شفاآنلاین:سلامت>تنگی نفس (Dyspnea) وضعیتی است که تنفس طبیعی را برای شما دشوار میکند. این مشکل میتواند خفیف و حاد یا جدی و مزمن باشد. تشخیص و درمان تنگی نفس گاهی دشوار است زیرا دلایل مختلفی میتواند باعث بروز آن شود. ورزش بسیار سنگین، گرمای شدید، چاقی و رفتن به ارتفاع بالاتر میتواند باعث بروز این مشکل در یک فرد سالم شود. علاوه بر این، تنگی نفس احتمالاً نشانه یک مشکل پزشکی است. اگر دچار تنگی نفس غیرقابلتوضیح هستید، خصوصاً اگر ناگهانی بروز کرده است و شدید باشد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. نگران نباشید، امروزه دیگر تنگی نفس یک مشکل شایع دنیای ماشینی و آلوده فعلی است و طبق آمار از هر ۴ نفر معمولا ۱ نفر با این مشکل به مراکز درمانی مراجعه میکند. مهم این است که بهموقع تشخیص داده و درمان شود زیرا اگر نشانه یک بیماری زمینهای دیگر باشد، درمان آن بیماری در اولویت است.
به گزارش شفا آنلاین:در هنگام نفس تنگی، ممکن است احساس کنید نمیتوانید هوای کافی به ریههای خود وارد کنید یا نمیتوانید این کار را به اندازه کافی سریع انجام دهید. احساس میکنید اکسیژن هوا کم است و دم و بازدم برای شما دشوار است. علائمی که معمولا با تنگی نفس ظاهر میشوند عبارتند از:
معمولاً اگر تنگی نفس به طور ناگهانی رخ دهد یا علائم شدیدی داشته باشد، نشانهای از وجود یک بیماری جدی است.
باید بدانید که داشتن یک دوره تنگی نفس حتماً با سلامتی شما ارتباط مستقیم ندارد زیرا شما میتوانید پس از ورزش شدید، هنگام صعود به ارتفاعات زیاد یا مواجهه با تغییرات شدید دما نیز دچار تنگی نفس شوید. گاهی اوقات، این مشکل فقط یکی از عوارض چاقی است و ورزش میتواند علائم را بهبود بخشد. بااینحال، تنگی نفس معمولاً به وجود یکی از مشکلات سلامتی مربوط میشود. بیشتر موارد تنگی نفس بهدلیل شرایط قلبی یا ریوی است. قلب و ریههای شما در انتقال اکسیژن به بافتها و خروج دیاکسیدکربن از آنها نقش دارند و مشکلات مربوط به هریک از این فرآیندها بر تنفس شما تأثیر میگذارد. شایعترین دلایل تنگی نفس، آسم، نارسایی قلبی، بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD)، بیماری بینابینی ریه، ذاتالریه و مشکلات روانشناختی است که معمولاً با اضطراب در ارتباط است. گاهی تنگی نفس ناشی از اعصاب است و فرد بعد از عصبی شدن دچار آن میشود که خوشبختانه قابل کنترل است.
اگر این مشکل به طور ناگهانی شروع شود، آن را تنگی نفس حاد مینامند که میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
اگر فردی بیش از یک ماه دچار تنگی نفس شود، این حالت را تنگی نفس مزمن مینامند که میتواند بهدلایل زیر رخ دهد:
برخی دیگر از مشکلات ریوی مانند موارد زیر نیز ممکن است باعث تنگی نفس شوند:
تنگی نفس همچنین ممکن است بهدلیل مشکلات قلبی زیر با علائم تنگی نفس و تپش قلب بروز کند:
آلایندههای محیطی مانند مواد و گاز شیمیایی، گردوغبار و دود میتوانند تنفس را برای افراد دچار تنگی نفس دشوار کنند. افراد مبتلا به آسم ممکن است دریابند که قرار گرفتن در معرض مواد آلرژیزا مانند گرده گل یا کپک میتواند باعث بروز تنگی نفس شود. خوشبختانه برخی از آلایندهها مانند استعمال دخانیات قابلکنترل هستند و امکان قطع مصرف آنها وجود دارد. جالب است بدانید که ۶۰ درصد افراد مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن یا COPD سیگاری بودهاند. در پاسخ به سؤال علت تنگی نفس در شب چیست؟ میتوان گفت که هر یک از علل ذکر شده بهخصوص علل تنگی نفس مزمن، میتوانند بهعنوان عامل تنگی نفس در خواب در نظر گرفته شوند.
تنگی نفس میتواند گروههای خاصی از افراد را از طرق مختلف تحت تأثیر قرار دهد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
یکی از علائم برجسته این بیماری همهگیر فعلی، تنگی نفس است و سایر علائم آن شایع تب، سرفه و خستگی است. اگر در خانه خود را قرنطینه کردهاید باید علائم خود را مدام کنترل کنید. درصورتیکه با علائمی مانند مشکل تنفسی، احساس سنگینی یا گرفتگی در قفسه سینه، رنگ لبهای مایل به آبی، گیجی و خوابآلودگی مواجه شدید، حتماً به دنبال فوریتهای پزشکی باشید.
برحسب علل بروز تنگی نفس، شدت آن نیز متفاوت است و میتواند از حالت خفیف و موقتی تا شدید و مزمن متغیر باشد. بههمیندلیل مهم است که بهمحض بروز مداوم آن به وضعیت بالینی خود شک و حتماً با پزشک در این زمینه مشورت کنید. گاهی یک تنگی نفس ساده نشاندهنده نارسایی قلبی است که با کمبود اکسیژنرسانی به بدن مطمئناً وضعیت شما بهمرور بدتر خواهد شد و حتی ممکن است ریهها نیز درگیر شوند.
