شفا آنلاین>سلامت>کربوهیدراتها شهرت بدی دارند. معمولا وقتی افراد اضافه وزن پیدا میکنند، اولین مقصر را کربوهیدراتها میدانند، اما آیا این واقعیت دارد؟ درست است، برخی از کربوهیدراتها بد هستند اما نه همهی آنها. بسیاری از کربوهیدراتها ضروری هستند زیرا سوخت مورد نیاز بدن را تامین میکنند.
به گزارش شفا آنلاین:کربوهیدرات ها به طور طبیعی در غذا های گیاهی یافت میشوند و به طور معمول این کربوهیدراتها مفید هستند. به این نوع کربوهیدراتها، کربوهیدراتهای پیچیده میگویند که سیستم گوارشی سالم و سوختوساز بدن را بهبود میبخشند.
کربوهیدراتهای بد به عنوان نشاسته و قند به مواد غذایی فرآوری شده اضافه میشوند که ممکن است پیامدهای متعددی را به همراه داشته باشند. این کربوهیدراتها را کربوهیدراتهای ساده مینامند که جذب جریان خون شده و در نهایت به قند خون تبدیل میشوند.
کربوهیدرات ها به دو دسته کلی ساده و پیچیده تقسیم می شوند. کربوهیدراتهای ساده جزء کربوهیدراتهای بد محسوب میشوند. اینها کربوهیدراتهایی هستند که بسیاری از مواد مغذی ضروری آنها حذف شده است.
کربوهیدراتهای ساده سریع هضم میشوند و به همین دلیل موجب افزایش ناگهانی سطح قند خون شده و در نتیجه زودتر احساس گرسنگی به فرد دست میدهد. این احساس سیری کوتاه مدت منجر به پرخوری، افزایش وزن و بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون بالا میشود.
غذاهای محبوب با کربوهیدراتهای ساده عبارتند از:
کربوهیدراتهای پیچیده جزء کربوهیدراتهای خوب به شمار میآیند. این نوع از کربوهیدراتها سرشار از مواد مغذی مانند سبوس و فیبر هستند که همین امر موجب میشود تا هضم آنها کندتر شود. هضم کند منجر به آزادسازی کند اما ثابت گلوکز میشود و از افزایش قند خون جلوگیری میکند.
انتخاب یک جایگزین غلات کامل به جای موارد بالا میتواند دو مزیت عمده داشته باشد. مزیت اول این است که شما همان غذا را دریافت میکنید اما به صورت یک کربوهیدرات پیچیده و از تمام فواید آن بهرهمند خواهید شد. دوم این که احتمال این که غذاهای فرآوری شده که قند بالایی دارند مصرف کنید، کمتر میشود.
کربوهیدراتها به سه دسته دیگر تقسیم میشوند: فیبرها، نشاستهها و قندها.
فیبر از غذاهای گیاهی بدست میآید. فیبر یک کربوهیدرات پیچیده است که به طور کامل در طی عملیات هضم تجزیه نمیشود. در عوض، از رودهها عبور کرده و به هضم سایر مواد غذایی کمک میکند. همچنین به شما کمک میکند تا مدت زمان طولانیتری احساس سیری داشته باشید و در نتیجه از پرخوری جلوگیری میکند.
منابع خوب فیبر عبارتند از:
نشاستهها کربوهیدراتهای پیچیده هستند. نشاسته نیز عملکردی مشابه با فیبر دارد. بدن آنها را کندتر هضم میکند و ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن تامین میشوند.
نشاسته نیز در بسیاری از مواد غذایی مشابه یافت میشود:
قندها به دو صورت وجود دارند: طبیعی و افزودنی. قندهای طبیعی و افزودنی کربوهیدراتهای ساده هستند که به این معنی است که بدن آنها را خیلی سریع هضم میکند. افزایش ناگهانی و در نتیجهی آن پایین آمدن شدید سطح قند خون را افت قند مینامند.
بدن نمیتواند تفاوت بین قند طبیعی و قند افزودنی یا غیرطبیعی را تشخیص دهد. این موضوع را در نظر داشته باشید که خوردن یک آبنبات تنها قند مورد نیاز را به بدن شما میرساند، در حالی که خوردن میوه علاوه بر تامین قند مورد نیاز بدن، سرشار از فیبر است.
قندهای افزودنی به نامهای زیر شناخته میشوند: