آهن به دو صورت وارد چرخه زیستی ما می شود یا آهن هم است که از طریق منابع حیوانی تامین می شود یا آهن به صورت غیرهم است که از طریق منابع گیاهی تامین می شود
شفاآنلاین>سلامت>دکتر ضیاءالدین مظهری با بیان اینکه کم خونی از عوامل زمینه ساز بسیاری از بیماری های عفونی و غیرعفونی و حتی افزایش جذب ریزگردها و مسمومیت های ریوی است، گفت:« با توجه به بازگشایی مدارس و گستردگی کم خونی فقر آهن که دامن گیر بسیاری از افراد در سنین کودکی و سنین رشد است و حتی در برخی جوامع ۶۰ درصد زنان و ۳۰ درصد مردان را گرفتار کرده است توجه به این مسئله بسیار مهم است زیرا کم خونی فقر آهن باعث افت توان مغز و توان جسمی می شود.»
به گزارش شفاآنلاین:دکتر ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی درباره علایم کم خونی فقر آهن گفت:« احساس خستگی، کندی رشد کودکان، کاهش مقاومت بدن در برابر عوامل بیماری زای فصلی و محیطی، احساس بی میلی به غذا خوردن، احساس کاهش توانایی جسمی، کم آوردن نفس در سربالایی، تپش قلب زیاد هنگام ورزش، تپش قلب که برخی اوقات باعث از خواب پریدن فرد می شود، احساس دردهایی در ناحیه مچ پا ، کم خواب شدن، تحریک پذیری، پریدگی رنگ صورت و زیر چشم ها، همچنین کاملا سفید بودن خطوط کف دست،افرادی که به طور مرتب دچار بیماری می شوند و در مقابل عفونت ها درمانشان طولانی مدت می شود، دلیلی بر عدم تامین آهن مورد نیاز بدن است که باید با مشاهده این علایم آزمایش خون داد.»
وی افزود:« از دیگر علایم
کم خونی این است که کمبود ذخیره آهن در بدن موجب خواب رفتگی دست در فرد می شود یا فرد دچار ضعف در پاها می شود،افرادی که زود عصبی می شوند و قادر به کنترل خود نیستند و احساس افسردگی زیادی دارند بدون اینکه دلیل مشخصی داشته باشند، کودکانی که در مدارس نمرات خوبی نمی گیرند و یا ناآرام هستند و یادگیری و یادآوری ضعیفی دارند که به جای سرزنش کودک باید از وی یک آزمایش خون گرفته شود و در صورت ابتلا به کم خونی باید با تامین ذخیره خونی آنها از طریق غذاها توام با مکمل هایی که از طریق متخصص مربوطه تجویز می گردد، برای درمان اقدام شود.»
وی در پاسخ به اینکه چه افرادی در معرض کم خونی فقر آهن هستند، گفت:« معمولا نیاز به آهن در بارداری افزایش پیدا می کند در شیردهی با ادامه کاهش وزن در مادر شیرده می تواند کمبودهای اولیه را تشدید کند بنابراین قبل از تصمیم گیری برای بارداری حتما فرد باید ذخیره آهن مناسبی داشته باشد و نسبت کلسیم به فسفر در بدن وی متناسب باشد که اگر نسبت آنها به هم خورده باشد دلیل بر کمبود ویتامین D3 است که باید قبل از بارداری تامین شود. همچنین کودکانی که در حالت رشد هستند نیاز به آهن بیشتری نسبت به افراد بزرگسال دارند.»
وی درباره بهترین راه تامین آهن بدن، گفت:« آهن به دو صورت وارد چرخه زیستی ما می شود یا آهن هم است که از طریق منابع حیوانی تامین می شود یا آهن به صورت غیرهم است که از طریق منابع گیاهی تامین می شود. بیشترین منابعی که می توانیم آهن بدن خود را تامین کنیم عبارتند از انواع لوبیاها مثل لوبیای قرمز، لوبیای چشم بلبلی، عدس، سبزیجات سبز تیره رنگ مثل کاهو، جعفری، اسفناج، میوه های خشک مثل قیصی، زردآلو، انجیر، توت خشک، کشمش، کنجد، آجیل بخصوص پسته خام از منابع بسیار خوبی است که می تواند آهن غیرهم را تامین کند. زرده تخم مرغ گرچه حیوانی است ولی نوع آهن آن آهن غیرهم است.»
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی، افزود:« از منابع غذایی حیونی می توان به گوشت شترمرغ اشاره کرد که سرشار از آهن است و به ازای هر ۱۰۰ گرم می تواند ۵ میلی گرم آهن بدن را تامین کند. علاوه بر آن دل و جگر و قلوه و منابع گوشتی مثل گوشت قرمز، گوشت سفید و ماکیان و آبزیان حاوی آهن هم هستند.»
وی درباره راه های افزایش جذب آهن در بدن گفت:« افراد باید غذاهای ترکیب شده از غلات و حبوبات و سبزیجات را مصرف کنند و اگر به غذای خود در حین مصرف آب لیموی ترش یا آب نارنج یا آب پرتغال اضافه کنند می تواند جذب آهن را افزایش دهد. اصولا سالاد و سبزیجات در کنار ترکیبات مفیدی که دارند می توانند ویتامین ث بدن را تامین کنند که این ویتامین کمک به افزایش جذب مقدار آهن موجود در غذاها می کند.»
وی افزود:« منابع دیگری هستند که اگر به صورت تفننی مورد استفاده قرار گیرند می توانند آهن و اسید فولیک مورد نیاز بدن را تامین کنند مانند زرشک، انار، لوبیای سبز،چغندر،انگور، آلبالو،تمشک، توت فرنگی،خرما، اسفناج که به منظور رفع کم خونی در امر خونسازی بسیار مفید هستند.»
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت:« برخی از مواد غذایی نظیر سبوس، مغزها، پروتئین سویا و چای، جذب آهن غذاهای گیاهی را کاهش می دهند و از این جهت لازم است که بعد از صرف غذا چای یا قهوه مصرف نشود و یک ساعت قبل از غذا هم از مصرف چای و قهوه و منابعی که دارای فیبرهای زیادی هستند خودداری شود چون مانع جذب آهن در بدن می شوند.»
وی تاکید کرد:« هنگامی که در برنامه غذایی پروتئین سویا و یا لوبیای سویا گنجانده می شود بهتر است مقداری گوشت نیز اضافه شود تا به جذب بهتر آهن غیرهم کمک شود. همچنین توصیه می شود گوجه فرنگی،کاهو،کلم، فلفل دلمه ای و یا سبزیجات تازه نیز مصرف شوند که هم ویتامین C دارند و هم ترکیبات مواد معدنی قابل توجهی دارند.»
دکتر مظهری گفت:« توصیه می شود افراد جوانه غلات و حبوبات را که در منزل به راحتی قابل تهیه هستند، مصرف کنند به دلیل اینکه سرشار از منابع مفید معدنی از جمله آهن هستند.»
وی در پایان خاطرنشان کرد:« باید توجه شود دختران و زنانی که در دوران قاعدگی هستند سه روز قبل و بعد از سیکل قاعدگی خود تحرک زیادی نداشته باشند و ورزش سنگین انجام ندهند چون آهن خیلی راحت از بدن دفع می شود و خیلی پیچیده جذب بدن می شود.»
وی گفت:«یکی از دلایل کم خونی انگل هایی است که از طریق سبزیجات و سالادهای آماده وارد بدن می شوند.» سلامت نیوز