کد خبر: ۵۱۵۰۵
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۸ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۳ - 2015February 13
شفا آنلاين- یک متخصص تغذیه گفت: از دست رفتن دندان‌ها، نامناسب بودن آن‌ها یا زخم لثه در دوران سالمندی بسیار متداول است، به همین علت سالخوردگان بیشتر باید غذاهای نرم و خرد شده مصرف کنند.

به گزارش شفا آنلاين،فرناز جزءدائمی اظهار کرد: به دلیل اینکه اشخاص مسن قادر به جویدن گوشت، سبزی‌های خام، مغزها، دانه‌ها و بعضی میوه‌ها نیستند، مبتلا به کمبود چندگانه مواد مغذی می‌شوند. از این رو برای این بیماران از یک رژیم غذایی نرم و مایع در حجم کم و وعده‌های متعدد استفاده می‌شود.

وی در خصوص التهاب مری در این دوران، افزود: التهاب مری معمولا بر اثر برگشت اسید معده یا محتویات روده به مخاط قسمت‌های پایین مری به وجود می‌آید و برای پیشگیری از این مشکل بهتر است از مصرف غذاهای چرب و با حجم زیاد در یک وعده غذایی پرهیز کنید و از مصرف غذاهای اسیدی و با ادویه فراوان اجتناب کنند.

وی افزود: همچنین از مصرف شکلات، الکل، نوشیدنی‌های حاوی کافئین مانند قهوه و نعناع و روغن‌های گیاهی گرفته شده از نعناع، غذاهای خیلی شیرین مانند شربت‌های غلیظ، آب مرکبات، گوجه‌فرنگی، ادویه‌ها مثل فلفل و خردل اجتناب کنند و از خم و راست شدن هنگام صرف غذا، دمر خوابیدن، پوشیدن لباس‌های تنگ بویژه بعد از صرف غذا خودداری کنند.

این متخصص تصریح کرد: در زمان تهوع اصراری به خوردن غذا نداشته باشید، زیرا ممکن است سبب ایجاد حالت بی‌میلی همیشگی نسبت به آن غذای خاص شود. همچنین لازم است قبل از گرسنه شدن غذا میل کنید، زیرا گرسنگی احساس تهوع را تشدید می‌کند.

وی به سالمندان توصیه کرد: حجم غذای خود را در هر وعده کاهش داده و تعداد دفعات آن را افزایش دهید. غذا را کاملا بجوید و در طول مدت صرف غذا آرامش داشته باشید. از غذاهای سهل‌الهضم و آنچه با معده سازگار است مانند نان تست، بیسکوئیت، چوب شور، کلوچه، کیک، ماست، بستنی میوه‌ای، مایعات، شربت رقیق، سیب‌زمینی آب‌پز، برنج، ماکارونی یا رشته‌فرنگی، مرغ پوست گرفته آب‌پز یا کبابی، میوه‌ها، سبزی‌ها و انواع نوشیدنی‌ها استفاده کنید.

جزءدائمی در ادامه بازهم به سالمندان یادآور شد: از مصرف غذاهای چرب، خوراکی‌های بسیار شیرین مانند آب نبات و شکلات و شربت غلیظ، غذاهای پر ادویه و غذاهایی که رایحه تندی دارند و از غذا خوردن در اتاق‌های فاقد تهویه، بسیار گرم یا مملو از بوی غذاهای آزاردهنده پرهیز کنید. در ضمن به همراه غذا آب کمتری بنوشید؛ چرا که نوشیدن مایعات سبب احساس پری شکم و نفخ می‌شود. به همین جهت آب را به آرامی و کم بنوشید. غذاها و نوشیدنی‌ها را در درجه حرارت اتاق یا سردتر میل کنید، زیرا غذاهای گرم ممکن است تهوع را تشدید کنند. بعد از صرف هر وعده غذا استراحت کنید زیرا فعالیت سبب آهسته شدن هضم غذا می‌شود. بهترین وضعیت برای استراحت، حالت نشسته حدود یک ساعت بعد از صرف غذا است. اگر تهوع صبحگاهی دارید قبل از برخاستن از جا، نان خشک یا بیسکوئیت میل کنید.

این متخصص تغذیه با اشاره به دیگر مشکلات در دوران سالمندی عنوان کرد: زخم معده از دیگر مشکلات در این دوران است. عوامل رژیمی نقش مهمی در تکرر و شدت بروز زخم دارند. شناسایی و پرهیز از مصرف غذاهای محرک اغلب موجب بهبود زخم و جلوگیری از عود آن می‌شود. برنامه غذایی خود را با وعده‌های کم حجم و دفعات بیشتر تنظیم کنید. از مصرف قهوه که سبب تشدید سوزش زخم معده می‌شود پرهیز کنید و از مصرف زیاد غذاهای محرک در مواردی که حساسیت‌های غذایی وجود دارد (مانند حساسیت به شیر گاو) دوری کنید. از ویتامین‌های A و E که موجب تقویت مخاط معده شده و از بروز زخم جلوگیری و به بهبود زخم نیز کمک می‌کند، استفاده کنید. همچنین از مصرف ادویه محرک نظیر فلفل سیاه اجتناب کنید و مصرف غذاهای سرخ شده را محدود و از مصرف نوشابه‌های گازدار اجتناب کنید.




ایسنا



نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: