و به هنگام تولد این بیماری را با خود دارند.
وی با اشاره به نقش وراثت در ابتلا به بخشی از بیماریهای قلبی مادرزادی در کودکان و با بیان اینکه علت اصلی این بیماری هنوز شناخته شده نیست، اظهار کرد: کودکانی که به دنبال بیماریهای عفونی و رماتیسمی دچار بیماری قلبی میشوند با بیمارانی که به صورت مادرزادی مبتلا شدند، متفاوت هستند. شایعترین علل بیماریهای اکتسابی قلب در کودکان عفونتها و عوامل بیماریهای رماتیسمی است که درخصوص این گروه نیز آماری نداریم اما پیشبینی ما این است که امروزه با توجه به دقت و توجهی که پزشکان در پیشگیری زودرس و تشخیص و درمان به موقع بیماران میکنند فراوانی این گروه بیماران نسبت به گذشته کمتر شده است.
مرتضاییان در همین راستا افزود: البته هنوز هم شاهد هستیم که تعدادی از کودکان به دنبال عفونتها و بیماریهای رماتیسمی دچار درگیریهای قلبی میشوند که در راس آنها میوکاردیتها (التهاب عضله قلب که عامل آن عوامل عفونی و ویروسها هستند) قرار دارند. خوشبختانه امروزه در هر دو گروه یعنی هم در گروه بیماریهای قلبی مادرزادی و هم در گروه بیماریهای قلبی اکتسابی امکان تشخیص و راحت و به موقع بوده و به همین دلیل درمان این بیماریها نسبت به گذشته بهتر شده است. امروزه ما زودتر این بیماران را پیدا کرده و به موقع تشخیص داده و درمان میکنیم و درمانهای ما نیز نسبت به گذشته بهتر شده است.
عضو هیات مدیره انجمن قلب کودکان در مورد میزان مرگ ومیر ناشی از بیماریهای قلبی در کودکان گفت: پیشبینی میشود که میزان مرگ و میر در گروه بیماریهای مادرزادی قلبی در کودکان فاقد کبودی بسیار کم و کمتر از یک درصد است اما در گروه بیمارانی که با کبودی هستند به دلیل پیچیدگیهای بیشتر و درگیری وسیعتر قلب میزان مرگ و میر در این گروه بیشتر است. با توجه به مراکز مختلف دنیا این اعداد و ارقام متفاوت هستند. آنچه که ما در کشور پیشبینی میکنیم این است که میزان مرگ و میر ما در گروه بیماریهای مادرزادی قلبی که همراه با کبودی است رقمی بین پنج تا شش درصد است.
مرتضاییان منظور از کبودی را اینگونه تشریح کرد: کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی به دو گروه تقسیم میشوند یکی بیمارانی که کبود هستند یعنی لبها و مخاطهای کبود و سیاهرنگ دارند و گروهی که فاقد کبودی هستند یعنی لبها و مخاط آنها کبودی ندارد. در گروه اکتسابی به دلیل اینکه ریشه اصلی این بیماریها مرتبط با عامل عفونی مبتلاکننده فرد است مرگ و میر بیشتر است، امروزه در دنیا با وجود تشخیص و درمانهای به موقع پیشبینی میشود تا حدود 30 درصد کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی دچار عوارض جدی یا مرگ و میر شوند که علت اصلی آن نیز عوامل عفونی و میکروبی است و در ایران نیز رقمی نزدیک به آمار جهانی را داریم.
وی با ابراز رضایت از طرح تحول سلامت و با بیان اینکه امروز با اجرای طرح تحول مشکل خاصی در زمینه بیماریهای قلبی و عروقی کودکان نداریم گفت: اکثر این بیماران در مراکز استانها و شهرستانهای دور به موقع شناسایی شده و بسیاری از درمانهای خود را در مراکز استانها میگیرند. تعدادی از این بیماران برای دریافت درمان در سطوح بالاتر به تهران و شهرهای بزرگ ارجاع میشوند.
وی افزود: قادریم اکثر این کودکان را در داخل کشور درمان کنیم. البته موارد بسیار کمی از این بیماران هستند که درمان آنها بسیار سخت، پرهزینه و پردردسر است که خوشبختانه امروزه امکان ارائه این خدمات را در داخل کشور برای همه این بیماران داریم. همه این خدمات تحت پوشش بیمه بوده و در طرح تحول سلامت دیده شده است.
مرتضاییان در خصوص پیشگیری از ابتلا به این بیماریها و خطاب به والدین اظهار کرد: والدین به هیچ وجه از این موضوع مضطرب و نگران نباشند و اگر کودکی مبتلا به بیماری قلبی را به دنیا آوردند هیچ گونه منعی برای بارداری مجدد و تولد کودکی سالم وجود ندارد و به هیچ وجه نگران نباشند. امروزه در کشور راهکارهای پیشگیری وجود دارد. به این صورت که در دوره بارداری مادر امکان ارزیابی جنین در هفتههای 16 تا 18 بارداری وجود دارد و در کل کشور انجام میشود. در بیماریهای قلبی اکتسابی نیز افزایش سطح سواد و سطح بهداشت موثر واقع میشود.
مرتضاییان در بخش دیگری از صحبتهایش در مورد غربالگری کودکان مبتلا به
بیماریهای قلبی با اعلام اینکه بررسیهای وزارت بهداشت در این زمینه آغاز
شده است تصریح کرد: طرح غربالگری برای تشخیص زودرس کودکان مبتلا به
بیماریهای مادرزادی قلبی در وزارتخانه مورد بررسی قرار گرفته و ممکن است
به زودی اجرا شود. ما این موضوع را دنبال میکنیم و امیدواریم هرچه زودتر
این کار را به عنوان یک طرح ملی در سراسر کشور انجام دهیم. اجرایی شدن این
طرح به هزینههای طرح و نیروهای پرسنلی مرتبط با آن بستگی دارد چراکه طرح
وسیعی بوده و پیشبینی میکنیم با همکاری نیروهای متخصص و مسوولان اجرایی
این کار به زودی آغاز میشود. این طرح در مرحله اول فقط برای غربالگری
بیماریهای مادرزادی سیانوتیک قلبی است که در حال بررسی است. امیدواریم
بتوانیم در آینده این طرح را گسترش دهیم.
ایسنا