در کودکانی که از شیرخشک استفاده میکنند معمولا کمبود آهن وجود ندارد و
در نوزادانی که با وزن کم متولد میشوند، ذخایر آهن اغلب اندک بوده و باید
از 3 ماهگی، آهن اضافی به صورت قطره خوراکی خورانده شود و همچنین بستن
پیش از موقع بندناف نیز به این دلیل که نوزاد را از یکسوم کل خونش محروم
میکند، خطر فقرآهن را افزایش میدهد. اسیدسیتریک و اسیداسکوربیک یا
ویتامین C که در آلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گلکلم، سبزیها،
آبپرتقال، لیموشیرین، لیموترش، سیب و آناناس وجود دارند، میتوانند عوامل
افزایشدهنده جذب آهن در بدن باشند. استفاده از گوشت قرمز، ماهی یا مرغ
را در برنامهغذایی خود بگنجانید و از مصرف چای یا قهوه همراه یا بلافاصله
بعد از غذا پرهیز کنید. در صورت داشتن مشکلات گوارشی و یبوست برای رفع آنها
حتما به پزشک مراجعه کنید و عادات غذایی غلط خود را (مثل مصرف
موادغیرخوراکی مانند خاک و یخ) که خود از علائم کمخونی فقر آهن هستند،
تصحیح کنید و جهت پیشگیری به موقع یا بهبود کمخونی خود با پزشک و متخصص
تغذیه مشورت کنید. همچنین از نانهایی که از خمیر ورآمده تهیه شدهاند و از
مواد خشکبار مانند توت خشک، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خوبی
از آهن هستند و از غلات و حبوبات جوانهزده، استفاده کنید. سبزی مصرفی خود
را به شیوه صحیح شستوشو و ضدعفونی کرده و قبل از تهیه و مصرفغذا و پس از
هر بار اجابت مزاج، دستهای خود را با آب و مایع دستشویی بشویید. زنان
باردار هم سعی کنند روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا 3 ماه
پس از زایمان، مصرف کنند و مصرف قطرهآهن را همزمان با شروع تغذیهتکمیلی
تا پایان 2 سالگی در کودکان خود ادامه دهند.
اسیدمالیک و اسید تارتاریک که در هویج، سیبزمینی، چغندر، کدوتنبل،
گوجهفرنگی، کلمپیچ و شلغم موجود است نیز سبب افزایش جذبآهن میشوند.از
غذاهایی که غنی از آهن هستند و منابع غذایی حاوی ویتامین C در هر وعده
غذایی، جهت جذب بهتر آهن مانند پرتقال، گریپفروت، گوجهفرنگی، کلم،
توتفرنگی، فلفلسبز و لیموترش استفاده کنید.
آرمان