فاکتورهای زیر شما را بیشتر در معرض خطر تنگی نفس قرار خواهند داد:
تنگی نفس میتواند با هیپوکسی یا هیپوکسمی همراه باشد، یعنی سطح اکسیژن خون پایین بیاید. این مسئله میتواند منجر به کاهش سطح هوشیاری و سایر علائم جدی شود. اگر تنگی نفس شدید باشد و برای مدتی ادامه یابد، خطر بروز مشکلات شناختی موقتی یا دائمی مغز وجود دارد. همچنین میتواند نشانهای از شروع یا بدتر شدن سایر مشکلات پزشکی باشد.
افراد مبتلا به تنگی نفس میتوانند تدابیری را برای بهبود سلامت کلی خود اتخاذ کرده و امکانات تنفسی بیشتری به خود اختصاص دهند. اینها شامل:
پزشک معمولاً میتواند تنگی نفس را بر اساس معاینه فیزیکی کامل از فرد، به همراه گرفتن شرح کاملی از تجربیات وی تشخیص دهد؛ بنابراین بیمار باید توضیح دهد که چگونه و از چه زمانی حملات تنگی نفس آغاز شدهاند، چه مدت طول میکشند، چند بار رخ میدهند و شدت آنها چقدر است؟
پزشک ممکن است از تصویربرداری با اشعه ایکس قفسه سینه و تصاویر توموگرافی کامپیوتری (CT) برای تشخیص دقیقتر تنگی نفس و ارزیابی سلامت قلب، ریهها و سیستمهای مربوطه استفاده کند. گرفتن نوار قلب (ECG) ممکن است به نشاندادن علائم حمله قلبی یا مشکلات دیگر در قلب کمک کند. آزمایش اسپیرومتری برای اندازهگیری جریان هوا و ظرفیت ریه بیمار معمولاً انجام میشود. این کار میتواند به تعیین دقیق نوع و میزان مشکلات تنفسی در یک فرد کمک کند. آزمایشات دیگری نیز میتوانند سطح اکسیژن موجود در خون بیمار و ظرفیت خون برای حمل اکسیژن را بررسی کنند.
اصولاً درمان تنگی نفس بهعلت اصلی آن بستگی خواهد داشت. فردیکه به دلیل فشار کار یا زندگی و مشکلات عصبی بیشازحد دچار تنگی نفس میشود، احتمالاً پس از استراحت و آرام شدن علائم او برطرف میشود. بههمیندلیل معمولاً انواع قرص برای تنگی نفس عصبی حاوی ترکیبات آرامبخش هستند.
در موارد شدیدتر تنگی نفس، نیاز به اکسیژندرمانی بهکمک کپسول اکسیژن یا دستگاه اکسیژنساز است. کسانیکه مبتلا به آسم یا COPD هستند، معمولا داروهای استنشاقی گشادکننده برونش تنفسی مصرف میکنند تا دچار تنگی نفس نشوند. اگر تنگی نفس با آسم در ارتباط باشد، معمولاً بدن بهخوبی به داروهایی مانند گشادکننده برونش و استروئیدها پاسخ میدهد. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) و داروهای ضد اضطراب نیز میتوانند مؤثر باشند.
هنگامیکه تنگی نفس بهدلیل عفونتهایی مانند ذاتالریه باکتریایی باشد، آنتیبیوتیکها میتوانند علائم را طی ۳ روز تا یک هفته تسکین دهند. مشکلات تنفسی ناشی از COPD میتوانند با تکنیکهای تنفسی خاص و تمرینات تقویتکننده عضلات در تنفس بهبود یابند. افراد میتوانند نحوه انجام این کارها را در برنامههای توانبخشی ریوی بیاموزند. از پزشک خود بخواهید تا میزان پیشرفت آپنه خواب در شما را ارزیابی کند و در صورت لزوم از دستگاههای سیپپ یا بایپپ هنگام خواب استفاده کنید. بنابراین در نهایت این پزشک متخصص ریه و مجاری تنفسی است که پس از یک تشخیص صحیح میتواند برنامه درمانی مناسب شما را ارائه دهد.
برای درمان تنگی نفس در خانه شما میتوانید راههای زیادی را امتحان کنید که به کاهش و رفع حملات شما کمک خواهند کرد. از این راهکارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
طب سنتی ثابت کرده است که نوشیدن دمنوشهایی مانند نعناع، شیرین بیان، گزنه، آویشن، زنجبیل، بابونه و بخور گرم یا سرد در رفع حملات تنگی نفس مؤثر است. برای تهیه دمنوش گیاهی میتوانید به مدت ده دقیقه گیاه موردنظر را در آب جوش قرار دهید و سپس عصاره آن را میل کنید. نباید فراموش کنید که معمولاً یک قاشق چایخوری از هر نوع گیاه برای تهیه دمنوش کافی است.
از نظر متخصصان طب سنتی، مصرف مداوم شیر بادام شیرین و عصاره جو دو سر در تسکین این درد بسیار مؤثر است. از دیگر مواد غذایی مؤثر در کاهش حملات آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین ماساژ سینه با روغنهای اساسی مثل روغن اوکالیپتوس، روغن کافور و روغن سیر نیز مؤثر است.