به گزارش شفا آنلاين،دکتر مریم مهرابخانی در خصوص عوارض ایجاد شده در فک و دهان کودکان به واسطه مکیدن انگشت و پستانک، عنوان کرد: این امر باعث عوارضی از جمله جلوزدگی فک، تغییر حالت دندانها همچنین تنگی قوس فک بالا میشود که اگر این مکیدن بیشتر باشد، حالت بازشدگی در دندانهای جلوی فک بالا و پایین نیز ایجاد شده و با آوردن زبان در این فضا، حالت بازشدگی افزایش مییابد.
وی اظهار کرد: توصیه میشود به کودکی که با شیر مادر سیر شده پستانک ندهند؛ زیرا عضلات فکی در کودکان هنوز تکامل پیدا نکرده و ممکن است عوارضی را در این خصوص ایجاد کند، مکیدن انگشت و پستانک در پیدایش دندانهای نامرتب کودکان بسیار تاثیرگزار است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در صورتی که کودک بعد از سه سالگی عادت مکیدن پستانک یا انگشت خود را را ترک کند، مشکلات ایجاد شده در فک با رشد آنها از بین خواهد رفت، اما در صورتی که به مدت طولانی تا شش سالگی یا حتی بیشتر از این، مکیدن ادامه یابد، تاثیرات بیشتر و بدتری را در ایجاد دندانهای نامرتب در سنین بالاتر بر جا میگذارد.
مهرابخانی در خصوص مکیدن انگشت در کودکان، گفت: مکیدن انگشت نسبت به پستانک، اثرات بدتر و بیشتری را به جا میگذارد زیرا ترک آن در کودکان سختتر انجام میشود و حتی بهتر است برای ترک این عادت، از پستانک استفاده کنند.
وی با بیان اینکه پستانک در بیشتر مواقع نیز موجب انتقال بیشتر باکتریها از مجرای بینی به گوش میانی و بعد باعث عفونت در کودکان میشود، ادامه داد: دندانگیرها در کودکانی که به هنگام دندان درآوردن از آن برای خارش لثههای خود استفاده میکنند، مشکل حاد و جدی ایجاد نمیکند. به مادران توصیه میشود برای کودکانی که سن بیشتری دارند برای تحریک دندان درآوردن و رفع خارش، از هویج خام استفاده کنند.
این دندانپزشک در خصوص علل نامرتبی دندانها و عوامل کنترلکننده آن از کودکی، تصریح کرد: علل ژنتیکی از مهمترین علل در این خصوص است. به عنوان مثال عدم متناسب سایز دندانها با سایز فکها میتواند دندانهای نامرتبی را ایجاد کند.
وی با بیان اینکه باید در خصوص حفظ و نگهداری دندانهای شیری در کودکان بکوشیم، ادامه داد: به طور مثال بعد از مصرف شیر با نوشاندن کمی آب یا تمیز کردن با دستمال مرطوب میتوان اقدام پیشگیرانه انجام داد. همچنین در سنین بالاتر کودکان، با استفاده از مسواک میتوان از پوسیدگی دندانهای شیری جلوگیری کرد.
مهرابخانی افزود: بهداشت دندانها مخصوصا فضاهای بین دندانی برای دندانهای شیری بسیار اهمیت دارد؛ زیرا اگر پوسیدگی رخ دهد دندانها به سمت فضای خالی رفته و باعث نامرتبی دندانهای دائمی در بزرگسالی میشود.
این دندانپزشک با بیان اینکه والدین باید جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان شیری، کودکان خود را به دندانپزشکی ببرند، اظهار کرد: تا حد امکان بهتر است دندانها کشیده نشوند و در جای خود باقی بمانند. بهترین فضا نگهدار دندان، دندان شیری است که در صورت سالم بودن، شخص در آینده نیازی به انجام ارتودنسی نخواهد داشت.
وی تاکید کرد: حتی اگر دندان کودکان پوسیدگی ندارد، باید قبل از یک سالگی و زمان رویش اولین دندان شیری، والدین کودک برای افزایش آگاهی و اطلاعات مهم در خصوص نگهداری بهتر دندان کودکان به دندانپزشک مراجعه کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: کودکان تا حد امکان شبها قبل از خواب شیر نخورند؛ زیرا هنگام خوابیدن بزاق کمتری در دهان ترشح میشود و شیر به مدت زیادی روی دندانها باقی مانده و مکانیسم پوسیدگی در این زمان بیشتر رخ میدهد. به همین دلیل قبل از خواب با شستن دندانها، مادران به مدت چهار تا پنج ساعتی که کودک میخوابد، به کودک شیر ندهند.
مهرابخانی با بیان اینکه بعد از سه سالگی میتوان از فلوراید برای
شستوشوی دهان کودکان استفاده کرد، افزود: هرچه پوسیدگی در دندانهای شیری
کمتر باشد، در دندانهای دائمی نیز کمتر خواهد بود و هرچه این پوسیدگی در
دندانهای شیری بیشتر باشد، دندانهای دائمی نیز زودتر و بیشتر پوسیده
میشوند.
ایسنا