کد خبر: ۳۵۲۰۹۴
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۱۲ آبان ۱۴۰۳ - 2024November 02
«در آینده بسیار نزدیک اتفاقات مهلکی از لحاظ حوادث ایمنی در کارگاه‌ها و بنگاه رخ می‌دهد» متأسفانه از زمان حادثه در معدن یورت در سال ۹۶ این هشدار‌ها داده شد، اما کسی توجه نکرد.
شفاآنلاین:جامعه>بیش از ۴۰ روز از حادثه طبس گذشت، حادثه انفجار در معدن زغال سنگ «معدن‌جو» طبس حوالی ساعت ۲۱ شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ در پی تصاعد آنی گاز متان روی داد که ۲ بلوک B و C تحت تأثیر قرار گرفتند و براساس آخرین آمار رسمی در آن نوبت کاری ۶۵ نفر از معدنکاران دچار حادثه و محبوس شدند. عملیات امداد و نجات برای خارج کردن معدن‌کاران گرفتار در معدن تا صبح چهارشنبه چهارم مهر ماه ادامه یافت و در مجموع پیکر‌های ۴۹ جانباخته از تونل‌های معدن خارج شد؛ همچنین این حادثه ۱۶ مصدوم داشت که با فوت چهار نفر، شمار جانباختگان به ۵۳ نفر افزایش یافت. در این شرایط مسئولان به فکر جبران خسارت‌ها و پیشگیری در زمینه تکرار این حادثه افتاده‌اند. 
به گزارش شفا آنلاین:احمد می‌دری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: «ایمنی معادن باید توسط بهره‌برداران مورد بررسی قرار بگیرد و کارکنان اداره کار، بهداشت و دیگر نهاد‌ها باید نظارت داشته باشند. » وی در جلسه هم‌اندیشی با فعالان معدنی و صنعتی استان خراسان جنوبی در شهرستان طبس معرفی ۷ معدن برای تعطیلی به دستگاه قضا خبر داد و گفت: «معادن زغال سنگ کشور از ۱۵ مهر امسال مورد ارزیابی قرار گرفته که تاکنون مراجعه به ۶۷ معدن انجام و درخواست تعطیلی هفت مورد به دستگاه قضا ارسال شده است.»
پلمب دومین معدن زغال سنگ در استان گلستان
پس از بروز حادثه تلخ ریزش معدن طبس چند روز پیش معدن زغال سنگ شمال شرق کشور معروف به زمستان یورت به علت مسائل بهداشتی و ایمنی پلمب شد و دو روز پیش هم معدن زغال سنگ شرق کلات در استان گلستان تا زمان رفع نواقص ایمنی، بسته شد. مرکز رسانه قوه قضاییه به نقل از آسیابی، رئیس کل دادگستری گلستان اعلام کرد: تا زمانی که کمیته کارشناسی شامل اداره کار، اداره صمت، اداره استاندارد، اداره بهداشت و کارشناس رسمی دادگستری، ایمنی و بهداشت این معادن را تأیید نکنند این معادن بازگشایی نمی‌شود. یکی از دیگر مواردی که به صورت ویژه در استان به آن ورود کرده‌ایم موضوع قرارداد‌های کارگری در معادن زغال سنگ است. اگر در بررسی‌ها قصور و بی‌توجهی نسبت به حقوق کارگران و ایمنی معدن محرز شود برخورد قانونی و قضایی لازم صورت خواهد گرفت.
نتیجه سال‌ها بی‌توجهی
در این رابطه فرامرز توفیقی، فعال کارگری  می‌گوید: «یک ماه قبل از حادثه معدن طبس یک مصاحبه‌ای کردم که «در آینده بسیار نزدیک اتفاقات مهلکی از لحاظ حوادث ایمنی در کارگاه‌ها و بنگاه رخ می‌دهد» متأسفانه از زمان حادثه در معدن یورت در سال ۹۶ این هشدار‌ها داده شد، اما کسی توجه نکرد. خصوصی‌سازی به بدترین شکل در بسیاری از مواقع شکل گرفت و به افراد کارآمد، بخش‌های دولتی واگذار نشد. ما یک پروتکل برای صلاحیت سنجی از فردی که مجموعه‌ای را در اختیار آن قرار می‌دهیم، هنوز نداریم. فردی که قرار است معدنی را با چند صد نیروی کار تحویل بگیرد، موارد و پروتکل‌های قانونی را می‌شناسد؟.»
وی در ادامه گفته‌هایش می‌افزاید: وقتی فرد مسئول و مدیر از ابتدایی‌ترین موضوعات خبر ندارد، چطور به آن فرد، معدن که جز انفال است، واگذار می‌کنید؟ مثلاً ذات مشتقات نفتی، تولید گاز متان است، گاز متان که قابلیت انفجار و اشتعال دارد، برای کارگران معادن یک خطر جدی محسوب می‌شود. اما اگر آن فرد یکبار کارتون‌ها یا فیلم‌های قدیمی را می‌دید، متوجه می‌شد در زمان‌های قدیم که انگلستان صنعتی نشده بود در معادن زغال سنگ و عمق زمین، یک پرنده مثل بلبل یا قناری در قفس می‌گذاشتند و زمانی که گاز فضا را می‌گرفت، این پرنده مشغول به سروصدا با صدای بلند می‌شد و کارگران فوراً معدن را ترک می‌کردند. اما ما در بسیاری از معادن شاهد این موضوع هستیم که بازرسی سختگیرانه‌ای انجام نمی‌شود، وزارت صمت، قرارداد‌های محکمی را نمی‌بندد. »
توفیقی معتقد است که آمار‌هایی که در زمان وزارت کار در دولت سیزدهم منتشر می‌شد و از کاهش حوادث برای کارگران حکایت داشت، نادرست و دروغ بود، و خاطرنشان کرد: «نتیجه این آمار‌ها و بی‌توجهی به قشر کارگران حوادث معدن جو طبس و یتیمی و بی‌سرپرستی تعداد زیادی از کودکان و زنان شد. با کدام پول یا دادن خانه می‌خواهید محبت پدری یا همسر را که فقط به دلیل بی‌توجهی شما، بی‌سرپرست شده‌اند، جبران کنید؟ باید مقصران اصلی اینگونه حوادث به مجازات برسند که همان مدیران سابق و بی‌توجه در دولت قبل بود و از همین امروز به فکر ایمنی کارگران، معادن و… باشید. ریشه‌یابی و حل مسأله باید از زیر زمین و معادن صورت بگیرد، نه روی کاغذ. به جرات می‌می گویم که حوادث کاری داریم که رسانه‌ای نمی‌شود و معدن طبس رسانه‌ای و مورد توجه قرار گرفت. حوادث وحشتناکی که یا انفرادی هستند یا بنا به دلایلی که کارگران قراردادی ندارد، رسانه‌ای نمی‌شود. ‌امیدوارم یکبار برای همیشه آقای می‌دری که با شعار پیوسته عدالت آمده، سریعتر به معاون روابط کار خود دستور بدهد که در قوانین و قرارداد‌های کارگران بازنگری صورت بگیرد. »
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: